Rekonštrukciu Capka prešetroval prokurátor. Investor: Nevieme, kde je problém

20240426_135533 Prebiehajúca rekonštrukcia budúceho multifunkčného centra Capko v Prešove. Foto: Redakcia

PREŠOV – Bývalé športové centrum Capko pri Toryse je v rekonštrukcii. Po odkúpení budovy začal jej nový majiteľ s opravami. Podľa mesta Prešov však existuje podozrenie, že stavebník nepostupuje podľa vydaného stavebného povolenia.

Kedysi sa v stolnotenisovom objekte na Sídlisku III stretávali prešovskí športoví aj rekreační nadšenci. Hrával sa tam bedminton, stolný tenis, tenis a squash. Jeho súčasťou bolo aj pohostinstvo, kam sa chodili občerstviť cyklisti a korčuliari využívajúci priľahlý cyklochodník popri rieke Torysa. Od čias covidu bolo centrum zatvorené.

Objekt stolnotenisovej haly bol na predaj a jeho novým majiteľom sa v roku 2017 stala spoločnosť DVD Group. Pustila sa do rekonštrukcie budovy, na ktorú dostala aj platné stavebné povolenie na pozemnú stavbu – Multifunkčné športové centrum Capko. Investor sa vyjadril, že funkcia objektu ostane zachovaná.

Avizoval, že verejnosť v ňom nájde fitnescentrum, ktoré sa rozšíri a prepojí s halou. Dolu ostane prevádzka, zmrzlina, detský kútik, masáže a občerstvenie.

Stavba sa však nepozdáva niektorým obyvateľom Prešova a tiež primátorovi Františkovi Oľhovi. Rekonštrukciu budovy dokonca prešetrovala Okresná prokuratúra Prešov. Dôvodom má byť absencia prístupovej cesty k stavbe a nedostatok parkovacích miest.

Podľa Oľhu je povolená stavba dedičstvom po bývalom vedení. Jemu samotnému sa rekonštrukcia objektu nepozdávala ani v minulosti. Ako uviedol, prekážalo mu vtedajšie rozhodnutie mesta vydať investorovi multifunkčného centra povolenie na prejazd k stavbe cez novovybudovaný cyklochodník.

„V tomto prípade ma znepokojoval benevolentný prístup bývalého vedenia mesta k očividnému ohýbaniu územného plánu a nerovný prístup k dvom stavbám v rovnakej lokalite. Kým stavba multifunkčného centra dostala možnosť využívať existujúce parkovacie miesta obyvateľov lokality, obyvatelia z vybuchnutej bytovky na Mukačevskej, ktorí si chceli postaviť nový obytný dom, boli donútení vybudovať nové parkovacie miesta. Môj názor na vec sa nezmenil,“ povedal aktuálne primátor pre Prešovský Štandard s tým, že mesto momentálne čaká na výsledky štátneho stavebného dohľadu.

Ten bol vykonaný stavebným úradom 13. júla 2023 na základe podnetu od OZ Náš Prešov, v ktorom autor tvrdil, že stavebník má povolenie len na rekonštrukciu existujúceho objektu, no nie na prístavbu. Za prístavbu považovali zabetónovanú terasu a tiež nadstavané podlažia.

Po vykonaní štátneho stavebného dohľadu si dokumentáciu k stavbe vyžiadala aj Okresná prokuratúra Prešov. Podľa hovorcu Krajskej prokuratúry Prešov Mariána Spišáka, podal prokurátor Okresnej prokuratúry Prešov vo veci Rekonštrukcie multifunkčného centra Capko na Mukačevskej ulici dňa 6. februára 2024 Protest prokurátora proti územnému rozhodnutiu a 14. februára 2024 podal Protest prokurátora proti stavebnému povoleniu.

„Dôvodom podania protestov bola skutočnosť, že stavba nemá dopravné napojenie, absentuje prístupová cesta k stavbe. Rovnako tak pri zvýšení kapacity (nadstavba) nemá dostatok parkovacích miest. Tieto skutočnosti sú základnou podmienkou umiestnenia a následne povolenia stavby,“ informoval Spišák s tým, že Mesto Prešov doposiaľ nekonalo a vo veci nerozhodlo.

Zodpovedným za stavbu Multifunkčného centra Capko je Matej Kapraľ. Ten pre Prešovský Štandard uviedol, že rekonštrukcia centra napreduje podľa plánu a nemá vedomosť o tom, že by mal byť niekde problém. V súčasnosti riešia jeho obsadenosť nájomcami.

„K dnešnému dňu máme objekt cca na 80 percent obsadený. Záujem prevyšuje ponuku, snažíme sa vybrať takú štruktúru, aby tam bolo viac služieb z rôznych oblastí,“ povedal a dodal, že spoločnosť má právoplatné stavebné povolenie. „Nemáme vedomosť o tom, že by bol niekde a v niečom problém. Nemáme vedomosť o tom, že sme niečo porušili,“ uzavrel Matej Kapraľ.

Prebiehajúca rekonštrukcia budúceho multifunkčného centra Capko v Prešove. Foto: Redakcia


Ďalšie články