Do Galérie cti slovenských záchranárov pribudli tri mená

Vysoké Tatry HZS 3 Ilustračná snímka Foto: hzs.sk

POPRAD – Do Galérie cti slovenských záchranárov pribudli tri nové mená. Na dnešnom Rescue day v Poprad uviedli do „záchranárskej siene slávy“ Arpáda Esztergályósa, Michala Sepešiho a Petra Buca.

„Už osem rokov oceňujeme ľudí, ktorí svojím prístupom a prínosom prispeli k rozvoju záchrannej zdravotnej služby a zanechali v nej nejakú stopu,“ uviedol pre médiá prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. Všetci ocenení sú podľa prezidenta komory ľudia, ktorí po celý život pracovali ako bežní záchranári v záchrannej zdravotnej službe.

Oceňovanie sa konalo v rámci odbornej konferencie slovenských záchranárov v Poprade, kde sa venovali aktuálnym problémom záchranárov. „Najväčší problém, ktorý sa momentálne rieši, je rendez-vous systém. Takýto systém je v zahraničí úplne bežný. Tohto roku mal byť v niektorých oblastiach spustený, ale zatiaľ ešte nie je. Stále sa čaká na ministerstvo, aby povedalo, ktoré stanice sa môžu testovať,“ uviedol František Majerský.

Rendez-vous je podľa prezidenta komory budúcnosť. „Lekárov v záchrannej zdravotnej službe viac nebudeme mať, nenaklonujeme ich a týmto systémom chceme zefektívniť činnosť záchranných zdravotných služieb,“ dodal Majerský. Záchranná zdravotná služba podľa neho v súčasnosti supluje všetkých – lekárov špecialistov či obvodných lekárov. „Slovensko je premiantom v Európskej únii v počte návštev lekára na počet obyvateľov,“ dodal Majerský.

Podľa neho až 75 percent výjazdov záchraniek tam nemá čo robiť. V mnohých prípadoch by stačilo, keby pacient prišiel na ošetrenie do nemocnice samostatne. „Mnohým pacientom by stačilo, keby ich doviezli prevozová služba alebo taxík, keďže často to nie sú život ohrozujúce stavy,“ uviedol Majerský.

Na konferencii sa hovorilo aj o financovaní záchraniek. „Systém potrebuje dofinancovať, ako všetko v zdravotníctve. Skôr treba zefektívniť systém, aby sme ušetrili tam, kde máme šetriť, a využili ušetrené zdroje tam, kde sú potrebné,“ doplnil Majerský.

Záchranári debatovali aj o novej sieti staníc záchrannej služby. Podľa Majerského sieť navrhnutá ministerstvom zdravotníctva je zlá, čo aj záchranári kritizovali. „Máme na to ešte rok, keďže budú výberové konania na stanice a tam už bude musieť byť jasné, aký typ posádok kde bude,“ uzavrel Majerský.

Problematika novej siete staníc záchrannej služby je podľa štátneho tajomníka Ladislava Slobodníka prioritou ministerstva zdravotníctva. Ministerstvo rieši túto problematiku nielen so zdravotníckymi záchranármi, ale aj v spolupráci so Združením obcí a miest Slovenska, Úniou miest Slovenska a SK8. „Táto skupina bude nastavovať systém tak, aby dostupnosť pre pacientov bola čo najlepšia,“ uviedol Ladislav Slobodník. Odstrániť zbytočné výjazdy záchraniek je podľa štátneho tajomníka možné len výchovou a osvetou pacientov.


Ďalšie články