Prešovskí poslanci zmietli hazard zo stola. Anderko: Pán primátor, prečo túto tému živíš?

roulette-1253622_1280 Ilustračné foto: Pixabay

PREŠOV – Ešte v pondelok (22. 4.) na tlačovej besede o hazarde v meste Prešov primátor František Oľha tvrdil, že návrh na zrušenie herní a povolenie kasín stiahne z rokovania mestského zastupiteľstva. Mal byť totiž jedným z bodov programu. Nestalo sa tak.

V úvode stredajšieho rokovania nastala zmena. Návrh napokon stiahnutý nebol. Oľha ho len presunul z bodu č. 6 na bod č. 2. Prerokoval sa teda ako prvý, hneď po schválení návrhovej komisie.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta (VZN) Prešov o zákaze umiestnenia herní na území mesta Prešov predložil na základe prijatej žiadosti od Asociácie zábavy a hier. Tí žiadajú zrušiť prijaté VZN č.1/2021 o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov.

Asociácia vo svojom liste uviedla, že úplný zákaz herní a kasín na území mesta Prešov spôsobí odliv klientov do okolitých obcí a peniaze z odvodov poputujú tam. Žiada tiež zachovanie kasín, kde, ako tvrdia, ide o prísne kontrolovaný objekt.

„Do priestorov prevádzky herní tak nemôžu v žiadnom prípade vstúpiť neplnoleté osoby, poberatelia dávok v hmotnej núdzi, sociálnych štipendií, neplatiči výživného, patologickí hráči či ľudia, ktorí sami požiadali o vylúčenie z hrania. Majú tiež zákaz vstupu trestne stíhané osoby či ľudia so súdnym zákazom,“ píše sa v liste vedeniu mesta.  

Mesto Prešov má k dnešnému dňu platné Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré zakazuje umiestnenie herní a kasín na celom území mesta Prešov. Po novom malo zakázať iba herne, no kasína malo povoliť.

Primátor tento krok argumentoval prílivom peňazí do mestskej kasy z tohto druhu podnikania. V tej je v súčasnosti nedostatok prostriedkov. Ako prezradil na nedávnej tlačovej konferencii, mestu chýba zhruba desať miliónov eur a dopad to bude mať na rôzne oblasti fungovania mesta.

Oľha ešte v pondelok novinárom vysvetlil, že urobil prieskum na vzorke 340 ľudí, ktorých sa okrem iného pýtali na to, či poznajú rozdiel medzi herňami a kasínami. Uviedol, že herne na území mesta Prešov zruší, no kasína by ponechal.

Ide tak proti vôli občanov Prešova, ktorí ešte v roku 2021 zorganizovali petíciu. Tú vtedy podpísalo 17 357 obyvateľov. Na základe nej v Prešove v súčasnosti platí VZN ustanovujúce zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta.

Ku návrhu sa na stredajšom rokovaní ozval poslanec Lukáš Anderko, ktorý vyslovil jasný nesúhlas s novým návrhom. „Z tohto materiálu je zrejmé aj to, že toto mesto transparentné nie je. Chceme úzku skupinu ľudí zvýhodňovať a zruinujeme všetky krčmy, ktoré majú dva automaty? My povieme, že áno, vy ste vyvolení, aby ste si mohli otvoriť kasíno? Som veľmi sklamaný, že to dnes preberáme. Nechápem, pán primátor, prečo túto tému živíš, vôbec to tu nemalo byť,“ povedal.

Dodal, že ako poslanec sa k tejto téme dozvedá informácie z médií. Vyslovil tiež názor, že vzorka 340 ľudí z Oľhovho prieskumu proti 17-tisíc podpisom na petícii nie je adekvátna. Dodal, že si váži aj listy arcibiskupov, ktorí tiež apelovali na poslancov, aby daný návrh neschválili.  

Primátor sa bráni, že prieskum vykonal, pozval k nemu na diskusiu aj poslancov, no tí neprišli. V diskusii podľa neho boli aj sociológovia a psychológovia.

„Prieskum a jeho výsledky aj tak odprezentujeme. Bude viditeľné, aké bude mať úplný zákaz herní a kasín následky. O prácu príde takmer 200 ľudí, budovy prídu o nájomcov, nehovoriac o ekonomických následkoch na mesto,“ povedal František Oľha s tým, že vie, že táto téma bude stredajším zastupiteľstvom uzatvorená.

Podotkol, že ani on nie je zástancom herní a kasín a že si váži názor arcibiskupov. „Nikto mi však nezabráni poukazovať na následky tohto zákazu pre mesto,“ dodal.  

Návrh na zrušenie hier, no povolenie kasín na území mesta Prešov napokon na zastupiteľstve neprešiel. Z 21 prezentovaných poslancov bolo za nula poslancov, proti 13, zdržali sa siedmi a nehlasoval jeden poslanec.  


Ďalšie články