Prešovská škola má najmodernejšie strojárske dielne za viac ako desať miliónov eur

titulna dielne Študenti Spojenej strednej školy Ľ. Podjavorinskej budú mať praktickú výuku v novej dielni s najmodernejšími strojmi. Foto: Redakcia

PREŠOV – Novú halu na praktickú výučbu budúcich prešovských strojárov a mechanikov otvorili v pondelok (29. 4.) za prítomnosti predstaviteľov Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Študentov Spojenej strednej školy Ľ. Podjavorinskej 22 by mala pripraviť na prácu so strojmi a mechanikou v rôznych pracovných odvetviach.

Rekonštrukcia nových dielní začala takmer pred rokom. V pondelok (29. 4.) halu slávnostne uviedli do života a to celkom netradične. Symbolický kľúč od vynovených priestorov priniesol do rúk predsedu PSK Milana Majerského dron.

Nové dielne na praktickú výučbu boli veľkým projektom na zlepšenie vzdelávacej infraštruktúry školy. Do výstavby samotnej haly a jej vybavenia investovali 10,1 miliónov eur a stavba bola zrealizovaná prostredníctvom iniciatívy Catching-up Regions.

V rámci rozsiahlych rekonštrukčných prác sa uskutočnila aj kvalitatívna prestavba objektov školy, oprava haly na praktické vyučovanie, telocvične, skladu i okolia školy. Súčasťou projektu bolo aj  materiálno-technické dovybavenie učební, dielní či laboratória modernou technikou.

Moderný komplex označil predseda PSK Milan Majerský za školu 21. storočia. Zdôraznil, že rovnako dôležité ako najmodernešie vybavenie sú však aj dobrí a vzdelaní pedagógovia. Ako ďalej uviedol, školu vybrali do projektu preto, že zohľadnili dopyt po strojárskom povolaní na súčasnom pracovnom trhu.

„Aktuálne nás oslovujú firmy zamerané na strojárstvo, elektrotechniku či technické odbory ako aj firmy, ktoré sú prepojené s programátorstvom. Sú to dlhodobo žiadané odbory. Ovládanie strojov ako frézy či CNC strojov, už patrí k základným požiadavkám na trhu práce. Žiaci sa musia naučiť s nimi robiť, aby na nich mohli v budúcnosti pracovať,“ dodal župan s tým, že študenti tak vynovením haly majú k dispozícii to najlepšie, čo môže byť na súčasnom trhu.

Riaditeľ školy Ján Holub uviedol, že v novej hale nájdu využitie študenti všetkých odborov školy, prioritne však odbory Programátor zváracích zariadení a Mechanik-mechatronik.

„Aj prostredie vychováva. Už teraz sa nám to odrazilo v záujme o našu školu – máme nárast záujemcov. Kedysi nám posielalo prihlášky 200 až 300 žiakov a my už dnes máme 411 prihlášok,“ teší sa riaditeľ školy, na ktorej v súčasnosti študuje 496 žiakov.

Ako dodal, vynovený komplex dielní je ich splneným snom. „Rekonštrukcia dielní je zárukou, že študenti budú mať zázemie, v ktorom môžu rozvíjať svoje zručnosti a vedomosti,“ teší sa.

Riaditeľ spoločnosti Betpres, ktorá stavbu realizovala, vyjadril hrdosť, že ako firma mohli byť súčasťou tejto masívnej rekonštrukcie vzdelávacej inštitúcie.

„Stavba pozostávala z vybúrania kompletných obvodových a strešných konštrukcií, ostal tu len samotný oceľový skelet. Z jednopodlažného objektu sa stal dvojpodlažný, menili sme dispozíciu, nanovo sme inštalovali inžinierske siete ako vodu plyn, elektrinu. Menili sme aj zdravotechniku, kúrenie, odsávanie, nášľapné vrstvy, omietky a potery,“ vymenoval Roland Ďurko.

Na vzniku nového centra praktického vzdelávania sa podieľala Krajská samospráva, Svetová banka, Európska komisia aj Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.


Ďalšie články