Vo Vysokých Tatrách sa budúci rok zvýši daň z ubytovania. Čo na to Združenie cestovného ruchu?

Hotel Lomnica vo Vysokých Tatrách. Zdroj: Hotel Lomnica Hotel Lomnica vo Vysokých Tatrách. Zdroj: Hotel Lomnica

VYSOKÉ TATRY – Daň z ubytovania sa v meste Vysoké Tatry od marca budúceho roku zvýši o 75 percent. Zo súčasných dvoch eur narastie na 3,50 eura. Pôvodne pritom samospráva uvažovala o zvýšení dane až na štyri eurá.

O úprave miestnej dane za ubytovanie rozhodli poslanci na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Udialo sa tak aj napriek nesúhlasu Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré namietalo proti takémuto rapídnemu zvýšeniu dane. Ich návrh hovoril o zvýšení dane z ubytovania na 2,50 eura.

Lenka Potočná, riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré združuje aj poskytovateľov ubytovania, sa obáva, že takéto zvýšenie dane z ubytovania môže poškodiť hlavne menšie penzióny a rodinné podniky. Prejaviť sa to môže najmä odlivom časti návštevníkov do podhoria, kde sú ceny, ale i dane nižšie ako vo Vysokých Tatrách.

Príkladom je obec Nová Lesná, kde je daň z ubytovania len na úrovni 50 centov. Obec podľa starostu Petra Hritza ani neuvažuje o prípadnom zvýšení tejto dane. Dôvodom je najmä to, že v prípade zvýšenia dane by došlo k ďalšiemu nárastu nelegálneho ubytovávania a neplateniu daní. Peter Hritz odhaduje, že len asi 30 percent poskytovateľov ubytovania v obci platí daň z ubytovania.

Razantné zvýšenie dane z ubytovania vo Vysokých Tatrách zasiahne podľa Potočnej hlavne ľudí, ktorí vyhľadávajú lacnejšie ubytovanie. Ako príklad uviedla autokemping v Tatranskej Lomnici, kde hosť zaplatí za miesto päť eur, pričom na dani zaplatí ďalších 3,50 eura. Spolu s ostatnými poplatkami v kempingu tak bude pre návštevníka výhodnejšie nájsť si lacnejšie ubytovanie mimo Tatier.

Daň z ubytovania podľa Potočnej postihne ubytovaných návštevníkov. Vážnejší problém, ktorý bude potrebné v blízkej budúcnosti riešiť, sú jednodňoví návštevníci. Títo návštevníci vytvárajú náklady pre mesto, napríklad za likvidáciu odpadu. Odvoz odpadu aj po turistoch musí mesto hradiť z poplatkov, ktoré platia obyvatelia mesta.

Riešením by mohlo byť podľa Potočnej zavedenie vstupného do národného parku, alebo aj dohoda s podtatranskými obcami, kde sú taktiež ubytovaní turisti, avšak aj oni využívajú infraštruktúru mesta, ktorú musí udržiavať mesto Vysoké Tatry.

Združenie cestovného ruchu dnes zaslalo primátorovi a poslancom Vysokých Tatier otvorený list, v ktorom ich žiadajú o prehodnotenie rozhodnutia o zvýšení daní. V liste sa tiež uvádza, že Združenie sa v prípade vstúpenia nového nariadenia o zvýšení dane z ubytovania do platnosti obráti na prokuratúru, ktorá by mala preskúmať celý proces schvaľovania nariadenia v mestskom zastupiteľstve.

Podľa primátora Vysokých Tatier Jozefa Štefaňáka bolo schválenie zvýšenia dane z ubytovania v zastupiteľstve v poriadku. A bolo tiež podľa neho nevyhnutné. „Nemôžu obyvatelia mesta doplácať na turistov,“ uviedol Štefaňák.

Príkladom je podľa primátora Starý Smokovec, kde má trvalý pobyt len okolo 40 ľudí, avšak mesto zabezpečuje údržbu kilometrov chodníkov a ciest, likvidáciu a odvoz odpadu zo smetných košov, ktoré využívajú len turisti. Podobne je na tom verejné osvetlenie, ktoré slúži primárne návštevníkom. Mesto sa tiež musí starať o stovky lavičiek, ktoré podľa primátora opäť slúžia len turistom.

Zvyšovanie cien sa podľa primátora dotklo všetkých samospráv. „My sme zvýšili daň z ubytovania, niekde výraznejšie zdvíhajú dane z nehnuteľností, prípadne iné poplatky,“ doplnil primátor. Riešením by mohla byť podľa neho aj diferencovaná výška dane z ubytovania podľa hviezdičiek. Menšie a jednoduchšie zariadenia by mohli mať daň nižšiu, naopak, vyššiu daň by platili hostia ubytovaní v drahších a kvalitnejších hoteloch.

V súčasnosti samospráva neplánuje prehodnotiť daň z ubytovania, ktorá sa začne po novom vyberať od 1. marca budúceho roku. Jozef Štefaňák i Lenka Potočná sa však zhodli na tom, že veľkým bonusom dane z ubytovania vo Vysokých Tatrách je poistenie pre hory pre každého ubytovaného návštevníka. Toto ponúkajú Vysoké Tatry ako jediná samospráva na Slovensku.


Ďalšie články