Bilancia horských záchranárov. V zime zasahovali pri šestnástich smrteľných nehodách

wwwWhatsApp-Image-2024-01-10-at-14.03.08 Ilustračná snímka. Foto: HZS

VYSOKÉ TATRY – Horská záchranná služba zasahovala počas zimy v prípade 16 smrteľných nehôd, z toho bolo 15 prípadov v horských oblastiach. Informoval o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ Horskej záchrannej služby Martin Matúšek. V dvoch prípadoch išlo o pomoc iným zložkám záchranného systému, takže horskí záchranári primárne zasahovali v prípade 13 smrteľných nehôd v slovenských pohoriach.

„Mali sme jednu lavínovú nehodu, jednu nehodu spôsobenú medveďom, dve smrteľné nehody na lyžiarskych svahoch, v jednom prípade došlo k prevráteniu skútra. Mali sme aj tri smrteľné prípady, u ktorých boli príčinou zdravotné problémy,“ dodal riaditeľ horskej služby.

Vo Vysokých Tatrách zasahovali horskí záchranári v prípade troch smrteľných nehôd v horskom teréne, ktoré boli spôsobené pádom.

Horskí záchranári počas nedávno skončenej zimnej sezóny zasahovali 2 154 krát. Najviac, až 1 180 zásahov mali v Nízkych Tatrách. Podstatnú časť zásahov v Nízkych Tatrách tvorili zásahy na lyžiarskych svahoch. Len necelých sto výjazdov smerovalo na pomoc turistom či v iných prípadoch.

Počty zásahov v Nízkych Tatrách sú niekoľkonásobne vyššie, než v iných oblastných strediskách Horskej záchrannej služby. Hlavným dôvodom podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby je skutočnosť, že na severnej i južnej strane Nízkych Tatier sú veľké možnosti na lyžovanie, čo láka do tejto oblasti aj množstvo lyžiarov.

„V číslach bola zimná sezóna veľmi podobná tej predchádzajúcej, ale vzhľadom na veľkú rôznorodosť počasia, nebola rovnaká vo všetkých strediskách. Najťažšia sezóna bola práve tam, kde boli dobré snehové podmienky,“ uviedol Martin Matúšek.

Druhý najvyšší počet záchranných akcií mali horskí záchranári v Malej Fatre. Z celkového počtu 281 zásahov, až 242 smerovalo na lyžiarske svahy. Vysoké Tatry boli v počte zásahov až na treťom mieste. Tu horskí záchranári zasahovali v 228 prípadoch.

Lavínová sezóna 2023/24 bola kratšia než tá predchádzajúca. Najmä vo Veľkej Fatre a Malej Fatre sa sneh roztopil skoro. Napriek tomu počet nehôd stúpol z 22 na 35. Prevažne však išlo o menšie lavíny.

Podmienky na turistiku v horách sú v súčasnosti rôznorodé. Vo Vysokých Tatrách je sneh do nadmorskej výšky približne 1 500 metrov úplne roztopený. Od výšky približne 2 000 metrov je sneh takmer všade. Znamená to, že sneh leží aj na chodníkoch vedúcich k vysokohorským chatám. Ide prevažne o snehové polia. Podľa Martina Matúšeka, netreba snehové polia podceňovať a stále je vhodné mať počas túr v tomto období aj zimné vybavenie. V ostatných pohoriach sú chodníky takmer už bez snehu.

Zimná sezóna pre horských záchranárov začala 1. decembra a skončila 1. mája, keď bol aj posledný deň lyžiarskej sezóny v najvyššie položených lyžiarskych strediskách na Slovensku. Po krátkej medzisezóne sa onedlho začne aj hlavná letná turistická sezóna. Vo Vysokých Tatrách to bude už 1. júna, keď otvoria nielen všetky značkované chodníky, ale skončí aj krátka jarná uzávera horolezeckých terénov.


Ďalšie články