Vyrukuje mesto Prešov s ďalšími dopravnými obmedzeniami?

Dopravné obmedzenia sa spájajú s rekonštrukciou mosta na ulici Lesíka delostrelcov. Rekonštrukcia mosta pri Lesíku delostrelcov by mala trvať osem mesiacov. Foto: redakcia

PREŠOV – Od 16. marca sa v Prešove koná druhá fáza rekonštrukcie mosta na ulici Lesík delostrelcov. Spája sa s ňou množstvo obmedzení pre všetkých účastníkov cestnej premávky. Mesto však uvažuje o ďalších.

Podľa hovorcu mesta Michala Hudáka v rámci prvého týždňa obmedzení na cestách v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov mesto evidovalo viaceré a opakované porušenia zákazov vjazdu a odbočenia, či nerešpektovanie vyhradených bus pruhov. 

„Podstatnejšie sú ale dáta zozbierané na väčšom časovom úseku, pretože v prvom týždni bolo nevyhnutné rátať aj s určitým časom potrebným pre vodičov na adaptovanie,” dodal. 

Počas neho navyše dopravu v kritických úsekoch koordinovali príslušníci policajného zboru, čo malo dopomôcť práve k lepšej adaptácii vodičov a vzniku nových návykov.

„Situácia s dodržiavaním pravidiel cestnej premávky sa zhoršila, odkedy križovatky nie sú riadené príslušníkmi polície. Z tohto dôvodu vznikajú rozsiahlejšie zápchy a výraznejšie meškania spojov MHD a regionálnej autobusovej dopravy,” vysvetlil Hudák.

O nových opatreniach už informovala aj polícia. Tá sa chystá aplikovať systém objektívnej zodpovednosti. V praxi to bude znamenať, že po porušení dopravných predpisov bude pokuta zaslaná vodičovi priamo na poštovú adresu.

Zmeny zaviedol aj Dopravný podnik mesta Prešov, ktorý po vyhodnotení zaznamenaných meškaní skrátil trasy niektorých liniek v časoch dopravnej špičky.

„V zmysle zlepšenia dopravnej situácie v kritických úsekoch sú pripravované aj mierne aktualizácie súčasných obmedzení. Predchádza im však schvaľovací proces a ich finálna podoba ešte nie je v tejto chvíli potvrdená,” dodal hovorca mesta. 

Mesto sa o nich chystá verejnosť v predstihu informovať. „Oproti súčasnému stavu by však k zásadným zmenám v organizácii dopravy dôjsť nemalo,” dodal Hudák.

Rekonštrukcia mosta pri Lesíku delostrelcov by mala trvať 8 mesiacov. Jej dôvodom bol veľmi zlý stav mosta. 

Starý most pri Lesíku delostrelcov, ktorý prechádza rekonštrukciou. Foto: Redakcia
Vizualizácia rekonštrukcie mosta Zdroj: Redakcia
Rekonštrukciou prejdu aj lávky. Foto: Redakcia

Ďalšie články