Výstavba štadióna Futbal Tatran aréna sa poriadne predraží. Mesto sa bude súdiť

Vizualizácia novej Futbal Tatran Arény v Prešove. (Autor: Ing. arch. Ľ. Sakala) Vizualizácia novej Futbal Tatran Arény v Prešove. Foto: Ľ. Sakala

PREŠOV – Výstavba nového štadióna Futbal Tatran aréna (FTA) sa predraží o poriadne vysokú sumu. Podľa mesta je to však v poriadku.

V informatívnej správe o stave rozpočtu mesta Prešov na rok 2024 k 31. 1. 2024 sa píše, že očakávané výdavky na dostavbu FTA sú približne 1,5 milióna eur. Inými slovami, výstavba štadióna sa o túto sumu predraží, čo nám potvrdila aj radnica. 

„Určité finančné navýšenie je predpokladaný a v súčasnosti bežný jav pri takýchto veľkých investičných akciách. Súčasná suma 1,5 milióna eur predstavuje iba približne 5 percent navýšenie z ceny rozpočtu, čo je akceptovateľný nárast,” vysvetlil hovorca mesta Michal Hudák.

V auguste 2023 však primátor Prešova František Oľha odhadoval maximálne predraženie výstavby do 2 percent.

„Výstavba sa predraží, to je pravda. Avšak v porovnaní s inými investičnými akciami toto navýšenie konečnej sumy odhadujeme na 1 percento až 2 percentá navýšenia oproti tej pôvodnej,” uviedol vtedy Oľha na svojom facebookovom profile.

Mesto Prešov sa preto v tejto veci snaží hľadať viaceré mínusové položky a rokuje o ďalších možnostiach zníženia nákladov na výstavbu.

„Značnú časť spomínanej sumy bude stáť interiérové vybavenie. Keďže pôjde o štadión medzinárodnej kvality spĺňajúci štandardy UEFA, ktorý bude slúžiť aj na priebeh Majstrovstiev Európy vo futbale do 21 rokov, jeho súčasťou budú o. i. ubytovacie kapacity, výdajňa jedál, skyboxy, wellnes a fitnescentrum pre hráčov,” dodal Hudák.

Suma na interiérové vybavenie nebola podľa mesta súčasťou projektovej dokumentácie, a teda ani samotného projektu, ktorý bol predmetom verejnej súťaže.

„Ide o samostatnú časť realizácie FTA so samostatným financovaním. Navýšenie ceny spočíva najmä v nepredvídaných okolnostiach pri realizácii stavby,” zhodnotil Hudák. 

Išlo napríklad o prekládky odpadových kanalizačných rúr, ktoré boli objavené v priebehu prác, či búracie práce. „Tie boli bývalým vedením FTA síce uhradené, ale zo strany dodávateľa neboli vykonané. Tu si budeme kompenzácie vymáhať súdnou cestou,” vysvetlil hovorca mesta.

Vyššie výdavky podľa mesta budú súvisieť aj s finančne nárazovo náročnejšou investíciou do led osvetlenia. “Z dlhodobého hľadiska predstavuje ekonomicky udržateľnejšiu a úspornejšiu variantu,” dodal Hudák. 

Za zvýšenie výdavkov podľa mesta môžu aj chyba projektanta a nezvládnutá kontrola v čase, keď boli konateľmi FTA zástupcovia PSK. „Došlo k nevhodnému naprojektovaniu parkoviska pre osobné autá na Čapajevovej ulici. Preto je nevyhnutné urobiť úplne novú skladbu podložia pod týmto parkoviskom,” vysvetlil Hudák.

Mesto Prešov s najväčšou pravdepodobnosťou predloží návrh dofinancovania stavby aj formou úveru.

Radnica však nedávno avizovala šetrenie, keďže jej v rozpočte chýbajú peniaze. Úsporné opatrenia sa budú týkať napríklad mestskej polície či opravy mostov. Mesto tvrdí, že opatrenia nesúvisia aj s predraženou výstavbou štadióna.

„Mesto ich musí zaviesť z dôvodu čím ďalej, tým viac sa prehlbujúceho problému nedostatočného financovania samospráv a kompenzácií zo strany štátu. Vláda už avizovala zníženú mieru kompenzácie za výpadky v rozpočtoch miest a obcí z dôvodu krátenia podielových daní štátom,“ dodal Hudák.

Futbal Tatran Aréna má byť jedným z ôsmich hostiteľov majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v lete 2025. Termín kolaudácie a odovzdania stavby je február 2025.

Nový prešovský štadión s kapacitou takmer 6,5-tisíc miest buduje galantská spoločnosť AVA-stav. Zazmluvnená cena výstavby je na úrovni 21,2 milióna eur bez DPH (25,4 milióna eur s DPH).


Ďalšie články