Herne nie, kasína áno? V Prešove opäť búrlivo diskutujú o hazarde

gambling-587996_1280 Herne chcú zrušiť, kasína nie. Kedy sa rozhodne o hazarde v Prešove? Ilustračné foto: Pixabay

PREŠOV – Pôjde o posledný pokus, alebo bude hazard témou každého mestského zastupiteľstva? Primátor Prešova František Oľha vysvetľuje, že príjmy mesta sú nízke a dane z kasína by mu pomohli. KDH oponuje, že hazard ničí životy a v Prešove ho nechcú.

Zdá sa, že liberalizácia hazardu je pre mesto Prešov top téma od októbra 2023. Odvtedy je stálou súčasťou rokovania Rady mesta Prešov či zasadnutí zastupiteľstva. Dôvod je jednoduchý. Posledná prevádzka by mala byť zatvorená 27. augusta 2024. Tým mesto príde o peniaze do mestskej kasy, ktoré mu, ako samo vyhlásilo, chýbajú. 

Ságu obnovy hazardu otvoril ešte exposlanec Rudolf Dupkala na zastupiteľstve svojím návrhom Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o znovuzavedení hazardu v októbri 2023. 

Cieľom návrhu bola regulácia hazardu na území Prešova tak, aby nedošlo k jeho plošnému zákazu v meste. Podľa jeho návrhu by mesto malo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier. 

Tak by si zabezpečilo príjem z nich a zabránilo vzniku čierneho trhu s nelegálnymi herňami, kasínami a kvízomatmi. Po silnej kritike ho však 25. októbra 2023 z rokovania zastupiteľstva stiahol.

Odvtedy podobné návrhy predkladalo mesto. Tie však zatiaľ neprešli. 

Naposledy neprešiel ďalší pokus ani Mestskou radou mesta Prešov (27. marca 2024). Vzhľadom na to, že ide o poradný orgán, tento bod mal napriek odmietnutiu putovať do zastupiteľstva, ktoré sa bude konať 24. apríla 2024.

Že mestu na schválení VZN záleží, môže naznačovať aj počin primátora Františka Oľhu, ktorý zvolal finančnú komisiu (16. apríla 2024), kde oznámil, že mestu chýbajú peniaze a hneď nato zorganizoval informačné stretnutie a moderovanú diskusiu pre poslancov mesta o vplyve VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta na životy našich rodín a financie Prešova.

Na otázku, podľa čoho vyberalo mesto odborníkov na diskusiu, nám odpovedalo, že hostia boli vyberaní tak, aby dokázali k týmto témam ponúknuť relevantné dáta a fakty, o ktoré sa poslanci môžu pri rozhodovaní zastupiteľstva oprieť. Podľa našich zistení však chýbali odborníci, ktorí sú vyslovene proti liberalizácii hazardu.

Mesto však svojou neustálou snahou ide proti vôli občanov Prešova, ktorí ešte v roku 2021 zorganizovali petíciu. Tú vtedy podpísalo 17 357 obyvateľov. Na základe nej v Prešove v súčasnosti platí všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta.

Licencie prestali byť prevádzkovateľom vydávané či obnovované a posledná prevádzka v meste má byť zatvorená 27. augusta 2024. 

Primátor Prešova František Oľha mal na zastupiteľstve 24. apríla uviesť ako jeden z bodov programu aj návrh nariadenia, ktoré zruší platné Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 1/2021 o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Návrh mal stanoviť zákaz umiestnenia herní, no umožniť umiestnenie kasín v Prešove.

Proti pokusom obnovenia hazardu v Prešove bolo už v minulosti KDH, ktoré aj v pondelok (22. 4.) k téme zvolalo tlačovku. „Som rozhorčená, ako radnica tlačí túto agendu a zľahčuje občiansky, sociálny, morálny, ale aj ekonomický pohľad na hazard. Koľko času ešte plánuje mesto venovať hazardu? Bude na programe v každom mestskom zastupiteľstve?“ pýtala sa na pondelkovom brífingu poslankyňa národnej rady Andrea Turčanová, ktorá v minulosti iniciovala petíciu proti hazardu v Prešove. Podľa nej prešovská radnica ignoruje občanov a v úzkom spojenectve s lobistami chystá za zatvorenými dverami návrh hazardu.

