V Prešove chcú postaviť mrakodrap. Obyvatelia spísali petíciu

Belier 4 Prešovský mrakodrap by mal vyrásť v pokojnej lokalite v širšom centre Prešova. Foto zdroj: Marián Ferjo

PREŠOV – V blízkosti hvezdárne by mal vyrásť 20-poschodový apartmánový dom Bélier. Okolití obyvatelia spísali petíciu. Tvrdia, že jeho výstavbou sa zhorší kvalita ich života, nebude stačiť kanalizácia, sťaží sa doprava a v neposlednom rade sa znefunkční činnosť blízkej Hvezdárne a planetária.

Bélier by mal byť svojimi rozmermi najvyššou budovou v meste. Investorom je Jozef Baran, prešovský aktivista a majiteľ hotela Bélier, ktorý už jednu menšiu bytovku postavil. Kedysi odkúpil pozemok na Dilongovej ulici ako nepotrebný, dnes na ňom plánuje postaviť výškovo dominantnú budovu.  

Ako pre portál www.asb.sk uviedol architekt budovy Marián Ferjo: „Ľudia sa búria, že to tam bude vysoké, no my neporušujeme nič, čo je dané zákonmi, vyhláškami a normami. Mohli by sme postaviť aj vyššiu budovu. Pri nižšom riešení by sme museli vyrúbať viac stromov, zastavať viac územia, čo nie je z environmentálneho hľadiska dobré,“ hovorí autor architektonického návrhu apartmánovej budovy.

Podľa neho má ísť o apartmánový dom, nebude teda určený na trvalé bývanie. Takto totiž káže územný plán mesta, podľa ktorého je toto územie určené okrem iného aj na občiansku vybavenosť, nie však na bytovú výstavbu. V budúcnosti tak môže slúžiť na ubytovanie cudzincov, alebo zamestnancov prešovskej nemocnice, prípadne iné služobné či podnikové ubytovanie.

Po niekoľkých námietkach okolitých obyvateľov a rokovaniach s predstaviteľmi mesta Prešov dospel investor k záveru, že pôvodne 20-poschodovú budovu zníži o štyri poschodia.

Prešovčania spísali petíciu. Iniciovalo ju vedenie prešovskej Hvezdárne a planetária. Podpísalo ju 2 093 ľudí. Chcú ňou zastaviť výstavbu, prípadne dosiahnuť neschválenie vecného bremena na nehnuteľnom majetku mesta týkajúceho sa uloženia inžinierskych sietí predmetnej stavby.

Dôvody, pre ktoré s výstavbou nesúhlasia, sú najmä vysoké tienenie, obrovský nárast nočného osvetlenia, ktoré znemožní pozorovanie Slnka a nočnej oblohy. Tiež zvýšený hluk v pokojnej lokalite, vytláčanie unikátnych živočíchov, devastovanie prírody a tiež narušenie lokality stavebnou činnosťou.

Petičiari sa tiež obávajú zhoršenia možnosti vzletu a pristávania vrtuľníkov záchrannej služby na heliport v blízkom areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou a tiež nemožnosti zásahu Hasičského a záchranného zboru v prípade požiaru či inej mimoriadnej udalosti na vyššom ako ôsmom poschodí plánovanej budovy. To všetko, ako uvádzajú, priamo ohrozuje občanov a ich nehnuteľnosti v lokalite.

Pre denník Korzár sa ešte v januári 2024 architekt prešovského mrakodrapu vyjadril, že aj proti Eiffelovke boli protesty.

Petícia bola mestu Prešov doručená vo februári 2024. V stredu 24. apríla ju prerokovávali poslanci mestského zastupiteľstva. Možnosť vyjadriť sa k problematike mali aj samotní obyvatelia a petičiari. „Chcem len poukázať na postrehy k výstavbe. Už dnes je vysoká záťaž na dopravu, cesta je neúmerne zaťažená. Ako bude zabezpečené, že budú počas výstavby ochránené naše obydlia pred popraskaním?“ pýtala sa obyvateľka Dilongovej ulice Darina Hrabčáková.

Riaditeľ prešovskej Hvezdárne a planetária upozornil, že obyvatelia danej ulice poznajú dopady plánovanej navrhovanej výstavby na danú lokalitu. „Vy viete, že my sme vzniesli námietky voči výstavbe a sú racionálne, pravdivé a súvisia s udržaním inštitúcie. Apelujeme na vás, že to, čo je skutočnosť, sa nedokáže premietnuť skrz paragrafy stavebného zákona. Aby ste pri svojom rozhodovaní brali do úvahy nielen dodržanie technických noriem, ale aj mnoho spoločenských dopadov, ktoré budeme ťažko znášať,“ prihováral sa vedeniu mesta Viliam Kolivoška.

Primátor mesta František Oľha uviedol, že momentálne vo veci tejto plánovanej výstavby prebieha proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) vedený na Okresnom úrade v Prešove. „Mesto zatiaľ iba asistovalo verejným zhromaždením ku EIA. Nemáme rozhodovacie konanie. Podľa môjho názoru petícia mala byť odstúpená na úrad vlády. Ale prerokujeme ju aj my tu,“ dodal.

V dôvodovej správe k petícii, ktorá bola súčasťou programu rokovania, sa tiež uvádza, že Mesto Prešov k dnešnému dňu neeviduje žiadnu žiadosť stavebníka a neprebieha žiadne konanie v súvislosti s predmetnou stavbou.

Poslanci petíciu zobrali na vedomie a žiadajú primátora o dohľad nad dodržiavaním Územného plánu mesta Prešov pri tejto plánovanej výstavbe. Hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst upozornil, že štát má záujem postaviť na konci Dilongovej ulice výškový monoblok, budúcu vojenskú nemocnicu. Preto primátorovi odporučil postúpiť petíciu aj orgánom štátnej správy.


Ďalšie články