Hazard dostal v Prešove opäť červenú. Rozhodla o tom mestská rada

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay Ilustračná fotografia Zdroj: Pixabay

PREŠOV – Na stredajšom zasadnutí Mestskej rady v Prešove neprešiel návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a prevádzkovania hazardných hier v kasínach na území mesta Prešov. Opätovná snaha mesta o liberalizáciu hazardu tak opäť nevyšla.

Podľa slov bývalej primátorky a súčasnej poslankyne Národnej rady SR Andrey Turčanovej na pokyn vedenia mesta Prešov finančná komisia v januári expresne rýchlo odobrila žiadosť lobistov o zrušenie platného zákazu hazardu. V stredu bol prvým bodom programu rokovania mestskej rady. „Návrh neprešiel,” informoval Prešovský Štandard hovorca mesta Prešov Michal Hudák. Otázkou však ostáva, či aj napriek tomu bude tento bod predmetom rokovania Mestského zastupiteľstva mesta Prešov 21. 2. 2024.

Len v novembri 2023 pritom mestskou radou neprešiel podobný návrh, ktorý navrhoval zrušiť doterajšie platné VZN mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a kasín na území Prešova. Zároveň stanovoval nové pravidlá pre umiestnenie herní a kasín v Prešove a prevádzkovanie hazardných hier v kasínach.

Tému obnovy hazardu v Prešove však ešte v októbri 2023 otvoril poslanec Rudolf Dupkala svojím návrhom VZN o znovuzavedení hazardu. Cieľom návrhu bola regulácia hazardu na území Prešova tak, aby nedošlo k plošnému zákazu hazardu v meste. Podľa jeho návrhu by mesto malo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier. Tak by si zabezpečilo príjem z prevádzok a zabránilo vzniku čierneho trhu s nelegálnymi herňami, kasínami a kvízomatmi. 

Po silnej vlne kritiky Dupkala návrh VZN nakoniec na zasadnutí (25. októbra 2023) Mestského zastupiteľstva Prešov stiahol. „Myslím si, že v tomto prípade som zlyhal v komunikácii a svoj návrh som dostatočne nevysvetlil občanom a médiám. Prevláda tu emócia nad raciom,“ tvrdil.

V Prešove v súčasnosti platí všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta. Mestské zastupiteľstvo v Prešove ho prijalo 27. januára 2021 a vyhovelo tak petícii občanov, ktorú vtedy podpísalo 17 357 obyvateľov. Licencie prestali byť prevádzkovateľom vydávané či obnovované a posledná prevádzka v meste má byť zatvorená 27. augusta 2024.


Ďalšie články