Zvýšenie daní z nehnuteľností vo Vysokých Tatrách cez poslancov neprešlo

V. Tatry: Obnova budovy mestskÈho ˙radu prinesie ˙spory v desiatkach tisÌc eur Radnica vo Vysokých Tatrách navrhla razantné zvýšenie daní z nehnuteľností. Foto: tasr

VYSOKÉ TATRY – Zvýšenie daní, ktoré pripravila radnica vo Vysokých Tatrách, neprešlo cez poslancov. Niektoré dane z nehnuteľností sa mali podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia zvýšiť aj niekoľkonásobne.

„Dane z nehnuteľností sme nedvíhali už asi 15 rokov. Už vlani sme navrhovali zvýšenie dane za stavby na bývanie z 20 na 50 centov, čo neprešlo. Na druhej strane, poslanci chcú vedieť, s čím môžu rátať na budúci rok,“ povedal pre Prešovský Štandard primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.

Mesto Vysoké Tatry s približne 3 800 obyvateľmi je podľa neho na Slovensku špecifikom. Prevádzkuje päť škôl, tri škôlky a tri zdravotné strediská, v neposlednom rade je ním aj veľká rozloha. To všetko si podľa primátora vyžaduje financie.

V ostatných rokoch môže mesto investovať len vďaka eurofondom. Z vlastných prostriedkov by väčšina investícií nebola možná. Takmer pri každom eurofondovom projekte však treba podľa neho počítať nielen so spoluúčasťou, ale aj neoprávnenými výdavkami, keďže pri realizácii projektu „vždy niečo vyskočí“. Tieto dodatočné náklady pritom musí uhradiť samospráva.

Podľa návrhu VZN o dani z nehnuteľností, dani za psa, dani za predajné automaty a dani za nevýherné hracie automaty sa mala daň zo stavieb určených na bývanie zvýšiť z 20 na 70 centov za štvorcový meter. Za chaty a stavby na individuálnu rekreáciu sa mala daň zvýšiť z 90 centov na sedem eur. Z 3,32 na sedem eur sa mala dvihnúť daň aj v prípade priemyselných stavieb.

Rovnakú sadzbu sedem eur mali mať aj stavby určené na podnikanie. Zvýšiť sa mala aj sadzba dane z bytov z 20 na 70 centov za meter štvorcový. Daň za nebytové priestory v bytových domoch využívaných na podnikanie mala vzrásť z dvoch na sedem eur.

Nové nariadenie malo rozšíriť okruh tých, ktorí by mali nárok na polovičnú zľavu. Doteraz majú nárok na zľavu obyvatelia starší ako 70 rokov, po novom to mali byť už ľudia nad 64 rokov.

Celé nariadenie malo začať platiť od 1. januára budúceho roku. Podľa primátora by nové sadzby daní priniesli do mestského rozpočtu 700 až 800-tisíc eur ročne. To je už suma, s ktorou sa podľa neho dá pracovať.

Návrh na zvýšenie daní z nehnuteľností však vyvolal v mestskom zastupiteľstve búrlivú debatu. Poslanci nakoniec návrh neschválili, keď za tento návrh hlasovalo len päť z desiatich poslancov. Na schválenie VZN je pritom potrebná trojpätinová väčšina. Viacerí hovorili o tom, že chcú o jednotlivých sadzbách ešte diskutovať. Opätovne by sa mali k návrhu vrátiť v septembri, najneskôr však pri schvaľovaní rozpočtu mesta na budúci rok.

Poslanec Róbert Gálfy, ktorý bol proti návrhu nariadenia pre Prešovský Štandard uviedol, že „nie je sa kde ponáhľať, máme čas, keďže nariadenie má platiť až od 1. januára 2025.“ Podľa neho je potrebná diskusia nielen s obyvateľmi, ale aj podnikateľmi na území mesta.

„Dane treba zvýšiť, ale nie takto skokovo. Veď len na nedávno zvýšenej dani z ubytovania získa mesto približne jeden milión eur. Treba sa na to dívať aj z pohľadu mladých ľudí, ktorí tu žijú alebo chcú žiť. Už teraz majú vysoké hypotéky a my im ešte chceme zvýšiť dane,“ dodal Gálfy.

S návrhom na rapídne zvýšenie daní z nehnuteľností nesúhlasilo ani Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry. „Navrhované zvýšenie dane z nehnuteľností považujeme za neakceptovateľné. V niektorých bodoch sa navrhuje zvýšenie dane z nehnuteľnosti až o takmer tisíc percent, čo je neakceptovateľné a neúnosné pre väčšinu obyvateľov a podnikateľov v meste Vysoké Tatry,“ uviedlo v pripomienke k návrhu ZCR.

V prípade rezidentov ide podľa ZCR o navýšenie o 250 percent v prípade bytov v bytových domoch. „Takéto razantné navýšenia môžu uškodiť mestu, a naopak, znížiť počet rezidentov alebo zvýšiť počet majiteľov nehnuteľností nad 64 rokov za účelom uplatnenia zľavy z predmetnej dane,“ uvádza Združenie. Zároveň prišlo s vlastným návrhom na úpravu sadzieb o 25 až 50 percent, čo je podľa vedenia Združenia dostatočné.


Ďalšie články