V Prešove sa v stredu šíril intenzívny plynový zápach. Čo sa dialo?

434021272_446089804590759_1752953563970126528_n Prešovom sa v stredu večer šíril neznesiteľný zápach plynu. Foto: Redakcia

PREŠOV – Viacerí obyvatelia Prešova upozornili v stredu večer na silný plynový zápach. Najviac ho cítili ľudia pod Kalváriou, na sídlisku Sekčov, no niesol sa aj sídliskom II a III. Situáciu monitorovali hasiči aj pracovníci plynární.

„Pred chvíľou na diaľnici cez Kalváriu bolo cítiť riadne,“ informoval Ľubomír. „Cítili sme od výjazdu na diaľnicu po tunel,“ uvádza Michaela. „My okolo Hornbachu strašne cítime,“ pridala sa Adriana. Z viacerých komentárov zazneli obavy z výbuchu.

Hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Milan Vanga pre Prešovský Štandard uviedol, že na poruchovej linke bolo zaznamenaných viacero hlásení od obyvateľov.

„Pracovníci skontrolovali všetky plynárenské zariadenia v nahlásených lokalitách. Meracími prístrojmi overovali koncentráciu zemného plynu v ovzduší. Vzhľadom na fakt, že merania doteraz nepotvrdili žiadnu prítomnosť uniknutého plynu z našich plynárenských zariadení, je pravdepodobné, že zápach spôsobil iný, zatiaľ neidentifikovaný zdroj,“ informoval promptne ešte v stredu večer hovorca.

Podľa jeho slov vzhľadom na pretrvávajúce volanie na poruchovú linku pracovníci boli v nahlásených lokalitách približne do 23. hod. a meraniami preverovali bezpečnosť plynovej siete.

V popoludňajších hodinách boli k tejto udalosti privolaní aj traja príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove s jedným kusom hasičskej techniky. „Boli vyslaní k technickej pomoci – prevereniu podozrenia na únik plynu v meste Prešov – smerom na  Košice,“ uviedla ich hovorkyňa Miroslava Knišová.

Ako ďalej informovala, zápach bolo cítiť vo viacerých častiach mesta Prešov, napr. na sídlisku Šváby, ul. Jilemnického, pri kruhovom objazde pri firme ZVL.

„Hasičská jednotka počas zásahu spolupracovala s pracovníkom SPP a príslušníkmi PZ SR, postupne sa presúvala na miesta odkiaľ bolo cítiť zápach a vykonávala monitoring ovzdušia pomocou elektronického analyzátora nebezpečenstva plynov a pár. Vykonaným meraním neboli zistené zvýšené hodnoty nebezpečných látok,“ dodala Knišová.

Zásahovým tímom sa napokon ohnisko zápachu nepodarilo vypátrať.


Ďalšie články