Autobus zrazil deti, ktoré išli za biskupom. Počet obetí stúpol

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule. Foto: Adriána Hudecová/TASR

SPIŠSKÉ PODHRADIE – V obci Spišské Podhradie došlo v sobotu k tragédii, pri ktorej autobus zrazil niekoľko ľudí. Smerovali na stretnutie so spišským diecéznym biskupom Františkom Trstenským.

Prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Nehoda sa stala krátko po 8:00. Podľa informácií portálu Noviny vodič autobusu zabudol zatiahnuť ručnú brzdu.

Ministerstvo vnútra SR potvrdilo, že k tragédii došlo na cirkevnom stretnutí mladých veriacich. „Toto veľké nešťastie ma nesmierne zasiahlo. Podujatie a program sme zrušili. Bude iba adorácia a svätá omša. Myslím na rodičov a rodiny,“ uviedol spišský diecézny biskup František Trstenský.

Vyhlásenie Mons. Františka Trstenského k tragédii počas Diecézneho stretnutia mládeže. Zdroj: Spišská diecéza/YouTube

V Spišskom Podhradí sa miestni modlia za zranených a obete sobotňajšej dopravnej nehody. Pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť. Pre TASR to uviedol primátor Spišského Podhradia Milan Kapusta, ktorý bol na mieste nehody.

„Je to veľmi ťažké, pretože mám deti v takom veku. Keď som počul v meste sirény, myslel som si, že prišlo zle niekomu v katedrále. Ani mi nenapadlo, že sa mohla stať takáto tragédia. Podľa prvotných informácií, ktoré máme, ľudia vystúpili z autobusu, dali sa do skupín a išli popred autobus smerom k Spišskej Kapitule. Autobus sa pohol a vtiahol desať ľudí pod seba. S hydraulickým zariadením potom hasiči dvíhali autobus, aby odtiaľ ľudí dostali,“ uviedol Kapusta. Doplnil, že pomáhali aj dobrovoľníci.

Na miesto nehody prišiel minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Oznámil, že počet obetí stúpol na tri. Vo všetkých prípadoch išlo o mladé dievčatá. Podľa informácií Štandardu pochádzali zo Starej Ľubovne. Mesto už na sociálnej sieti zmenilo farbu profilu na čiernu a zverejnilo status: „Je smutno a ticho nad Ľubovňou…“

Minister dodal, že v košickej nemocnici bojuje o život dievča s ťažkými zraneniami. Potvrdil, že pri nehode utrpelo zranenia ďalších šesť ľudí. K príčinám nešťastia sa zatiaľ nechcel vyjadriť.

„Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa vlastne stalo. Nejaké informácie máme, ale nebudeme o nich informovať. Počkáme si, kým bude dokončené vyšetrovanie,“ poznamenal Šutaj Eštok. Minister sa zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré boli pri nehode expresne rýchlo a urobili všetko pre to, aby obetí nebolo viac.

Na mieste je aj intervenčný tím a pozostalým sa snažia pomôcť duchovní zo Spišskej Kapituly. „Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa stalo. Minister nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi.

„Dychová skúška bola negatívna, ale čo sa presne stalo, stále zisťujeme. Vodič je v ťažkom šoku, ešte sa s ním nedalo rozprávať, nechcel by som byť ani v jeho koži,“ dodal Šutaj Eštok.

Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič doplnil, že na mieste boli ako prví hasiči z Behároviec. „Zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ s kompletným zariadením na takýto zásah, použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu a následne hydraulické rozpínacie kliešte,“ doplnil s tým, že zakliesnené boli tri osoby, jednu z nich sa podarilo vyslobodiť ešte pred príchodom hasičov.

„Je mi nesmierne ľúto tragickej udalosti v Spišskom Podhradí. Okamžite som preverovala kapacity v nemocniciach, aby boli pripravené na záchranu tých, ktorí bojujú o život,“ poznamenala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas).

K tragédii sa vyjadril aj prešovský župan a predseda KDH Milan Majerský. „Je mi to ľúto, lebo sa táto tragédia stala mladým ľuďom, ktorí smerovali na radostné stretnutie mladých s novým otcom biskupom Františkom. Všetkým pozostalým a ich rodinám vyjadrujem úprimnú sústrasť, som s nimi v ich žiali. Všetkým zraneným prajem veľa síl a skoré uzdravenie,“ napísal na sociálnej sieti.

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že ju správa o dopravnom nešťastí veľmi zasiahla a vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým. „Myslím aj na zranených, ktorí sú v starostlivosti lekárov a prajem im, aby sa čím skôr zotavili. Veľmi si želám, aby sa počet obetí tejto tragickej nehody už nezvyšoval.“

Tragédia je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli.

„Hovoril som s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom, ktorý mi poskytol potrebné informácie o nehode, ako aj o priebehu zásahu záchranných jednotiek,“ dodal premiér na sociálnej sieti.

Podobná dopravná nehoda sa odohrala pred vyše 20 rokmi pri obci Úhorná v okrese Gelnica. V nedeľu 3. augusta sa na odpustovú slávnosť vydalo 47 ľudí z Rudníka, Poproča, Jasova a Medzeva. Autobus pred cieľom cesty vyrazil na Pačiansky kopec nad Úhornou, no musel zastať. Šofér zatiahol ručnú brzdu a išiel von skontrolovať, kde je problém. Autobus sa napriek tomu pohol a začal cúvať dole kopcom. urobil niekoľko kotrmelcov, prerazil zvodidlá a prevrátil sa. Nehoda si vyžiadala celkovo 13 obetí.

Správu budeme aktualizovať.

Tragédia si vyžiadala ľudské životy. Foto: Adriána Hudecová/TASR
Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Foto: Adriána Hudecová/TASR
Cestu uzavreli. Foto: Adriána Hudecová/TASR
Miesto ohradili policajnou páskou. Foto: Adriána Hudecová/TASR
Do Spišského Podhradia mieri aj minister vnútra. Foto: Adriána Hudecová/TASR

(tasr, bm)


Ďalšie články