Poprad očakáva dopravné problémy. Pomôcť má diaľnica zadarmo

Poprad nadjazd 66 Železničný nadjazd nad cestou I/66 v Poprade kompletne prestavajú. Foto: Rastislav Ovšonka

POPRAD – Diaľnicu okolo Popradu by mali motoristi využívať bezplatne. Spolu s diaľničným obchvatom Popradu by mali byť bezplatné aj ďalšie diaľničné obchvaty v blízkosti niektorých miest – Košice, Prešov, Žilina, Nitra a Bratislava.

„V piatok (19. 4.) pán premiér akceptoval návrh ministerstva dopravy na to, aby všetky diaľničné obchvaty veľkých miest, tam, kde to dáva zmysel, boli oslobodené od platenia známky. Pánovi primátorovi sa chcem poďakovať, ktorý 15 rokov vypisuje na ministerstvo dopravy listy, aby sa to stalo. Táto jeho iniciatíva nakoniec bola prospešná,“ uviedol dnes na tlačovej besede v Poprade minister dopravy Jozef Ráž.

Podľa neho je Poprad príkladom, ako sa z lokálneho problému môže zrodiť systémové riešenie.

Bezplatné diaľničné úseky budú len v blízkosti tých miest, kde to situácia dovoľuje a diaľnica vytvára zmysluplný obchvat. Jedno z takýchto miest je práve aj Poprad.

V niektorých prípadoch by takýto „diaľničný obchvat“ nemal zmysel. Ako príklad uviedol minister Trenčín, kde je diaľnica výrazne viac vzdialená od mesta a aj keby bol úsek okolo Trenčína bezplatný, asi len málokto by ho využíval vzhľadom na vzdialenosti.

„Ministerstvo sme od roku 2009 žiadali už niekoľkokrát. Teraz to však bude akútne, pretože je v pláne modernizácia železničnej trate a rozšírenie cesty I/66,“ povedal primátor Popradu Anton Danko. Prestavba nadjazdu a rozšírenie cesty I/66 by mali podľa neho trvať približne jeden až 1,5 roka. Počas tejto doby bude cesta I/66 uzavretá.

V prípade Popradu, podobne ako aj ostatných miest, by malo ísť o trvalé vyňatie obchvatu mesta zo spoplatnenia.

„Bude vydaná vyhláška, ktorá pôjde čoskoro do medzirezortného pripomienkového konania. Predpokladám, tá najoptimistickejšia verzia je platnosť od 1. júla. Nemyslím si, že toto by mala byť akokoľvek kontroverzná téma,“ dodal minister. Diaľničné obchvaty miest by mali byť podľa ministra bezplatné už od momentu schválenia vyhlášky.

Bezplatný diaľničný úsek okolo Popradu napriek tomu podľa primátora nevyrieši celkovú situáciu, keď sa začne s rekonštrukciou železničného nadjazdu nad cestou I/66, čo by malo byť už v tomto roku. „Budeme musieť byť trpezliví. V Poprade očakávame veľké zápchy. Všetci túžobne očakávame na rozšírenie cesty I/66,“ uviedol primátor.

Okrem diaľnice budú ako obchádzkové trasy počas rekonštrukcie železničného nadjazdu slúžiť cesty cez mestské časti Spišská Sobota a Veľká, druhá obchádzková trasa pôjde po uliciach Kukučínova a Levočská. Na tomto úseku však budú musieť železnice najskôr dobudovať približne 200-metrový úsek spájajúci obe ulice. Ďalšou možnosťou by mohla byť aj obchádzka po ulici Nová. Tá však momentálne nie je prejazdná.

Minister dopravy zároveň odmietol návrhy, aby bola zo spoplatnenia vyňatá celá diaľnica pod Tatrami, od Popradu až po Štrbu. „Táto téma určite nie je a ani nebude. Diaľnica pod Tatrami slúži hlavne pre zahraničných turistov. Teraz sme urobili niečo pre obyvateľov Slovenska. Toto má zmysel. Nechcite od nás, aby bola diaľnica po Tatrami zadarmo. To je cez čiaru,“ povedal minister.


Ďalšie články