V Štrbe budú obnovovať most. Vodiči sa musia pripraviť na úplnú uzáveru cesty

Rekonštrukcia mosta è. M6579 (3060-003) most cez ŽSR v úseku trate Svit - Štrba Rekonštrukcia mosta č. M6579. Foto: tasr

ŠTRBA – Kvôli rekonštrukcii mosta ponad železničnú trať v podtatranskej obci Štrba bude plne uzavretá cesta tretej triedy III/3060. Dopravné obmedzenie začne platiť 14. mája od 7.00. Cestná premávka bude odklonená do obce Lučivná.

Informovala o tom v predstihu samospráva na sociálnej sieti. Cestujúcu verejnosť tak žiada o zvýšenú pozornosť a opatrnosť v danom úseku, vodičov o ohľaduplnosť a toleranciu, dodržiavanie prikázaných smerov, aby nedochádzalo k zbytočným kolíziám v cestnej premávke.

Obchádzkové trasy a spoje

Spoje budú podľa obce obsluhovať zastávky v rámci obchádzkových trás. V smere z Popradu na Tatranskú Štrbu / Štrbské Pleso obslúžia všetky zastávky podľa cestovného poriadku až do zastávky „Štrba, cintorín“.

Tam bude výstup a nástup cestujúcich až po otočení autobusu pri označníku v smere do obce Štrba, ku kultúrnemu domu. Spoje potom znovu zastavia aj na zastávke pri kultúrnom dome. Ďalšie zastávky spoje už len prejdú. Spoje následne ešte zastavia v Lučivnej na zastávke pri obecnom úrade. Potom po ceste I/18 budú pokračovať do Tatranskej Štrby, respektíve na Štrbské Pleso.

Foto: tasr

V smere z hlavnej cesty z Tatranskej Štrby budú spoje zastavovať iba v Lučivnej pri obecnom úrade a v Štrbe pri kultúrnom dome. Ostatné zastávky spoje už len prejdú.

Od zastávky „Štrba, cintorín“ budú spoje zastavovať na všetkých zastávkach podľa cestovného poriadku. V zastávke „Tatranská Štrba, hlavná cesta“ budú autobusy zastavovať na troch nástupištiach, na jednotke spoje linky z Popradu do Važca, dvojke opačným smerom a spoje v smere na Štrbské Pleso či do Popradu budú pristavovať k označníku vedľa čerpacej stanice na Železničnej ulici. „Zastávka ‚Tatranská Štrba, Železničná‘ bude počas platnosti výlukových cestovných poriadkov mimo prevádzky,“ upozornila obec.

Rekonštrukcia mosta obmedzí dopravu na niekoľko mesiacov

Práce sa dotknú aj železničnej dopravy. „Počas výlukových prác, keď nebude možné, aby vlaková súprava v koľajisku zastavila, bude pre cestujúcich zabezpečená náhradná preprava na stanicu Štrba,“ avizovala samospráva.

Osobná doprava má povolenú obchádzku po účelových komunikáciách medzi obcou Štrba a časťou obce Tatranská Štrba, a to v jednosmerkách. Ide totiž o účelové cesty, ktoré podľa obce nie sú svojím šírkovým usporiadaním vhodné pre obojsmernú premávku. „Všetky cestné obchádzky budú dostatočne vyznačené,“ informovala obec.

Kompetentní ešte v marci informovali o tom, že obnova jedného z najstarších mostov v kraji obmedzí dopravu na niekoľko mesiacov. V rámci prác, na ktoré pôjde viac ako 3,2 milióna eur, pôvodný most zbúrajú a postavia nový.

Projekt Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja rovnako počíta s vybudovaním chodníkov. Obnova mosta a časti cesty, ktorá tvorí spojnicu medzi Štrbou a Tatranskou Štrbou, by mala potrvať 240 dní.

(sita, kol)


Ďalšie články