Opäť môžete vidieť svojich blízkych. Prešovská nemocnica zrušila po polroku zákaz návštev

Unknown Po polroku zrušili vo fakultnej nemocnici zákaz návštev. Foto: Redakcia

PREŠOV – Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove presne po pol roku zrušila od dnešného dňa zákaz návštev. Ten ešte v minulom roku vyhlásila v súvislosti s vtedy sa zhoršujúcou epidemiologickou situáciou vo výskyte ochorenia hepatitída typu A.

„Zákaz návštev trval pomerne dlho, už od októbra minulého roka. Dnešným dňom sa končí v súvislosti s celkovo zlepšujúcou sa epidemiologickou situáciou,“ vysvetlila hovorkyňa prešovskej nemocnice Martina Pavlíková.

V nemocnici platia predpísané povinnosti

Ďalej dodala, že pri vyhodnocovaní epidemiologickej situácie brali počas zákazu do úvahy aj výskyt respiračných ochorení. Pre návštevy pacientov v prešovskej nemocnici platia naďalej predpísané povinnosti.

Návštevu pacienta je možné pripustiť v návštevných hodinách maximálne dvoma osobami. Návšteva je povinná vykonať hygienickú dezinfekciu rúk pri príchode a odchode, prípadne použiť požadované ochranné pomôcky v závislosti od stavu pacienta a charakteru oddelenia.

Návšteva sa má zdržiavať výlučne na určenom mieste, pri konkrétnej osobe, pre ktorú bola návšteva povolená a má minimalizovať svoj pohyb na oddelení a v zdravotníckom zariadení. Takisto nesmie mať žiadne príznaky respiračnej infekcie, ani nariadené karanténne opatrenia.

Nové prípady žltačky typu A

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove už v týchto dňoch nezaznamenal nové prípady žltačky typu A v okresoch Prešov ani Sabinov.

V epidemiologickej súvislosti eviduje úrad v okrese Prešov spolu 176 prípadov ochorenia, kde má aktívne dve ohniská s celkovo 14 ochoreniami v obci Svinia a meste Veľký Šariš na ulici Doliny, kde ide o rodinný výskyt.

V okrese Sabinov sú aktívne štyri ohniská v obciach Olejníkov a Pečovská Nová Ves, v meste Lipany na ulici Za traťou a v Sabinove na uliciach Jakubovanská, Moyzesova, Severná. Počet zaznamenaných ochorení je 134.

„Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v obciach Svinia, Olejníkov, Pečovská Nová Ves, v meste Lipany – ulici Za traťou a v meste Sabinov – na uliciach Moyzesova, Jakubovanská, Severná boli zo strany RÚVZ Prešov vydané vyhlášky, ktorými boli nariadené opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení, a to pre všetky fyzické osoby s pobytom v obciach vo veku od jedného do pätnásteho roku života podrobiť sa lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii,“ informujú regionálni hygienici na svojej webovej stránke.

Ostatné ohniská už boli uzatvorené.

(sita, kol)


Ďalšie články