Za vstup do Slovenského raja si po novom priplatíme

Hrabušice roklina rebríky Nové rebríky z agátového dreva v roklinách Slovenského raja. Foto: Obec Hrabušice

HRABUŠICE – Vstup do Slovenského raja vás vyjde po novom drahšie. Obec Hrabušice, v ktorej katastri sa nachádza dôležitý nástupný bod Podlesok, totiž od 1. apríla zvýšila poplatok za použitie technických zariadení v roklinách Slovenského raja.

„Poplatok sme nemenili od roku 2012,“ zdôvodnil pre Prešovský Štandard starosta obce Marcel Kacvinský. Po novom zaplatia turisti za vstup do roklín tri eurá, doteraz to bolo 1,50 eura. Deti do 15 rokov a turisti nad 65 rokov zaplatia za vstup do roklín dve eurá. Deti do šesť rokov majú vstup bezplatný.

Výnimkou je najnavštevovanejšia roklina Suchá Belá, do ktorej sa nastupuje z Podlesku. Za vstup do tejto rokliny zaplatia turisti štyri a deti a dôchodcovia tri eurá. Tieto ceny platia pre jednodňových návštevníkov roklín Slovenského raja. Vyššou cenou by chceli regulovať návštevnosť tejto rokliny.

Výhodu budú mať tí, ktorí sa v Hrabušiciach ubytujú. V dani z ubytovania, ktorá predstavuje dve eurá na osobu a noc (deti a dôchodcovia jedno euro) majú návštevníci zahrnutý aj poplatok za použitie technických zariadení.

„Takýmto spôsobom chceme motivovať návštevníkov, aby si od ubytovateľov vyžadovali doklad o zaplatení dane, na základe čoho majú nárok na vstupenku do roklín.

V dani za ubytovanie majú návštevníci okrem uhradeného poplatku za použitie technických zariadení aj poistenie na zásah horskej služby a novinkou je aj základné úrazové poistenie.

Ročne vyberie obec Hrabušice na poplatku za použitie technických zariadení približne 140-tisíc eur. Značná časť smeruje práve do obnovy týchto zariadení. V marci obec vymenila sústavu drevených rebríkov v roklinách Suchá Belá a Malý Kyseľ. Obec to stálo približne 40-tisíc eur.

Tentoraz namiesto červeného smreka použili agátové drevo. To by malo v roklinách vydržať dlhšie. Rebríky z červeného smreka vydržia podľa starostu v priemere osem sezón. Agátové drevo použili na rebríky v Slovenskom raji prvýkrát.

Výmenu rebríkov sa im podarilo uskutočniť ešte pred začiatkom letnej sezóny. Hoci slávnostné otvorenie majú naplánované až na 5. mája, už počas blížiacej sa Veľkej noci majú avízo o zvýšenom záujme turistov o návštevu Slovenského raja.

„Máme nahlásené už aj karavany, avšak ešte stále nemáme na Podlesku spustenú vodu, keďže tu stále mrzne,“ uviedol starosta.

Marcel Kacvinský však upozorňuje návštevníkov, že vo všetkých roklinách Slovenského raja je veľké množstvo popadaných stromov. Hoci s uvoľnovaním chodníkov začali už dávnejšie, prerezávanie stromov, aj vzhľadom na náročný terén, bude pokračovať počas celého roka.

Pre vyšší stav vody sa väčšina roklín momentálne nedá prejsť suchou nohou.


Ďalšie články