Zima na horách ešte nekončí, prituhne hlavne v noci

Vysoké Tatry Hrebienok turisti 3 Turisti vo Vysokých Tatrách. Ilustrčné foto. Foto: Rastislav Ovšonka

VYSOKÉ TATRY – V utorok sa začalo avizované obdobie teplotne podnormálneho počasia s častými, avšak nevýraznými zrážkami, od stredných polôh snehovými. Na horách je nutné počítať s návratom do zimných podmienok a novou snehovou pokrývkou.

V nižších polohách bude najväčším rizikom najmä pokles nočnej teploty vzduchu pod nula stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„V týchto chvíľach na mnohých miestach naďalej prší. S výrazným ochladením súčasne pozorujeme pokles nulovej izotermy a hranice sneženia, aktuálne sa vyskytuje už v stredných polohách nad cca 1 100 až 1 200 metrov nad morom,” zhodnotili meteorológovia.

Na vodných tokoch eviduje SHMÚ mierny vzostup až vzostup. V priebehu dňa, hlavne v podvečer, predpokladá ubúdanie zrážok. Najmä na menších tokoch je predpoklad prechodného vzostupu vodných hladín.

„Zároveň nepredpokladáme dosiahnutie stupňov povodňovej aktivity. V druhej polovici dňa očakávame prechod do poklesu,” načrtli odborníci.

(tasr, kol)


Ďalšie články