Prešovčanka Danka založila ABA centrum kvôli svojmu synovi. Na terapiu v ňom sa čaká aj rok

Zakladateľka centra Dami Danka Havrilová Fotot: Archív DH/Redakcia Zakladateľka centra Dami Danka Havrilová Fotot: Archív DH/Redakcia

PREŠOV – Pre náhodného okoloidúceho je to obyčajný dom v Solivare. Pre zainteresovaných však výnimočné miesto, kde sa na 200 metroch štvorcových dejú zázraky. Všetko vďaka terapii ABA.

Danka Havrilová založila centrum DAMI kvôli svojmu synovi Dávidovi. Sudičky mu totiž do vienka nadelili niekoľko vážnych diagnóz ako detskú mozgovú obrnu, mentálnu retardáciu, autizmus. Keď si jeho mama myslela, že vyskúšala všetko na zlepšenie jeho stavu, cestu im skrížila terapia s názvom ABA.

„Ide o vedu, ktorej cieľom je pomôcť dieťaťu získať funkčné zručnosti, ktoré mu umožnia úspešne sa zaradiť do rodinného života či vzdelávania,” vysvetlila Prešovskému Štandardu Havrilová.

Prvé informácie o tejto terapii do Košíc priniesla behaviorálna analytička Zuzana Maštenová. Dostať sa na jej prednášky a terapiu však bolo pred 13 rokmi skoro nemožné. „Čakalo sa aj rok. V jednom momente som si povedala Dosť! a začala som hľadať pomoc inde. Dozvedela som sa, že na Slovensko sa vrátila iná certifikovaná behaviorálna analytička Ivana Trellová,” dodala.

Tá po konzultácii s pani Havrilovou navrhla synovi Dávidovi domáci program. „Dávala nám úlohy a každý mesiac ich prišla skontrolovať k nám domov,” vysvetlila pani Danka.

Informácia o tom sa rozšírila aj medzi iných rodičov, ktorí Danku prosili o pomoc. „Navrhla som preto pani Trellovej, či by sme nemohli urobiť centrum a ona súhlasila,” spomína. Od vzniku prešli rôznymi zmenami, priestorovými aj personálnymi. V súčasnosti majú pracovisko na Solivare v Prešove. Patria k dvom certifikovaným pracoviskám ABA na východnom Slovensku.

„Máme veľa záujemcov a súcitím s rodičmi, lebo sama som prešla čakačkou. Máme tu deti, ktoré chodia 5 rokov a nechcú odísť,” vysvetlila.

Ich behaviorálna analytička, teda osoba, ktorá sa stará o „učebné plány” detí, je Lucia Mikulčiková. Momentálne ponúkajú pre svojich klientov poldenný pobyt, konzultácie či prednášky. „Organizujeme aj letné tábory, aby sa deti zlepšili v sociálnej oblasti,” dodala pani Danka. Vpred pani Havrilovú ženú nielen požiadavky rodičov, ale aj situácia s vlastným synom.

„Dávid tento rok končí školu. Ak ostane doma a nebude nič robiť, stratí návyky a psychicky mu to urobí zle,” smutne konštatuje. 

Jej veľkým snom je preto vytvoriť denný stacionár alebo DSS pre dospelých autistov. „Dostala som už rôzne prísľuby a mala som aj množstvo stretnutí s miestnymi politikmi. Veľmi nám pomáha bývalý prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan,” vysvetlila.

Základ pre ňu je, aby sa v budúcom zariadení robila ABA a vytvoril sa k nemu aj sociálny podnik, napríklad cukráreň, aby sa tieto deti začlenili do spoločnosti.

Všetko však závisí od financií a priestoru. „Verím, že nájdeme spôsob, ako takéto miesto vytvoriť, aj keď je to veľmi náročné. Bez pomoci mesta či štátu ťažko realizovateľné,” skonštatovala. Ako sama tvrdí, v budúcnosti by chcela vytvoriť aj škôlku s prvkami ABA, či centrum, kde by rodičia našli pod jednou strechou všetkých odborníkov, ktorí by im pomohli pri určovaní diagnózy.

„Môj syn bude mať 21 rokov. Situácia v tejto oblasti sa za tie roky vôbec nezlepšila,“ doplnila pani Danka. Verí preto, že sľuby, ktoré dostala od politikov, a stretnutia, ktoré ju ešte čakajú, pretaví do úspešného konca a Prešov raz bude mať DSS pre dospelých autistov.

A čo je terapia ABA?

„ABA je veda, ktorá skúma, ako rôzne faktory v prostredí ovplyvňujú správanie človeka,” vysvetlila hlavná behaviorálna terapeutka centra DAMI Martina Handlovičová. Podľa jej slov táto terapia na základe princípov správania a rôznych intervenčných techník dokáže  identifikovať a následne napraviť rôzne a často rozsiahle problémy v základných oblastiach života dieťaťa aj rodiny. 

„Dá sa naučiť neverbálne deti rozprávať verbálne a funkčné, alebo neverbálne deti komunikovať v znakoch, no funkčné, čím sa dieťaťu aj rodine zvýši kvalita života o jeden megaveľký krok, ale tiež naučiť napríklad samoobslužné činnosti,” dodala Handlovičová.

Centrum DAMI sa teda zameriava na deti s rôznym deficitom a ich rodiny, a to čo sa týka funkčnej komunikácie, hry, sociálneho života a rôznych problémových správaní, ale aj samostatného vzdelávania. „Pracujeme podľa VB-MAPP, teda podrobne spracovaného hodnotiaceho programu, pomocou ktorého je možné identifikovať silné a slabé stránky študenta v 16 oblastiach vývoja zručností,” vysvetlila Handlovičová. 

Veľmi dôležitým faktorom v úspešnosti dieťaťa je spolupráca rodičov a rodinných príslušníkov, ktorí majú úzky vzťah s dieťaťom. Rodičia sa musia v tejto oblasti najprv zaškoliť a potom spolupracovať s vyškoleným tímom behaviorálnych terapeutov, ktorí pracujú pod certifikovaným behaviorálnym analytikom.

„Veľa našich detí sme vďaka ABA rozrozprávali, či odstránili ich nevhodné správanie. Samozrejme, výsledok vždy závisí od diagnózy, ale aj práce rodiča s dieťaťom a s behaviorálnym tímom,” doplnila Havrilová, zakladateľka DAMI. Rodičia za terapie musia platiť, keďže ich poisťovňa neprepláca. „Verím, že aj to sa raz zmení,” uzavrela Havrilová.

Centrum DAMI Foto: Redakcia
Centrum DAMI Foto: Redakcia
Centrum DAMI Foto: Redakcia
Centrum DAMI Foto: Redakcia
Centrum DAMI Foto: Redakcia
Danka Havrilová, zakladateľka centra DAMI v Prešove Zdroj: Archív DH

Ďalšie články