Dobrý skutok veľa nestojí, ale môže veľmi pomôcť

Pomoci nikdy nie je dosť. Zdroj: fb Podaj ďalej Pomoci nikdy nie je dosť. Zdroj: fb Podaj ďalej

PREŠOV – Pomoci pre ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii, nikde nie je dosť. Vie o tom svoje aj občianske združenie Podaj ďalej. Každý deň pomáhajú takýmto ľuďom zlepšiť ich život. Súčasťou tejto pomoci môžete byť aj vy vďaka ich 3-eurovým poukážkam či predplatenej polievke.

„V našom Charity Shope si môžete kúpiť charitatívny poukaz za len 3 eurá a umožníte niekomu v zlej životnej situácii získať potraviny, hygienické potreby alebo oblečenie,” vysvetlila zakladateľka Charity Shopu Viera Viki Potášová.

Tento projekt prebieha už tretí rok. Podľa Viery Potášovej vznikol aj preto, lebo veľa ľudí sa jej pýtalo, ako môžu ľuďom v núdzi pomôcť. „To nás priviedlo k myšlienke vytvoriť poukaz, ktorý sa dá kúpiť len u nás za symbolickú sumu 3 eurá,” vysvetlila. 

Hodnota darovaného balíčka je však oveľa vyššia. „Osoba, ktorá si u nás preukaz kúpi, si zoberie, napríklad, tri poukazy do peňaženky a keď uvidí niekoho v núdzi alebo niekoho núdzneho pozná, tak mu poukaz daruje. Obdarovaný človek príde do nášho Charita shopu a tu si môže vybrať jeden z troch spomínaných balíčkov pomoci,” zhodnotila. 

Týmto spôsobom sa podarilo pomôcť už stovkám ľudí. „Niektorí nám nechávajú predplatené preukazy v shope. Aj vďaka tomu dokážeme do balíčkov kúpiť veci dopredu,” dodala.

Preukaz nie je časovo obmedzený, no musí byť opečiatkovaný.

Poukážka pomohla aj pánovi Pavlovi. „Prišiel k nám s veľkou pokorou. Bol to pán, ktorého sme vôbec nepoznali. Vravel, že pred naším obchodom stál 10 minút, aby z neho opadli všetky zábrany,” vysvetlila. 

Pán Pavol potreboval pomoc s potravinami. „Pred rokom mu zomrela manželka, s čím sa ešte nevyrovnal. Je invalidný dôchodca a svoje životné náklady nevykrýva,” zhodnotila Potášová.  

Pánovi Pavlovlovi podľa jeho slov daroval poukážku niekto z jeho okolia. Zdroj: fb Podaj ďalej

Občianske združenie Podaj ďalej pred rokom prevzalo záštitu aj nad časopisom Nota bene. Aj predajcom tohto časopisu pomáha 3-eurový preukaz. „Tých ľudí netreba súdiť. Často ide o ľudí bez domova, ktorí sa snažia takto si privyrobiť,” vysvetlila.

Životnú situáciu ľuďom v núdzi sa im darí zlepšiť aj cez Podaj ďalej polievku. „Pred dvomi rokmi sme s malou dušičkou rozbehli tento projekt. Hygiena na Slovensku zakazuje reštauráciám darovať jedlo. Bolo nám však ľúto, tak sme vymysleli túto akciu,” dodala.  

V Prešove je momentálne 11 reštaurácií, ktoré na tejto akcii spolupracujú. Funguje to úplne jednoducho. Ak sa do jednej z nich prídete naobedovať, obsluhe len poviete, že zaplatíte jednu polievku naviac. „Tie predplatené polievky nám reštaurácie každý deň prinesú zabalené a my ich rozdávame ďalej. Denne aj 40 až 50 polievok,“ vysvetlila. 

Najviac sa ich podľa Potášovej rozdalo pred Vianocami. „Asi 800 za týždeň,” dodala. Zoznam reštaurácií nájdete na facebookovej stránke združenia Podaj ďalej.

Takto vyzerá potravinový balíček. Foto: FB Podaj ďalej
Denne rozdá OZ Podaj ďalej až 50 polievok. FOTO: FB Podaj ďalej
Zdroj: FB Podaj ďalej
Občianske združenie Podaj ďalej pred rokom v Prešove prevzalo záštitu aj nad časopisom Nota bene. Zdroj: FB Podaj ďalej
Viki Potášová. Zdroj: fb Viki Potášová


Ďalšie články