Vznikne v zastupiteľstve nový klub z nezaradených poslancov? A kto s kým spolupracuje?

Ilustračná fotografia. Mestské zastupiteľstvo v Prešove. FOTO: REedakcia Ilustračná fotografia. Mestské zastupiteľstvo v Prešove. FOTO: redakcia

PREŠOV – Aj keď je dávno po voľbách, v mestskom zastupiteľstve by sa podľa našich informácií mali stále konať rokovania medzi jednotlivými klubmi. Inými slovami, dohaduje sa, kto s kým bude spolupracovať a kto za koho a za čo zdvihne ruku pri jednotlivých hlasovaniach. O možných spoluprácach prezrádzajú veľa aj priority klubov či poslancov.

Podľa nezaradeného poslanca Martina Eštočáka (Piráti) už na začiatku volebného obdobia bola myšlienka založiť klub nezávislých poslancov, no nepodarilo sa.

„Viacerí nezávislí sa ‚rozpŕchli‘ do ľavicového alebo pravicového poslaneckého klubu, ktoré koniec koncov aj spolupracujú a v meste tvoria koalíciu – primátorov klub – v ktorom sú Demokrati, PS s poslaneckým klubom, kde je Hlas-SD – Smer-SD. Koalícia ide ako karavána a šľape asi aj lepšie ako švajčiarske hodinky,” dodal Eštočák. 

Myslí si, že táto spolupráca ale nie je ‚zadarmo‘.

On sám už 2. volebné obdobie aktívne spolupracuje s nezávislou poslankyňou Slávkou Čorejovou, jeho „sparingpartnerkou“ z kampaňového tímu či už v roku 2018, alebo 2022. 

V súčasnosti Eštočák komunikuje s niektorými nezaradenými poslancami. „Teší nás, že na dianie v meste máme podobné názory a máme aj jasnú predstavu o fungovaní mesta a jeho prioritách. Sme otvorení akejkoľvek rozumnej spolupráci, ktorá prinesie pre obyvateľov mesta Prešov ‚úrodu‘,“ dodal.

Podľa slov poslanca do žiadneho z už existujúcich poslaneckých klubov s kolegyňou Slávkou Čorejovou určite nevstúpia.

„V minulosti sme mali možnosť vstúpiť do ‚primátorského klubu‘, no rozhodli sme sa, že nevstúpime. Po roku a pol sme sa na vlastnej koži presvedčili, že to bolo naše zatiaľ najlepšie politické rozhodnutie,” zhodnotil.

Zároveň Eštočák dodal, že pokiaľ by do konca volebného obdobia došlo k preskupeniu politických síl a klubov v rámci mestského zastupiteľstva, tak si vedia predstaviť aj oficiálnu spoluprácu s pravicovou časťou spektra v MsZ v Prešove. „Avšak samotné formovanie spolupráce sa musí odvíjať od stanovenia priorít pre Prešovčanov,“ dodal.

Medzi ich priority patrí väčšia finančná podpora sídlisk a jednotlivých mestských častí, ktoré boli podľa slov Eštočáka v rozpočte na rok 2023, ale aj v roku 2024, veľmi poddimenzované. Myslí si, že sídliská preto chátrajú a v konečnom dôsledku bude ich oprava mesto stáť oveľa viac. 

„O tom ale rozhoduje väčšina poslancov v mestskom zastupiteľstve. Odkedy som poslancom, tak sa na sídliskách neurobilo takmer nič a obyvatelia majú rovnaký názor. Je neúnosné, že každá mestská časť má na rozvoj ročne len 70 000 eur.  To je pár eur na obyvateľa ročne, nehovoriac o tom, že sa neplnia základné potreby obyvateľov mesta. No rozhodla o tom prešovská koalícia Demokrati, PS, Hlas a Smer,” vysvetlil.

Možnú spoluprácu medzi nezaradenými poslancami v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov (MsZ) potvrdil aj nezaradený poslanec Vladimír Feľbaba (Oľano – Nova – KÚ – Zmena zdola).  „Môžem potvrdiť, že v súčasnosti prebiehajú intenzívne debaty medzi niektorými nezaradenými poslancami vo vzťahu k otázke bližšej spolupráce a spoločných postupov. Verím, že takáto komunikácia bude na prospech spoločného postupu v akejkoľvek forme,” vysvetlil.

Otázka zaradenia do vytvorených poslaneckých klubov podľa neho už nie je aktuálna. „V ostatnom čase som sa o tejto možnosti so žiadnym predsedom klubu nerozprával,” dodal Feľbaba. 

Medzi jeho hlavné záujmy patria požiadavky z mestských častí a ich finančné pokrytie. „To sa týka údržbových a investičných aktivít. Žiaľ, súčasne to vnímam tak, že schválený rozpočet mesta to nezohľadňuje,” vysvetlil. 

Jedným dychom však dodáva, že rád podporí každú dobrú investičnú aktivitu v rámci mesta Prešov. 

Z celomestských priorít sú poslancovi Feľbabovi blízke praktické problémy, ktorým sa podľa jeho slov musí mesto venovať. „Dopravná situácia, stav ciest, chodníkov a mostov, čistota v meste, rozvoj detských ihrísk, parkov a športovej infraštruktúry,” ukončil.   

Ostatní nezaradení poslanci v MsZ Prešov na náš mail s otázkami k tejto téme nereagovali.

Na vytvorenie nového poslaneckého klubu je potrebných päť poslancov. Momentálne sú v zastupiteľstve mesta Prešov 3 kluby a nezaradení poslanci. KDH, Nezávislí poslanci – PS – Šanca – Demokrati zložení aj z ľudí, ktorí kandidovali vo voľbách spolu s primátorom, a  HLAS – SD, SMER – SD a nezávislí poslanci, ktorí sa na ostatnom zastupiteľstve (21. 2. 2024) zlúčili.

