Prešovská župa investuje do Vranovského okresu ďalšie financie. Prioritou budú cesty a mosty

terchová oprava cesty Do okresu pôjdu ďalšie investície, avizovalo PSK. Ilustračné foto. Foto: ŽSK

VRANOV NAD TOPĽOU – Od roku 2018 preinvestoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) do ciest a mostov na území Vranovského okresu 8,4 milióna eur, ďalších 2,2 milióna eur dal do strojného vybavenia a opráv budov. V pláne má ďalšie rekonštrukcie ciest a mostov za 5,8 milióna eur.

Okrem toho intenzívne pracuje na aktualizácii Kostrovej siete, ktorá tvorí v okrese takmer sto kilometrov cyklotrás. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová po pondelkovom pracovnom výjazde predsedu kraja Milana Majerského v okrese Vranov nad Topľou.

Mnohé veľké investičné akcie už rozbehli

Vranov nad Topľou bol prvou zastávkou predsedu Prešovského samosprávneho kraja, ktorý znova začal s výjazdmi do regiónov. Majerský sa stretol so socioekonomickými partnermi, starostami obcí, zástupcami organizácií a firiem. Hovorili spolu o investíciách, aktuálnych problémoch, ale aj o potenciáli tohto takmer 80-tisícového okresu.

Medzi hlavné témy stretnutia patrili podľa Jeleňovej najmä cesty, cyklotrasy, školstvo, kultúra, sociálna oblasť, rozvoj cestovného ruchu, plánované investícií a podpora kraja do týchto, ale aj ďalších oblastí na území. „Mnohé veľké investičné akcie sme už rozbehli, tie ktoré nás ešte len čakajú, sme predstavili priamo v okrese. Chceme, aby sa región rozvíjal, preto sme tu a hľadáme možnosti, ako to dosiahnuť,“ poznamenal Majerský.

Krajská samospráva investovala aj do sociálnych služieb, konkrétne 1,4 mil. eur. Plánuje tiež vybudovať a zriadiť nízkokapacitné špecializované pobytové zariadenie sociálnych služieb v mestskej časti Čemerné pod správou DSS Vranov nad Topľou.

Medzi najväčší podporený projekt patrí prekrytie futbalového ihriska na ZŠ za takmer 200-tisíc eur

V Centre sociálnych služieb Ametyst Tovarné chce opraviť budovu bývalého útulku a investovať do systému výroby tepla z obnoviteľných zdrojov. „Okrem toho kraj doposiaľ podporil 73 žiadateľov z okresu cez Nadáciu PSK pre podporu rodiny, medzi ktorých rozdelil viac ako 126-tisíc eur, 36-tisíc eur dal obyvateľom regiónu po zemetrasení,“ priblížila Jeleňová.

V školstve kraj preinvestoval od roku 2018 celkovo 1,3 milióna eur, ďalšie 2 milióny plánuje dať na investície SOŠ drevárskej, SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou a Gymnázia Cyrila Daxnera vo Vranove nad Topľou.

„Najväčšou investíciou v okrese je aktuálne rekonštrukcia Hornozemplínskej knižnice a Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou za 9,3 milióna eur, kde sa aktuálne vyčerpalo 1,6 milióna eur,“ uviedla hovorkyňa. Kraj chce pokračovať i v druhej etape rekonštrukcie Kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou za 1,8 milióna eur.

Podpora regiónu smerovala zo strany PSK aj do zmysluplných projektov, ktorých bolo doteraz v okrese 377 v hodnote 1,96 milióna eur. Medzi najväčší podporený projekt patrí prekrytie existujúceho futbalového ihriska na ZŠ vo Vranove nad Topľou za takmer 200-tisíc eur.

(sita, kol)


Ďalšie články