Babadlo teší deti už 30 rokov, musia sa však vysťahovať. Hrozí jeho zánik?

popolvar Divadlo Babadlo kultúrne vzdeláva už tri dekády. Čo bude s jeho priestormi? Foto: Babadlo

PREŠOV – Každú nedeľu počas roka prichádzajú deti so svojimi rodičmi na predstavenia bábkového divadla Babadlo do budovy na Solivarskej ulici v Prešove. Práve tá je v súčasnosti v havarijnom stave a divadlo je nútené vysťahovať sa. Nemajú však kam.

Babadlo je jediným profesionálnym inštitucionalizovaným divadlom pre deti a mládež v Prešovskom kraji. V Prešove pôsobí už 30 rokov a je neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života. Okrem pravidelných nedeľných predstavení spolupracuje aj so školami, organizuje workshopy na podporu rétoriky a neverbálneho prejavu, venuje sa krízovým témam ako šikana.

Podporuje študentov umeleckej školy na Vodárenskej ulici a študenti Školy umeleckého priemyslu k nim chodievajú na umeleckú prax. Spolupracujú aj so seniormi, deťmi z domovov či s onkologickým oddelením v Prešove i Košiciach.

Divadlo je od roku 2012 v mestských priestoroch kultúrneho domu na Solivarskej ulici a je v správe Parku kultúry a oddychu (PKO) Prešov. Má zmluvu o dlhodobom prenájme priestorov určených ako kancelárie, sklady, šatne a zmluvu o krátkodobom prenájme priestoru divadelnej sály, v ktorej sa konajú pravidelné predstavenia pre verejnosť a pre školy.

Riaditeľke divadla však 27. marca 2024 prišiel email, ktorý život divadla obrátil naruby.

„Bolo nám v ňom oznámené rozhodnutie mesta a riaditeľky PKO o ukončení dlhodobého aj krátkodobého nájmu s výpovednou lehotou 3 mesiace. Dôvodom je havarijný stav budovy,“ upresnila riaditeľka Babadla, Júlia Labudová v rámci vystúpenia vyrejnosti na včerajšom rokovaní mestského zastupiteľstva. Požiadala vedenie mesta a poslancov o pomoc s riešením situácie.

Júlia Labudová dodala, že oznámenie o ukončení nájmu bolo podložené statickým posudkom, ktorý dočasne obmedzuje prevádzku budovy. „Uskutočnili to bez predošlých rokovaní s nami, čo považujeme za veľmi urýchlené a neseriózne jednanie zo strany kompetentných, vzhľadom na to, že 30 rokov spolupracujeme s mestom a s PKO a vzťahy boli vždy korektné,“ myslí si riaditeľka.

Pripustila, že budova nie je v dobrom stave. Za 12 rokov do nej investovali 20-tisíc eur do malých opráv a zveľaďovania. Počas tohto obdobia vraj boli rôzne prípravy na výmenu strechy, rekonštrukciu toaliet či vchodu pre telesne znevýhodnené deti.

„Je preto pre nás nepochopiteľné, ako sa mohlo v priebehu pár týždňov toto tak radikálne zmeniť a bez akéhokoľvek rokovania aj s nami rozhodnúť o náhlom úplnom uzatvorení budovy, odpojení od vody a elektriny a Babadlo deložovať v podstate na ulicu,“ dodala Labudová.

Upozornila, že pre divadlo je nereálne za tri mesiace nájsť iné vhodné priestory. Mesto žiada o rokovania a spoločné hľadanie riešenia.  

Primátor Prešova František Oľha zareagoval, že mesto dobiehajú technické dlhy a nemôžu opravovať všetky objekty. Potvrdil, že divadlo nedostáva žiadnu finančnú dotáciu od mesta. „Celý objekt však už 12 rokov ide na ťarchu PKO. Tieto nájmy nám negenerujú finančný obnos, aby sme mohli potom rekonštruovať,“ dodal.          

Babadla sa zastalo niekoľko mestských poslancov. Richard Dubovický navrhol dať urobiť ešte jeden znalecký posudok, ktorý by potvrdil, alebo vyvrátil ten súčasný. „Keď povie, že budova je na spadnutie, budem to akceptovať,“ zhodnotil s tým, že by bola nesmierna škoda, keby malo Babadlo skončiť.

Peter Krajňák, ktorý je poslancom za mestskú časť Solivar uviedol, že v budove sa bol osobne pozrieť. „Sú nejaké diery na streche a popraskaná pavlač. No skelet budovy je pevný,“ myslí si. Ako ďalej dodal, už v minulosti uvažovalo PKO o jeho rekonštrukcii. Vtedy sa cena šplhala na sumu 600-tisíc eur. V súčasnosti by to bol podľa neho dvojnásobok. „PKO má v rozpočte 20-tisíc eur na projektovú dokumentáciu. Postupne by mohlo tento objekt začať opravovať,“ informoval.

Lukáš Anderko sa označil za fanúšika Babadla a poďakoval riaditeľke za spoločenský a kultúrny prínos. „Zároveň však rozumiem aj riaditeľke PKO. Nikto si nechce vziať na zodpovednosť nejakú tragédiu. Ideme hľadať druhého statika, ktorý povie, že sa tam dá fungovať? A kto ponesie zodpovednosť za to, keď sa tam niečo stane? Je to neľahká situácia. Pani riaditeľka Babadla robí veľmi dobrú robotu, zaslúžia si priestory lepšie, krajšie. Nebojme sa, pohľadajme aj nejaký iný priestor,“ vyzýval poslancov.

Ako informovala poslankyňa Zuzana Tkáčová, jednou z možností by mohla byť budova na Hlavnej ulici 71, kde sú v súčasnosti voľné priestory na prízemí.


Ďalšie články