Túto zmenu ohlásil hneď na úvod zastupiteľstva (21. 2. 2024) predseda vtedajšieho poslaneckého klubu Hlas – sociálna demokracia – nezávislí poslanci – Szővetség – aliancia Ľuboš Micheľ.

„Chcem oznámiť zmenu názvu poslaneckého klubu, ktorý bude znieť HLAS – sociálna demokracia, SMER – slovenská sociálna demokracia a nezávislí poslanci,” vysvetlil.

Podľa slov Micheľa je klub dostatočne silný na to, aby si dokázal zachovať neutralitu a nezávislosť. „Samozrejme, budeme pripravení podporiť každý návrh, ktorý pomôže skvalitniť úroveň života Prešovčanov, čo sme už mnohokrát potvrdili počas nášho mandátu,” uviedol pre Prešovský Štandard Micheľ.

Micheľa mrzia kroky niektorých poslancov, respektíve vedenia mesta, ktorí často verejne a neobjektívne komentujú počas mítingov opozície konanie súčasnej vlády bez hlbšej analýzy i poznania merita veci.

„Náš klub odmieta takéto politikárčenie na pôde mestského zastupiteľstva a striktne sa chce venovať riešeniu akútnych problémov obyvateľov Prešova od najmenších spoluobčanov až po seniorov,” dodal.

Programové priority poslancov klubu Hlas – Smer – nezávislí poslanci si zadefinoval podľa šéfa klubu každý poslanec vo svojom volebnom programe.

„Náš klub je zložený z úspešných a vzdelaných ľudí, mnohí z nich zastávajú vysoké manažérske pozície a pevne verím, že svoje programové priority dokážu počas štvorročného mandátu naplniť,” informoval Micheľ.

Zásadné témy pre Micheľov klub sú kvalita života seniorov, vyriešenie parkovacej politiky a dopravy v meste, zníženie energetickej náročnosti budov v majetku mesta Prešov a dobudovanie školskej a športovej infraštruktúry.

Predseda klubu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Rastislav Mochnacký pre Prešovský Štandard uviedol, že jeho klub preferuje spoluprácu s centristicko-pravicovo orientovanými poslancami. „V súčasnosti majú k tomu najbližšie klub pána primátora a poslanci zvolení za hnutie Oľano,” vysvetlil.

Medzi priority klubu KDH patria nový územný plán, dostavba futbalového štadióna, rozšírenie rezidenčného parkovania o ďalšie zóny, zavedenie množstvového zberu komunálneho odpadu, spracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu Slovenskej ulice vrátane okolitých ulíc, presadenie vybudovania preložky cesty I/68 MK4 (preložka Sabinovskej ulice), modernizácia a elektrifikácia MHD.

 „Programové priority do konca volebného obdobia 2026 už čoskoro predstaví primátor mesta Prešov spolu s poslaneckým klubom „NEZÁVISLÍ POSLANCI – PS – ŠANCA – DEMOKRATI,” uviedol pre Prešovský Štandard predseda klubu Martin Ďurišin.

Podľa Ďurišina ich poslanecký klub prioritne rieši spoluprácu na báze presadenia konkrétnych opatrení, to znamená programovú spoluprácu, do ktorej pozýva všetkých poslancov MsZ mesta Prešov. „Toto zloženie mestského zastupiteľstva už neraz ukázalo, že keď ide o dobrú vec vedia sa poslanci spojiť a hlasovať rozumne a zodpovedne a to naprieč celým politickým spektrom,“ dodal.

„Som veľmi rád, že ‚veľkú politiku‘ neprenášame do tej našej komunálnej,“ dodal Ďurišin. Dúfa, že sa tento duch MsZ ponesie celým volebným obdobím. 

Stav v rozložení síl v zastupiteľstve by čiastočne mohli ovplyvniť dve nové poslankyne, ktoré putujú do zastupiteľstva kvôli udalostiam, ktoré sa nedávno udiali.

Exposlancovi Rudolfovi Dupkalovi zanikol automaticky mandát mestského a krajského poslanca jeho právoplatným odsúdením. Po zložení poslaneckého sľubu by ho v mestskom parlamente mala nahradiť Zuzana Ondrejčáková.

Druhou novou poslankyňou by sa mala stať Martina Copáková, ktorá nastúpi po zosnulom poslancovi Petrovi Bandurovi (Hlas – SD- Smer -SD – nezávislí poslanci), ktorý nečakane zomrel 17. marca 2024. 

 Na vytvorenie nového poslaneckého klubu je potrebných 5 poslancov.

Kto tvorí jednotlivé kluby a kto všetko patrí medzi nezaradených poslancov?

Poslanecký klub Nezávislí poslanci – PS – Demokrati: Martin Ďurišin, Ján Ahlers, Richard Drutarovský, Richard Dubovický, Jaroslava Kutajová, Janette Langová, Peter Šulík, Rudolf Voit, Marta Kollárová

Poslanecký klub Hlas – sociálna demokracia – Smer – sociálna demokracia – nezávislí poslanci: Ľuboš Micheľ, Štefánia Andraščíková, Juraj Hudač, Emil Chlapeček, Peter Krajňák, Eva Lipková, Svetlana Pavlovičová, Stanislav Šesták, Lukáš Záhradník

Poslanecký klub KDH: Rastislav Mochnacký, Marián Damankoš, Renáta Fedorčíková, Pavol Neupauer, Zuzana Tkáčová

Nezaradení poslanci: Lukáš Anderko, Slávka Čorejová, Martin Eštočák, Vladimír Feľbaba, Pavel Hagyari, Daniela Mrouahová


Ďalšie články