Turista vo Vysokých Tatrách zaútočil na strážcu prírody. Prípad už rieši polícia

tatry Ilustračné foto: Oliver Ondráš/TASR

VYSOKÉ TATRY – Vo Vysokých Tatrách napadol turista strážcu prírody. V stredu popoludní strážca spozoroval muža v sprievode psa, ktorý sa nachádzal mimo značkovaného turistického chodníka. Na ten sa ale vzťahuje sezónna uzávera. Informuje o tom na svojej stránke Správa Tatranského národného parku.

„Muž odmietol strážcovi preukázať svoju totožnosť a následne fyzicky zaútočil na strážcu, v dôsledku čoho došlo u strážcu k zraneniam,“ uvádza Správa TANAP-u.

Podľa informácií zo sociálnych sietí mal strážca prírody skončiť po útoku turistu v jednom z tatranských plies. Strážca na miesto incidentu privolal políciu, ktorá celý prípad zdokumentovala. „Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme poskytovať ďalšie detaily o útoku,“ ozrejmila Správa TANAP-u.

Muž sa mal podľa ochranárov dopustiť niekoľkých porušení návštevného poriadku. Jeden z dôvodov na uzáveru je aj ochrana zvierat v jarnom období, keď sa prebúdzajú zo zimného spánku a privádzajú na svet mláďatá. Práve v inkriminovanej lokalite sa v týchto dňoch vyhrabávajú spod snehu svište, čo spozoroval aj samotný strážca počas služby.

Správa Tatranského národného parku upozorňuje, že nový návštevný poriadok platí ešte len pol roka. Nadchádzajúca letná sezóna bude prvá, ktorá sa bude riadiť týmito pravidlami. Aj preto sa strážcovia snažia riešiť priestupky dohovorom, nie represiou. Ak pristúpia k udeleniu pokuty, ide väčšinou o minimálne sadzby.

Príkladom je podľa Správy TANAP-u situácia z toho istého dňa, keď strážca upozornil turistov z Francúzska na pohyb so psom v zakázanej oblasti. Uložil im blokovú pokutu vo výške desať eur, ktorú zahraniční návštevníci bez protestovania uhradili. Turisti dokonca „prejavili uznanie strážcovi za jeho prácu na ochrane prírody,“ uvádza Správa TANAP-u.

Na druhej strane je tu podľa Správy TANAP-u agresívne konanie voči strážcovi, ktorého sa mal dopustiť muž v prvom prípade. Strážca nesmie byť podľa ochranárov terčom útokov verejnosti pri výkone povinností, ktoré vyplývajú z jeho povolania.

„Správa TANAP-u podnikla potrebné právne kroky a na páchateľa bolo podané trestné oznámenie. Muž sa dopustil útoku na verejného činiteľa a môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov,“ dodala Správa TANAP-u.


Ďalšie články