V hre je nový návrh na obnovu hazardu v Prešove. Iniciátorom je vedenie mesta

Ilustračná fotografia. Autor: Hugo Kollar Ilustračná fotografia. Autor: Hugo Kollar

PREŠOV – Neprešiel ešte ani mesiac od stiahnutia návrhu VZN, ktorý sa týkal obnovenia hazardu v Prešove, a na stole je nový. Tentoraz z dielne primátora Františka Oľhu. 

Zdá sa, že snaha o liberalizáciu hazardu v Prešove je silná. Tému pred mesiacom otvoril poslanec Rudolf Dupkala svojím návrhom VZN o znovuzavedení hazardu. Cieľom návrhu bola regulácia hazardu na území mesta Prešov tak, aby nedošlo k plošnému zákazu hazardu v meste. Podľa jeho návrhu by mesto malo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier. Tak by si zabezpečilo príjem z prevádzok a zabránilo vzniku čierneho trhu s nelegálnymi herňami, kasínami a kvízomatmi. Po silnej vlne kritiky Dupkala návrh VZN nakoniec na poslednom zasadnutí (25. 10.) Mestského zastupiteľstva Prešov stiahol. „Myslím si, že v tomto prípade som zlyhal v komunikácii a svoj návrh som dostatočne nevysvetlil občanom a médiám. Prevláda tu emócia nad ratiom,“ tvrdil. 

Neprešiel však ani mesiac a v hre je nový návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov, ktoré predložilo vedenie mesta. Tento návrh nariadenia navrhuje zrušiť doterajšie platné VZN mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Zároveň stanovuje nové pravidlá pre umiestnenie herní a kasín na území mesta Prešov a prevádzkovanie hazardných hier v kasínach. „Kasína možno umiestniť v hoteli, moteli a penzióne, v budove pre obchod a služby a v budovách pre kultúru a na verejnú zábavu,” píše sa v dôvodovej správe.

Návrh už stihla prerokovať (14. novembra) komisia Mestského zastupiteľstva mesta Prešov pre financie, rozpočet a správu mestských organizácií a obchodných spoločností. Uznesenie však nebolo prijaté. Návrh teraz putuje na Mestskú radu mesta Prešov, ktorá už dnes rozhodne, či sa návrh dostane k poslancom.

Mesto Prešov ešte v januári 2021 schválilo VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Predchádzala tomu petícia, ktorú vtedy podpísalo 17 357 občanov mesta. V súčasnosti však v Prešove existuje niekoľko kasín, ktorým dobieha licencia. Vypršať im majú v roku 2026.


Ďalšie články