Redaktorka Kežmarskej televízie napísala otvorený list. Ospravedlňuje sa v ňom ľuďom

Kežmarok zastupiteľstvo Primátor Kežmarku Ján Ferenčák sa na rokovaní poslancov zdržal len chvíľu. Foto: Rastislav Ovšonka

KEŽMAROK – V Kežmarku to poriadne vrie. Najnovšie rozvírila hladinu diania v tomto meste redaktorka Kežmarskej televízie Beáta Oravcová, ktorá na sociálnych sieťach zverejnila otvorený list ako reakciu na zverejnenie Besedy o aktuálnych problémoch mesta.

Záznam besedy sa objavil na oficiálnom facebookovom profile mesta Kežmarok, a to hneď v dvoch verziách. Kým v prvej bola v úvode približne hodinovej besedy aj časť záznamu z rokovania poslancov 8. marca doplnená o vyjadrenie primátora, v druhej verzii Besedy o aktuálnych problémoch mesta už bola len krátka časť záznamu z rokovania poslancov a chýbal aj primátorov komentár k dianiu na rokovaní poslancov.

Práve na zverejnené debaty, kde časť ľudí negatívne reagovala na to, že v besede nie sú prítomní opoziční poslanci, prípadne riaditelia stredných škôl, o ktorých sa v „besede“ diskutovalo, zareagovala moderátorka Beata Oravcová otvoreným listom. Redaktorka besedovala s primátorom Kežmarku Jánom Ferenčákom, viceprimátorom Jozefom Matiom a prednostkou Mestského úradu v Kežmarku Jelou Bednárovou.

„Ešte pred samotným natáčaním besedy som jej účastníkov niekoľkokrát upozornila na jej nezákonnosť a potrebu mať v nej prítomnú aj ‚druhú stranu‘. Po dlhšej diskusii sme sa však dohodli, že ju natočíme podľa objednávky mesta (s prítomnými účastníkmi diskusie) a neskôr si dotočím aj stanoviská ‚druhej strany‘. Zároveň, že besedu zverejníme až po odsúhlasení nášho mediálneho právnika,“ uvádza v otvorenom liste Beáta Oravcová.

Záznam z besedy sa však objavil ešte pred uverejnením v Kežmarskej televízii na facebooku mesta Kežmarok, a tiež na youtubovom kanáli mesta. V samotnej televízii, aj napriek naliehaniu objednávateľa, ktorým bolo mesto Kežmarok, sa beseda neodvysielala.

Odvysielanie besedy v podobe, v akej ju televízia natočila, by bolo podľa právnika televízie porušením zákona. Na sociálne siete sa však zákon o mediálnych službách nevzťahuje.

Zverejnením besedy na sociálnych sieťach „sa však moja profesionalita, ktorú som sa snažila budovať viac ako 17 rokov v mestskej televízii ako redaktorka a moderátorka, zdegradovala,“ uvádza ďalej v otvorenom liste Beáta Oravcová.

Zároveň vyjadrila poľutovanie nad tým, že nemala odvahu odmietnuť moderovanie besedy. „Beriem to ako moje profesionálne zlyhanie,“ dodáva Beáta Oravcová. Zároveň sa ospravedlnila dotknutým poslancom a riaditeľkám škôl, ktorí nedostali možnosť sa vyjadriť.

„Keďže svoju prácu milujem a chcem ju v našom meste a pre jeho občanov vykonávať aj naďalej, verím, že mi to zo strany môjho zamestnávateľa bude umožnené aj po tomto otvorenom liste. A to slobodne, profesionálne a v rámci zákona,“ uviedla na záver otvoreného listu redaktorka Oravcová.

Beáta Oravcová je aj po zverejnení otvoreného listu stále redaktorkou Kežmarskej televízie. „Uvidím, čo na mňa nachystajú. Nechcem skončiť, ale aj tak skončím,“ uviedla pre Prešovský Štandard Beáta Oravcová. Sama sa však z televízie nechystá odísť.


Ďalšie články