Dobrá správa: Obyvateľom východu pomôže nová špecializovaná ambulancia

Nová neurologická ambulancia v rámci polikliniky Sabinov. Zdroj: Poliklinika Sabinov fb Nová neurologická ambulancia v rámci polikliniky Sabinov. Zdroj: Poliklinika Sabinov fb

PREŠOV – Neurologických ambulancií, ktoré priberajú ešte nových pacientov, alebo sa na termín vyšetrenia nečaká niekoľko mesiacov, je ako šafranu. Situáciu by mohla zlepšiť aj novootvorená neurologická ambulancia v Sabinove.

V rámci Polikliniky Sabinov od 1. apríla 2024 začala svoju činnosť novootvorená špecializovaná ambulancia v odbore neurológia. 

„Sme neurologická ambulancia pre dospelých. Podľa slovenskej legislatívy pacient teda musí mať mať 18 rokov a 364 dní. Pod túto hranicu je považovaný za detského pacienta,” informoval odborný garant a lekár tohto zariadenia doktor Jozef Pribula.

Podľa slov Pribulu je ambíciou ambulancie pacientom ponúkať nielen základnú neurologickú starostlivosť, ale  v rámci svojho odborného zamerania a kompetencií aj široký diapazón neurologickej prístrojovej diagnostiky.

 „Ultrasonografia extrakraniálnych ciev, transkraniálna dopplerovská farebná ultrasonografia (TCCD), elektromyografia (EMG) vrátane ihlovej EMG, vyšetrenie evokovaných potenciálov (EvP – VEP, BAEP, SSEP) a od 1. mája 2024 už aj elektroencefalografia dospelých,” vysvetlil pre Prešovský Štandard Pribula.

Momentálne ambulancia prijíma nových pacientov z celého kraja. „Máme zazmluvnené poisťovne Dôvera a Union,” dodal garant ambulancie. Od prvého mája by však mala pribudnúť aj zmluva so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

„Priberáme však už aj pacientov zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tým, že po podpísaní zmluvy ich budeme kontaktovať,” vysvetlil postup Pribula.

Doktor Jozef Pribula pôsobil dlhé roky v zahraničí. „Do atestácie som pracoval v Českej republike a po nej v Nemecku. V zahraničí som pôsobil skoro 20 rokov,” dodal.

Nová neurologická ambulancia v rámci polikliniky Sabinov začala fungovať od 1. apríla. Foto zdroj: Poliklinika Sabinov fb
Momentálne ambulancia doktora Pribulu prijíma nových pacientov z celého kraja. Foto zdroj: Poliklinika Sabinov fb
Nová neurologická ambulancia je určená dospelým pacientom. Foto zdroj: Poliklinika Sabinov fb
Odborným garantom a lekárom tohto zariadenia je MUDr. Jozef Pribula, PhD., MBA, ktorý sa vracia na Slovensko, aby tu zúročil svoje klinické vedomosti a odborné zručnosti nadobudnuté počas dvoch desaťročí na zahraničných špecializovaných súkromných klinikách v po nemecky hovoriacich krajinách ako neurológ špecializovaný na intenzívnu neurologickú starostlivosť. Foto zdroj: Poliklinika Sabinov fb

Ďalšie články