Historický príbeh hudobného vzdelávania v Prešove dovŕšil 165 rokov

hdimg659e329b85480aa03794977d6deebb Absolventský koncert žiakov ZUŠ Mikuláša Moyzesa. Foto: zusmm

PREŠOV – Hudobné školstvo v Prešove začalo písať svoju históriu pred 165. rokmi. Tomuto významnému výročiu venuje Základná umelecká škola Mikuláša Moyzesa v Prešove v tomto školskom roku všetky svoje organizované podujatia.

Máloktoré zo slovenských miest poctilo svojím pôsobením toľko významných hudobných skladateľov ako Prešov. Kľúčovou postavou sa stal predovšetkým Mikuláš Moyzes, čiastočne jeho syn Alexander, Michal Vilec, Dezider Kardoš, Anton Cíger, Josef Brabec či Ján Pöschl, po ktorom je tiež pomenovaná jedna ZUŠ v Prešove.

Pri samotnom zrode organizovaného hudobného školstva v Prešove stál hudobný skladateľ, pedagóg a organista Mikuláš Moyzes (1872 – 1944). Po absolvovaní budapeštianskej hudobnej akadémie prišiel v roku 1908 do Prešova na Štátny učiteľský ústav. Okrem spevu a hudby vyučoval aj slovenský jazyk.

V roku 1919 sa stal prvým slovenským riaditeľom Štátneho učiteľského ústavu v Prešove a predsedom administratívneho výboru Šarišskej župy a Prešova. O rok na to bol zakladajúcim členom miestneho odboru Matice slovenskej.

V roku 1921 prešla Hudobná škola pod správu Matice slovenskej a 17. septembra 1921 bola otvorená ako prvá slovenská Mestská hudobná škola. Mikuláš Moyzes bol riaditeľom Hudobnej školy v rokoch 1921 – 1929. V roku 1932 odišiel z Učiteľského ústavu do dôchodku a venoval sa už iba komponovaniu.

K neskorším úspechom školy patrí vytvorenie spevoherných súborov Divadla Jonáša Záborského a vtedajšieho UND (dnes Divadlo Alexandra Duchnoviča), od roku 1956 Poddukelského ukrajinského ľudového súboru, čo by nebolo možné bez učiteľov prešovskej Hudobnej školy, Učiteľských ústavov a ich absolventov.

24. marca 1995 bol škole Ministerstvom školstva SR prepožičaný čestný názov „Základná umelecká škola Mikuláša Moyzesa“. Pri tejto príležitosti na budove školy na Baštovej ulici slávnostne odhalili pamätnú tabuľu venovanú Mikulášovi Moyzesovi.

Na ZUŠ Mikuláša Moyzesa v súčasnosti pracujú štyri odbory – hudobný, tanečný, literárno-dramatický a výtvarný. V rámci hudobného odboru majú žiaci možnosť venovať sa hre na všetky hudobné nástroje, spevu, džezovej hre a realizovať sa v rôznych kolektívnych telesách školy. Najlepší absolventi školy môžu ďalej prehlbovať svoje umenie štúdiom na konzervatóriách a neskôr na vysokých umeleckých školách.

V roku 1995 bol založený Detský folklórny súbor Šariš Milk Agro, ktorého umeleckým vedúcim sa stal učiteľ tanečného odboru Jozef Piroh. V tom istom roku vzniká z iniciatívy učiteľa dychových nástrojov Jozefa Kakaščíka Mládežnícky dychový orchester Baštovanka. Tieto telesá úspešne reprezentujú školu na Slovensku a v zahraničí.

Pri príležitosti 165. výročia vzniku hudobného školstva v Prešove pripravil hudobný odbor ZUŠ Mikuláša Moyzesa štyri interné školské koncerty pre rodičov, priateľov a všetkých priaznivcov a milovníkov hudby. Výtvarný odbor sa počas apríla prezentoval výstavou prác žiakov v Mestskej galérii Caraffka.

Vo štvrtok 23. mája prebehne 10. ročník regionálnej súťažnej prehliadky v speve ľudových a umelých piesní žiakov základných umeleckých škôl – Moyzesov slávik 2024. 

Oslavy vyvrcholia slávnostným koncertom v utorok 30. apríla 2024 o 18.00 hod. na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Na koncerte vystúpia hostia, pedagógovia a žiaci ZUŠ, ktorí divákom predvedú svoje výnimočné talenty. Koncert je realizovaný s finančnou podporou mesta Prešov. 


Ďalšie články