Street Art v centre pozornosti. Window Gallery prezentuje výstavu „Na múre maľované“

Miláno 2015 Foto M. Halienová Miláno 2015. Foto: M. Halienová

PREŠOV – Okno umenia v priestoroch čitárne Štátnej vedeckej knižnice v Prešove predstavuje rozmanitosť graffiti a mural art-u z rôznych metropol a miest naprieč Európou.

Window Gallery je typ výstavného priestoru, ktorý vďaka sklenenej fasáde orientovanej do ulice komunikuje s verejným priestorom.

Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove v roku 2020 prišla s nápadom prezentácie digitálneho obsahu prostredníctvom inteligentnej okennej fólie umiestnenej na okne Čitárne na Hlavnej ulici č. 99. Od marca 2021 Window Gallery prináša tvorbu prevažne prešovských umelcov na pravidelnej mesačnej báze.

„Prvotná myšlienka bola dať priestor talentovaným  výtvarníkom, fotografom, majiteľom zbierok či modelov a ponúknuť im túto neobvyklú možnosť prezentácie ich tvorby. Záleží len na okoloidúcich, čo si z týchto výstav vezmú, ak ich to poteší, budeme len radi. Uvítali by sme, keby pred našou budovou mohla byť osadená lavička, ľudia by mohli mať príjemnejší zážitok z prezentácie najmä v letnom období,“ vysvetľuje pre Prešovský Štandard riaditeľka ŠVK v Prešove Valéria Závadská.

Keďže si knižnica autorov vyhľadáva sama, rozhodli sa touto formovou prezentovať aj výsledky tvorivej práce kolegov z iných útvarov. A práve jedným z nich je aj vedúca oddelenia informačných technológií ŠVK Mária Halienová, ktorá zároveň prišla s prvotným nápadom prezentovať umelcov prostredníctvom Window Gallery.

Mária Halienová sa začala venovať fotografovaniu v tínedžerskom veku, keď dostala svoj prvý klasický fotoaparát na film. Zhotovené fotografie z rodinných výletov a dovoleniek spoločne s otcom vyvolávali doma. Vášeň z mladosti postupom času v sebe znova objavila s nástupom digitálnych technológií.

„Rada cestujem, spoznávam ľudí, ich kultúru a prostredie, v ktorom žijú. Veci, ktoré ma zaujmú, si rada odfotím. Fotiť pouličné umenie bola náhoda. Väčšinou ma inšpiruje tým, že si viem podobnú stenu predstaviť aj v našom meste. V Prešove je celkovo veľmi málo graffitových stien okrem galérie na Okružnej ulici. Muraly by podľa môjho názoru mali byť súčasťou mestského urbanizmu, pretože skultúrňujú prostredie. Myslím si, že by sme mali robiť veci viac pozitívne, a to čo už niekde bolo vymyslené a funguje to, by sme mohli využiť aj u nás,“ domnieva sa autorka fotografií Mária Halienová.

Svet pouličného umenia nie je taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Existuje viacero štýlov vonkajšieho, verejného a pouličného umenia, ktoré možno vytvárať a interpretovať rôznymi spôsobmi. Ľudia si často zamieňajú dva typy vonkajšieho umenia – mural (nástenné maľby) a graffiti. Ide o dve jedinečné umelecké formy, z ktorých každá má bohatú históriu a kultúru.

Graffiti ako forma street artu má kontroverznejšiu povesť, často sa považuje za akt vandalizmu. Ide o neoprávnené označovanie verejného alebo súkromného majetku sprejmi alebo fixkami. Graffiti možno vnímať ako akt vzbury proti spoločenským normám a formu sebavyjadrenia ich tvorcov. Zatiaľ čo niektoré graffiti môžu byť vnímané ako obťažujúce, iné boli prijaté ako kultúrne hnutie a forma mestského umenia.

Mural alebo mural art je umelecký smer, zameraný na veľkoplošnú maľbu na steny vo verejnom priestore. Nástenné maľby majú silný naratívny prvok, pričom umelecké diela často zobrazujú scény, príbehy alebo kultúrne symboly.

Na rozdiel od pouličného umenia sú nástenné maľby vytvorené so zámerom esteticky skrášliť, vizuálne zatraktívniť a transformovať verejný priestor. Veľkoplošné nástenné maľby sú takto situované v rôznych častiach miest či na fasádach budov. „Muraly okamžite upútajú pohľad, ak chceme aby sa ľudia obzreli alebo išli tým smerom. Rovnako je však dôležité, aby sa nezabúdalo na ich udržiavanie a obnovu,“ konštatuje Halienová.

Fotografie vznikali v priebehu rokov 2011 – 2024 v rôznych mestách a metropolách ako napríklad Atény, Miláno, Lisabon, Madrid, Bratislava. V názve – Na múre maľované – chcela autorka zlúčiť graffity, muraly, street art a všetky tieto štýly, ktoré sa navzájom miešajú. Výnimkou je fotografia z pobytu na ostrove Madeira. „Po záplavách v roku 2010 bolo mnoho domov zničených, v prízemných častiach boli kedysi obchody, ktoré skrachovali. Na vstupné dvere nabili dosky, ktoré boli neskôr pomaľované okrem tej časti, ktorá naznačuje úroveň vody a pripomína toto nešťastie,“ približuje symboliku miesta Halienová.

Digitálnu výstavu „Na múre maľované“ v opakujúcej sa slučke, ktorá trvá 3,33 minúty, si môžete pozrieť do 31. 5. v čase od 17.00 – 23.00 na Hlavnej ulici č. 99 v Prešove.


Ďalšie články