Na zdravotníkov si školy zvykli. Čo s nimi bude po skončení projektu?

nurse-2019420_1280 Zdravotné sestry v školách sa osvedčili. Ilustračné foto: Pixabay

PREŠOV – Zdravotnícky pracovník na škole sa počas necelých dvoch pilotných rokov osvedčil. Školy by si ho priali ako stáleho zamestnanca. Denne ošetruje rany na tele, ale aj na duši žiakov. Rodičom detí s diagnózou pomáha s podaním predpísaných liekov či injekcií. A nielen to. 

Pre rodiča neexistuje nič dôležitejšie ako zdravie dieťaťa. Ak vie, že ho má pod odbornou kontrolou aj počas vyučovania, o to spokojnejší môže byť v práci. A neplatí to len pre rodičov detí s diagnózou. Kým nebolo zdravotníckej pracovníčky v škole, mamička diabetika musela prísť počas dňa do triedy a pichnúť svojmu dieťaťu inzulín. Učiteľka totiž nesmie. Zdravotnícka pracovníčka rodičom pomáha napríklad aj s podaním predpísaných liekov ich dieťaťu pred obedom.

V bežných školských zariadeniach vykonajú títo zdravotnícki pracovníci stovky úkonov ročne, v špecializovaných až niekoľkotisíc. Okrem zdravotnej starostlivosti riešia aj osvetovú činnosť a sú súčasťou školských výcvikov či výletov. Zároveň pôsobia v oblasti edukácie a pripravujú preventívne programy na témy chorôb, drogovej závislosti, obezity či zubnej starostlivosti.

Kým počiatky projektu sprevádzali otázniky, dnes je už zrejmé, že vytvorenie tejto pozície malo opodstatnenie. „Rodičia si na začiatku projektu mysleli, že sme tam na to, aby sme ich deti v škole tajne očkovali proti covidu. Niektorí dokonca prostredníctvom tlačiva odmietli súhlas so starostlivosťou o ich dieťa v prípade zranenia,“ vysvetľuje zdravotná sestra Katarína, ktorá predtým pracovala v ortopedickej ambulancii na východe Slovenska. Denne vraj vykoná niekoľko ošetrení. „Ide o nešťastné zranenia na chodbách, v triedach, počas telesnej výchovy, alebo počas pobytu vonku, ale aj bolesti hlavy, nevoľnosti či horúčky. Vyskytli sa tiež epileptické záchvaty, vši alebo črevné ťažkosti,“ vymenúva prípady, s ktorými sa v škole stretáva najčastejšie. Vykonáva tiež ranný filter pri vstupe do školského zariadenia, odbremeňuje pedagogických zamestnancov, pretože dieťa so zdravotnými problémami preberá do svojej starostlivosti. Zdravotná sestra v škole podáva lieky výlučne indikované lekárom, nikdy nie svojvoľne a bez súhlasu rodičov.

Aj prešovská základná škola Prostějovská si zdravotníka na škole pochvaľuje. V škole sa starajú aj o deti so špeciálnymi potrebami, preto je zdravotník u nich doslova nevyhnutnosťou. „Je to práca neskutočná, krásna. Asistujeme im pri bežných denných potrebách, od toalety cez stravovanie. Z hodiny na hodinu, keď ich treba odprevadiť z triedy do triedy. Som vždy poruke, keď je treba, či už pri ochoreniach, ktoré sa vyskytnú počas vyučovania, alebo pri úrazoch, a aj pri asistencii týmto deťom, ktoré skutočne potrebujú zdravotníka na to, aby dokázali fungovať,“ uviedla zdravotníčka tejto školy Marta Farkašová.

V Prešovskom samosprávnom kraji je celkovo devätnásť zdravotníckych pracovníkov na školách z celkového počtu 92 v rámci Slovenska. V Prešove boli v tomto projekte podporené tri školy – Základná škola Prostějovská, Špeciálna materská škola ako organizačná zložka Spojenej školy na ulici Matice Slovenskej, a tiež Základná škola s materskou školou na Námestí Kráľovnej pokoja.

„Ide o jedno z podporných opatrení, ktoré sú poskytované školou alebo školským zariadením a sú potrebné na to, aby sa dieťa alebo žiak mohli plnohodnotne zapájať do výchovy a vzdelávania. Odozvy škôl sú pozitívne, zdravotnícky pracovník vykonáva činnosti, na ktoré pedagogickí zamestnanci nemajú kompetencie,“ uviedol pre Prešovský Štandard tlačový odbor ministerstva školstva Slovenskej republiky s tým, že s touto pozíciou preto rátajú aj po skončení projektu. „Zdravotnícky pracovník by mal byť dostupný tam, kde ho deti alebo žiaci potrebujú. Predpokladáme, že po skončení projektu bude táto pozícia financovaná ako podporné opatrenie,“ dodalo ministerstvo, ktoré sa v týchto dňoch zaoberá hľadaním možností v pokračovaní výzvy.


Ďalšie články