Aké bolo nakrúcanie oscarového filmu s Jozefom Kronerom? Spomína Prešovčanka Mária Kusalíková

Mária Kusalíková. Zdroj: fb M. Kusalíková Mária Kusalíková Zdroj: fb M. Kusalíková

PREŠOV – Dnes by sa jeden z našich najznámejších a najobľúbenejších hercov na Slovensku Jozef Kroner dožil 100 rokov. Rodák zo Staškova stvárnil množstvo filmových postáv. Zahral si aj v Oscarom ocenenom filme Obchod na korze, ktorý sa natáčal v Sabinove. Spolu s ním v ňom hrala aj Prešovčanka Mária Kusalíková.

Pri spomienkach na nakrúcanie filmu sa Márii Kusalíkovej vyčaril úsmev. Hneď na úvod skromne dodala, že sa ho vtedy zúčastnilo veľa Prešovčanov. „V tom čase môj otec Štefan Petrák, ktorý bol herec divadla v Prešove, dostal vo filme úlohu mäsiara. Zobral ma na natáčanie so sebou a robila som komparz,” dodala pani Kusalíková.

Pani Mária mala v tom čase len 16 rokov. Spomína si, že Jozef Kroner sa správal ku každému veľmi milo. „Boli sme si s ním aj posedieť. Bol dobrý, zlatý, bezprostredný ku každému,” vysvetlila.

Vo filme sa pani Kusalíková objavila v scéne, kde sa montoval rozhlas. „My sme to s ostatnými komparzistami sledovali a smiali sa. Scéna trvala asi minútu,“ dodala so smiechom. Ako však sama vtipne poznamenala, aj keď v obraze bola krátko, hneď film dostal Oscara. 

Za komparz v slávnom filme dokonca dostala aj honorár. „Nepamätám sa úplne presne, ale marí sa mi, že okolo 200 korún,” vysvetlila. 

Herectvu sa však ďalej nevenovala, aj keď chcela. „Nedovolil mi to ocko. Asi sa bál, že ma stratí a že sa v Bratislave pokazím,” zaspomínala. Podľa jej slov je to to jediné, čo doteraz tak trochu ľutuje.

Nakoniec sa stala učiteľkou a celý profesionálny život učila „na hornom gymku“ študentov anglický a ruský jazyk. Láska k divadlu jej však ostala na celý život. „Keď som v Bratislave, chodievam ešte stále na komparzy do seriálov, filmov… Účinkovala som napríklad aj v klipe Komajoty Naše mesto,” smeje sa.

Prijala by však oveľa viac hereckých príležitostí, ktoré na východe podľa jej slov nemá. Priznáva sa, že bez divadla ale žiť nevie. „Cestujem po celom Slovensku na predstavenia. Na niektoré zájdem aj niekoľkokrát,” vysvetlila.

Dnes sa napríklad chystá na Žobrácku operu do Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. „Veľmi ma to napĺňa. Idem si to pozrieť s kamarátkami,” dodala. 

S pánom Kronerom sa už nikdy nestretla, no s jeho dcérou Zuzanou áno. „Ona si pamätala môjho ocka, čiže keď bola v Prešove, tak sme sa stretávali a rozprávali a spomínali na našich rodičov, ktorí sa kamarátili,” ukončila.

Jozef Kroner Foto: Archív SND
Herec Jozef Kroner vo filme Obchod na Korze Zdroj: Profimedia
Socha Jozefa Kronera. Predstaviteľ postavy Tóna Brtku v Obchode na korze, oscarového filmu natáčaného v Sabinove. Miesta, kde film vznikal, môžete v meste spoznať pomocou 11 informačných tabúľ na interaktívnom filmovom chodníku. Socha predstavuje 12. zastavenie. Zdroj: fb Dotkni sa Slovenska

Ďalšie články