Prešovčatá oslávia abrahámoviny jubilejným koncertom v sále Čierneho orla

Prešovčatá oslávia abrahámoviny jubilejným koncertom v sále Čierneho orla Koncert k 25. výročiu Prešovčiat. Foto: archív Bernard Herstek

PREŠOV – Boli viac ako len detský spevácky súbor. Popularita Prešovčiat presiahla hranice východného bloku a rozšírila sa aj do západnej Európy, Škandinávie či Ázie. Ich skladby, koncertné turné a televízne vystúpenia dokázali prilákať celé generácie fanúšikov.  

Detský spevácky súbor Prešovčatá založil 14. marca 1974 dirigent a skladateľ Bernard Herstek, ktorý v tom čase pôsobil v Dome kultúry ako korepetítor. Počas tridsaťročnej existencie súbor spieval moderné detské piesne v štýle pop-music, často doplnené o moderné choreografie.

Prešovčatá koncertovali na prestížnych pódiách a neraz zdieľali priestor s inými celebritami, ako Karlom Gottom, Waldemarom Matuškom či Marikou Gombitovou. Napríklad v Paríži účinkovali v sále, kde len pár hodín pred nimi vystupovala svetoznáma operná speváčka Montserrat Caballé.

Ich úspech vzrastal nielen vďaka hudbe, ale aj spolupráci s renomovanými interpretmi a textármi. Sólo s nimi naspievali Karol Polák, Marcela Laiferová, Ida Kirlillová či Martin Babjak.

Texty pre nich napísali Alexander Petík, Daniela Hivešová-Šilanová, Ľuboš Zeman, Peter Brhlovič, Zoro Laurinc, Ján Turan, Tomáš Janovic, Alojz Čobej, Rado Mešša, Lýdia Lukáčová, Štefan Baláž, či Peter Petiška. Súbor sprevádzala vlastná bigbítová kapela, ktorú tvorili študenti vysokých škôl z Prešova.  

Prešovčatá koncertovali v 15 krajinách Európy a Ázie. Mnohé z piesní boli preložené do nemčiny, ruštiny, taliančiny, francúzštiny, švédčiny a esperanta, čo svedčí o ich medzinárodnej popularite a priazni publika.

Prešovčatá s bohatou diskografiou vydali niekoľko LP albumov – Haló, mama (1982), Po telefóne (1988), Nerozluční kamaráti (1990), Abeceda úspechu (1995) a viacero ďalších nahrávok, vrátane televíznych. Posledným nosičom bolo CD Šťastná hodina (1995). Ich piesne sa stali natoľko populárnymi, že sa začali používať aj vo výchovno-vzdelávacích programoch.

Niektoré z ich skladieb sa dokonca dostali do učebníc hudobnej výchovy prvého stupňa (Krúťme pesničkou svet, Zoologická a Dedko je náš). Pieseň „Vitaj leto“ sa stala zvučkou populárnej detskej televíznej relácie Maľovaný svet.

Prešovčatá ukončili svoje aktívne účinkovanie po tridsiatich rokoch 14. marca 2004. Spomienkový koncert bývalých Prešovčiat sa konal naposledy v roku 2014. Počas 30 rokov aktívneho pôsobenia sa v súbore vystriedali stovky detí, prevažne dievčat.

Pôsobila v ňom napríklad aj prvá MISS Československa Ivana Christová, manželka golfového olympijského víťaza Martina Sabbatini (rod. Štofaníková), či Katarína Knechtová.

„Dnes sú z mnohých členiek aj členov vzdelané, úspešné a významné osobnosti pôsobiace doma aj v ďalekej cudzine. Avšak, kto chce, ten si k nám stále cestu nájde. Hlásime sa k tým, ktorí sa hlásia k nám,“ konštatuje zakladateľ a vedúci súboru Bernard Herstek.

K dnešnému dňu dovŕšil repertoár Prešovčiat cca 400 skladieb. Unikátny a neopakovateľný koncert pri príležitosti osláv 50. výročia vzniku súboru sa uskutoční v sobotu 4. mája 2024 o 17. hodine v PKO (Čierny orol) v Prešove.

Koncert bude prierezom tvorby z čias aktívneho pôsobenia v rokoch 1974 – 2004. Na pódiu sa predstaví do 50 bývalých členov súboru na čele so zakladateľom, autorom hudby a dirigentom v jednej osobe Bernardom Herstekom alias ujom Bercim,“ približuje dramaturgiu podujatia pre Prešovský Štandard Ivana Malinovská, aktívna speváčka v rokoch 1995 – 2004 a súčasná členka prípravného výboru.

Z hudobníkov budú účinkovať známe mená ako napríklad Andy Belej, Igor Zich, Vladimír Lipka, Miroslav Mikšík, Robo Wintner a kapelník Bavo Herstek. Ako hudobní hostia vystúpia akordeonista Boris Lenko, na violončelo zahrá Tatiana Chromá a Ján Herstek sa chopí kontrabasu.

„Pripravovaný koncert má svoju hlavnú adresátku a tou je Anna Hersteková, nedávno zosnulá manželka Bernarda Hersteka, ktorá sa ako „druhá mama“ s láskou starala o členov súboru počas zájazdov doma aj v zahraničí,“ dodáva I. Malinovská.

Koncertnú premiéru bude mať testamentárna skladba Bernarda Hersteka „Perly v klobúku“ na text Štefana Baláža v novom netradičnom aranžmáne za sprievodu harmoniky v podaní Borisa Lenka.

„Boli to krásne, plodné aj náročné časy, navždy však vo mne zostane dobrý pocit, že naša tvorba sa dokázala prihovoriť naprieč toľkými generáciami,“ konštatuje B. Herstek.

Počas výročného koncertu dôjde aj k aktu – odovzdania vedenia – pomyselného žezla a ďalšieho smerovania Prešovčiat – od Bernarda Hersteka staršieho k svojmu synovi Bernardovi.     

Detský spevácky súbor Prešovčatá svojím pôsobením zanechal nezabudnuteľný odkaz nielen vo svojej domovskej krajine, ale zostane žijúcim príkladom toho, ako hudba dokáže prekročiť jazykové a kultúrne bariéry a spojiť ľudí z celého sveta.

Bernard Herstek – legendárny prešovský hudobník – oslávil 12. apríla 76 rokov. Jeho meno bude navždy spojené so slávnym prešovským detským speváckym súborom Prešovčatá. Skladal však nielen piesne pre svoj súbor, ale aj vážnu hudbu.

Na svojom konte má aj úspešnú detskú Latinskú omšu „Missa Liberorum in F“ (1998) a „Té Deum“ k otvoreniu tunela Branisko (2004).

Spolupracuje tiež s opernou speváčkou Miriam Brandýsovou. Pre prešovskú konkaterdrálu v roku 2008 napísal pieseň „Svätý Mikuláš“, ktorá už bola preložená do 23 jazykov.

Z posledného obdobia je to napríklad liturgická mariánska pieseň „Obišovská matka Božia“ (2018). Objavil sa aj na striebornom plátne v dokumente Bars dobrý film o prešovskej hudobnej scéne, kde spomína ako inak, samozrejme na Prešovčatá.


Ďalšie články