Predseda KDH Milan Majerský upozornil na to, že ešte ako primátorovi Levoče sa mu podarilo zastaviť hazard v tomto historickom mestečku a výsledok bol viac ako pozitívny. „Ako bývalý primátor mám skúsenosť s ľuďmi, ktorým hazard zničil životy. Zarobili ťažké peniaze v zahraničí a všetky ich prehrali počas víkendu doma. Toto sa mi podarilo zastaviť ako jednému z prvých miest a viete, čo zavládlo potom v meste? Pokoj. Ľudia prestali hrať, prevádzky a ich okolie neboli znečistené, matky s rodinami sa nám prišli poďakovať za to, že ich manželia konečne nosia peniaze domov,“ uviedol.

Z opätovne pripravovaného návrhu primátora Oľhu ostal prekvapený, no jeho postoj je jasný. „Vyjadrujem jasné a silné nie hazardu. Peniaze sú jedna vec, no šťastný a spokojný občan je dôležitejší,“ dodal s tým, že si v strane uvedomujú, že zákaz kamenného hazardu nestačí.

Oľha si za zákazom herní, no povolením kasín na území mesta Prešov stojí. Uviedol, že mesto urobilo prieskum na vzorke 340 ľudí, ktorí v ňom mali vyjadriť svoj názor na túto problematiku. Medzi iným mali aj povedať, či vidia rozdiel medzi herňami a kasínami. Informoval, že výsledky tohto prieskumu chcel prebrať aj s poslancami, no tí neprejavili záujem.

Podľa neho z prieskumu okrem iného vyplynulo to, že 99 percent ľudí, ktorí majú problémy, sú v online priestore. Najväčším ničiteľom rodín sú podľa jeho slov hlavne stávky na športové zápasy. „Tieto peniaze nikomu nesmrdia, z kasín smrdia všetkým,“ zhodnotil s tým, že úplný zákaz herní a kasín len posunie ľudí do okolitých obcí.

Preferuje preto zákaz herní a povolenie kasín. „Tých ľudí neodnaučíme, ide však o to, aby sme ich dostali do regulovaného prostredia, kde sú prísne kontrolovaní, a tými sú kasína,“ dodal.

Majerský však zareagoval, že starostovia okolitých obcí si nedovolia otvoriť kasíno na území svojej obce. „Ja s tými starostami komunikujem. Nechce sa mi veriť, že niektorý z nich si pustí do obce kasíno, aby mohol prekvitať hazard,“ povedal rozhodne.

Oľha podotkol, že záujmom mesta je obmedziť hazard a odstrániť z Prešova herne, kde je nedostatočná kontrola vstupov. Zároveň je však záujmom mesta podporovať vyšší finančný výnos, ktorý prinášajú kasína.

Na území mesta Prešov je celkovo 17 zariadení, z toho jedno kasíno. Podľa Oľhu by po schválení návrhu došlo k výraznej redukcii herní. Príjmy z hazardu do mestskej kasy predstavujú 400-tisíc eur ročne. Vzhľadom k zlej finančnej situácii Prešova, keď mu v rozpočte chýba 10 miliónov eur, by podľa jeho slov táto finančná injekcia pomohla.

O návrhu sa však napokon na stredajšom zastupiteľstve rokovať nebude. Primátor tento bod v úvode stiahne. „Urobíme ešte sériu rokovaní v každej mestskej časti, kde odprezentujeme výsledky prieskumu verejnej mienky. Je to zjavne nepríjemná téma. Po rokovaniach ju ešte buď predložím na zastupiteľstve v júni, alebo už vôbec a budeme hľadať iné zdroje príjmov,“ upresnil primátor.


Ďalšie články