Návrat hazardu do Prešova je opäť v hre. Už v stredu o tom bude rokovať mestská rada

pexels-darya-sannikova-3021120 Hracie automaty. Foto: Pexels.com

PREŠOV – Zdá sa, že obnova hazardu je pre mesto Prešov prioritou. Ešte len koncom novembra 2023 pritom neprešiel mestskou radou návrh nariadenia, ktorý chcel zrušiť doteraz platné všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a kasín na území Prešova. Aktuálne je už v hre nový návrh. Rokovať o ňom bude opäť už v stredu Mestská rada mesta Prešov.

Podľa slov bývalej primátorky Andrey Turčanovej na pokyn vedenia mesta Prešov finančná komisia v januári expresne rýchlo odobrila žiadosť lobistov o zrušenie platného zákazu hazardu. V stredu bude prvým bodom programu rokovania mestskej rady. „Pýtam sa, koľko času plánuje ešte mesto venovať téme hazardu? Bude snáď na programe každý mesiac?” kladie si otázku súčasná poslankyňa Národnej rady SR Turčanová.

Tému hazardu pritom ešte v októbri 2023 otvoril poslanec Rudolf Dupkala svojím návrhom VZN o znovuzavedení hazardu. Cieľom návrhu bola regulácia hazardu na území Prešova tak, aby nedošlo k plošnému zákazu hazardu v meste. Podľa jeho návrhu by mesto malo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier. Tak by si zabezpečilo príjem z prevádzok a zabránilo vzniku čierneho trhu s nelegálnymi herňami, kasínami a kvízomatmi.

Po silnej vlne kritiky Dupkala návrh VZN nakoniec na poslednom zasadnutí (25. októbra 2023) Mestského zastupiteľstva Prešov stiahol. „Myslím si, že v tomto prípade som zlyhal v komunikácii a svoj návrh som dostatočne nevysvetlil občanom a médiám. Prevláda tu emócia nad raciom,“ tvrdil. 

V novembri 2023 však predložilo vedenie mesta nový návrh. Ten navrhoval zrušiť doterajšie platné VZN mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a kasín na území Prešov. Zároveň stanovoval nové pravidlá pre umiestnenie herní a kasín v Prešove a prevádzkovanie hazardných hier v kasínach. Mestskou radou však návrh neprešiel.

„Pred troma rokmi podpísalo petíciu požadujúcu zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta 17 357 obyvateľov. Len v októbri minulého roku podpísalo ďalšiu online petíciu viac ako 6 000 signatárov,“ zdôrazňuje poslankyňa NR SR Andrea Turčanová a dodáva, že „prevádzkovatelia a zamestnanci týchto zariadení mali dostatok času pripraviť sa na zmeny postupne“. 

Na zásadné odmietnutie tohto návrhu vyzvala radnicu aj koordinátorka platformy Konzervatívne ženy a dobrovoľníčka Gréckokatolíckej charity v Prešove Patrícia Popovičová. „Vo svojom okolí sme svedkami tragických rozvratov rodín spôsobených závislosťou na hracích automatoch. Nechceme, aby výplata našich manželov a otcov končila v dopamínových strojoch. Za peniazmi z hazardu pre mestskú pokladnicu sú nevyčísliteľné škody na ľudskom zdraví a rodinách,“ uviedla. 

V Prešove v súčasnosti platí všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta. Mestské zastupiteľstvo v Prešove ho prijalo 27. januára 2021 a vyhovelo tak riadnej petícii občanov. Licencie prestali byť prevádzkovateľom vydávané či obnovované a posledná prevádzka v meste má byť zatvorená 27. augusta 2024. 


Ďalšie články