Vynovený cyklotrail aj socha prešovského rodáka. Čo pribudne v Prešove?

divald_trail (1) O projektoch, ktoré pribudnú v Prešove, rozhodnú jeho obyvatelia. Foto zdroj: Slovenské národné noviny/severovychod.sk

PREŠOV – Už takmer pred polrokom predstavilo Mesto Prešov participatívny rozpočet. Prostredníctvom neho môžu obyvatelia mesta rozhodnúť o použití peňazí z mestského rozpočtu na projekty v oblasti športu, kultúry, životného prostredia či sociálnej oblasti.

Zapojiť sa mohli rôzne občianske združenia, neziskové organizácie, ale aj spoločenstvá bytových a nebytových priestorov. Mesto Prešov už zverejnilo projekty, ktoré sa budú uchádzať o pozornosť Prešovčanov.

Výberu predchádzalo úvodné stretnutie autorov návrhov ešte v decembri minulého roka na pôde mestského úradu. Pokračovali prezentáciou svojich návrhov v tematických skupinách v priebehu februára a marca 2024. Výsledkom je deväť projektov, ktoré by mali prispieť ku skvalitneniu a zlepšeniu mesta Prešov.  

Elite League o. z. žiada od mesta Prešov sumu 5-tisíc EUR, za ktorú má v pláne zorganizovať 39. ročník Silvestrovského behu. Ide o beh, ktorý sa minulý rok zaradil medzi najväčšie Silvestrovské behy na Slovensku. Zúčastnili sa ho nielen Prešovčania, ale aj návštevníci z okolitých miest, obcí, či dokonca susedných krajín.

O. z. Priatelia Retro Ihriska má v pláne za sumu zhruba 5-tisíc EUR vybudovať elektrickú prípojku pre detské ihrisko na Sekčove, kde pravidelne organizujú rôzne akcie. Ihrisko sa nachádza vo vnútrobloku ul. Dubová a ul. Smreková, Sekčov. Cieľom je plnohodnotne a bez obmedzení realizovať športové, kultúrne, spoločenské a komunitné podujatia.

O. z. Teqballová federácia Slovenska chce za sumu 5-tisíc EUR zaobstarať 3 TEQ stoly. Na takomto multifunkčnom stole, ktorý je koncipovaný aj pre hendikepovaných športovcov, môžu ľudia praktizovať rôzne druhy športu: tzv. teqball, teqis, teqvolejbal, teqpong alebo qatch. Žiadateľ ich má v pláne umiestniť medzi ulicami Federátov – Justičná, Delňa, ZŠ Važecká – Šváby.

Slovenská Mountainbiková asociácia o. z. má v pláne za 5-tisíc EUR zrekonštruovať trate určené na horskú cyklistiku, ktorú nazvali SkočkyKočky. Nachádza sa v mestských lesoch Prešova – Pod Malkovskou Hôrkou. Cesta pre horské bicykle má 1,5 km a v rámci Prešova je najviac navštevovaná. Cieľom je opraviť trail do takej podoby, aby bol plynulejší a bezpečnejší na prejazd bicyklom.

Cieľom o. z. #sompresovcan je za približne 2 600 EUR poskytnúť dlhodobé zabezpečenie starostlivosti o komunitnú záhradu vo vnútrobloku Grešova 2 – 20 a Vajanského 2, 4, 6. V pláne je zaistiť údržbu zelenej plochy pri bytovkách a skrášliť tak okolie kompostoviska. 

O. z. QUASAR plánuje zorganizovať 7 komentovaných výstav protivojnového kresleného humoru. Cieľom je zlepšiť povedomie o súčasnej situácii ukrajinských občanov žijúcich v Prešove. Projekt tiež podporuje participáciu mimovládnych organizácií, škôl a samosprávy pri kultúrnych podujatiach pre prešovskú verejnosť.

Cieľom projektu o. z. Fotoklub PAF 5, 6, Prešov je vo verejnom priestranstve umiestniť trojrozmernú sochu Karola Divalda s mosadzným bronzovým statívom a fotoaparátom. Pamiatku plánujú situovať v priestoroch, kde bol niekedy fotografický ateliér rodiny Divaldovcov (blízko OC Novum).

Wave o. z. plánuje skvalitniť a zlepšiť kultúrno-komunitný život Prešovčanov v parku pri Kultúrnom centre Družba (v jeho átriu a vo verejnom priestore). V pláne majú zakúpiť 12 elevačných pódiových prvkov pre nové exteriérové pódium a vytvoriť aj hľadisko pre divákov. Projektové aktivity zahŕňajú nákup vybavenia, inštaláciu systému aj samotnú realizáciu bezplatných kultúrnych (hudobných, divadelných, literárnych) podujatí.

Cieľom o. z. PO.CITY je vytvoriť modernú umeleckú inštaláciu, tzv. fotopoint v tvare dvojmetrových, veľkoformátových písmen „POCITY“. Projekt je zameraný na spojenie umenia a propagáciu aktuálnych kultúrnych udalostí v meste (napr. festivaly, dni mesta a pod.). Podľa žiadateľa má byť fotopoint začiatkom cesty k novým kultúrnym zážitkom. 

Hlasovanie sa uskutoční fyzicky aj elektronicky a zúčastniť sa ho môže každý obyvateľ mesta nad 18 rokov s trvalým pobytom v meste Prešov, pričom určí minimálne jeden a maximálne tri projekty, ktorým chce dať svoj hlas.

Hlasovať sa môže prostredníctvom len jedného hlasovacieho lístka alebo jedného online formuláru, ktorý bude zverejnený na webovej stránke mesta Prešov.

(www.presov.sk/ber)


Ďalšie články