Nenaleťte podvodníkom. Ministerstvo žiadne SMS-ky o zaplatení za diaľnicu neposiela

SMS podvod Podvodná SMS. Foto: Rastislav Ovšonka

POPRAD – V poslednom období zaplavili Slovensko falošné SMS správy o neuhradenej faktúre na diaľnici. Polícia, ale aj Národná diaľničná spoločnosť upozorňujú, že ide o podvod.

„Desiatky z vás nám poslali screenshoty SMS-siek, ktoré vás žiadajú o úhradu faktúry za diaľnicu. Samotný text je napísaný podozrivým slovosledom a tvári sa, že ho zasiela Ministerstvo dopravy SR,“ informuje na sociálnych sieťach polícia.

Podľa prešovskej policajnej hovorkyne Jany Ligdayovej, polícia pravidelne informuje o podobných falošných SMS správach či mailoch na svojich profiloch na sociálnych sieťach. „Taktiež zverejňujeme rady a odporúčania pre občanov, ako v takýchto prípadoch konať,“ uviedla pre Prešovský Štandard Jana Ligdayová.

Samotná SMS správa podľa polície ponúka hneď dve indície, že ide o podvod. Prvou je „čudné“ zahraničné číslo. SMS správa sa síce tvári ako oficiálna správa, číslo však nepochádza zo Slovenska a nemá nič spoločné so slovenským ministerstvom dopravy. SMS správa v našom prípade má medzinárodnú predvoľbu +91, čo je predvoľba Indie.

Správa svojím znením vytvára naliehavú situáciu a tlačí na príjemcu správy, aby konal čo najrýchlejšie. „Ide o typický znak podvodného konania, keď sa podvodník snaží svoju obeť dostať do stresovej situácie,“ uvádza polícia.

Súčasťou SMS správy je aj odkaz na internetovú stránku. „Ak na odkaz kliknete, dostanete sa na phishingovú stránku, ktorá od vás požaduje údaje z karty. Ak ich zadáte, vaše peniaze sú fuč,“ dodáva polícia. V žiadnom prípade preto na tento odkaz netreba klikať.

Podvodníci zrejme využívajú aj to, že i u nás chodia majiteľom oznámenia o konci platnosti diaľničnej známky. „Samozrejme, ak vám končí platnosť napríklad ročnej diaľničnej známky, príde vám SMS notifikácia od stránky eznamka.sk o blížiacom sa konci platnosti diaľničnej známky. V žiadnom prípade však takáto SMS správa neobsahuje odkaz na zaplatenie novej diaľničnej známky ani text, ktorý vás podprahovo núti niečo zaplatiť,“ uvádza polícia.

Na podvodné konanie upozornila aj Národná diaľničná spoločnosť. Tá na sociálnych sieťach uviedla, že cez oficiálneho odosielateľa eznamka.sk sú zasielané SMS správy len v troch prípadoch. A to pri podaní žiadosti napríklad o opravu, pri zakúpení diaľničnej známky a pred vypršaním platnosti diaľničnej známky. Notifikačná správa o expirácii diaľničnej známky prichádza zákazníkovi tri dni pred skončením platnosti jeho súčasnej eznámky, uvádza NDS.

V prípade akéhokoľvek podozrenia z protiprávneho konania je podľa polície potrebné ohlásiť to buď na linke 158 alebo na ktoromkoľvek policajnom oddelení.


Ďalšie články