Stojí na netradičnom mieste. Kežmarský hrad otvára letnú sezónu

Kežmarok hrad 3 Kežmarský hrad. Foto: Rastislav Ovšonka

KEŽMAROK – V nedeľu slávnostne otvorí letnú turistickú sezónu ďalší hrad na Spiši – Kežmarský hrad. Na rozdiel od Ľubovnianskeho či Spišského sa Kežmarský hrad nachádza priamo v meste a predstavuje iný typ hradu ako ostatné na Spiši.

Program otvorenia letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade začne ekumenickou pobožnosťou o 11.30. Zúčastnia sa jej predstavitelia troch cirkví pôsobiacich v Kežmarku – rímskokatolíckej, evanjelickej a gréckokatolíckej. Nasledovať bude čestná salva skupiny historického šermu Taurus Ater, ktorá predvedie svoje umenie v rámci bojov a duelov z prelomu 14. a 15. storočia. Hostia uvidia aj ukážky použitia studených i palných zbraní.

V programe tiež vystúpia detský folklórny súbor Letnička z Popradu, kúzelník Wolf, Divadlo Babadlo. Návštevníci budú mať možnosť zažiť živé šachy priamo na nádvorí hradu. Vyvrcholením programu bude koncert Tomáša Buranovského o 18. hodine. Súčasťou podujatia bude aj burza starožitností.

Kežmarský hrad navštívi ročne viac ako 50-tisíc návštevníkov. Po rokoch, keď múzeum investovalo do obnovy expozičných priestorov a samotného hradu, prišli na rad vlani aj vstupné priestory, pokladne a priestory pre lektorov, vrátane sociálnych zariadení. Vďaka dotácii ministerstva kultúry múzeum preinvestovalo 124-tisíc eur.

Tohto roku pripravili múzejníci pre návštevníkov reinštalovanú výstavu venovanú Kežmarku od polovice 19. až do polovice 20. storočia. „Expozíciu sme doplnili o nové zbierkové predmety, ktoré by bolo škoda neukázať verejnosti,“ povedala pre Prešovský Štandard riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

V severozápadnom trakte hradu si môžu návštevníci pozrieť novú výstavu venovanú zaniknutej obci Ruskinovce, ktorá priamo nadväzuje na ďalšiu expozíciu venovanú sakrálnemu umeniu.

Už v máji očakáva riaditeľka múzea výsledky hodnotenia projektu z eurofondov, vďaka ktorému by chceli zrekonštruovať a zmodernizovať výstavnú sieň v meštianskom dome na Ulici Dr. Alexandra. „Objekt sa nachádza v mestskej pamiatkovej rezervácii, takže nám záleží na tom, ako vyzerá aj zvonku, nielen samotná expozícia,“ dodala Erika Cintulová.


Ďalšie články