Počuli ste už o živých kosačkách? Toto sú ony!

Ouessantské ovce. Foto: redakcia Ouessantské ovce. Foto: redakcia

PREŠOV – Viete o tom, že existujú zvieratá, ktoré za vás radi pokosia? Počuli ste už o najmenších ovečkách na svete? Zoznámte sa. To sú ony – Ouessantské ovečky.

Radosť, ale aj úžitok prináša chov tejto bretónskej trpasličej ovce, ktorej pôvodným domovom bol francúzsky ostrov Ouessant. Ten sa vyznačuje drsnou klímou, v ktorej prežili len tie najsilnejšie a najodolnejšie zvieratá. Tak vznikol aj tento malý, no odolný druh ovečiek, ktoré dokážu čeliť aj neľahkým podmienkam.

Ich chovu sa venuje aj Jaroslav z Prešova, ktorý má veľký ovocný sad pri Slovenskom novom meste. „Dlhodobo sme mali problém s kosbou nášho pozemku. Už sa mi nechcelo dookola zháňať ľudí, tak som si zaobstaral živé kosačky,” smeje sa.

Vzhľadom na pôvod zvierat veľa k svojmu životu nepotrebujú. V lete si vystačia s trávou. V zime im stačí seno, mrkva či suchý chlieb. „Dôležité je, aby mali neustály prístup k čistej vode, ale aj soľnému lizu,” dodal.

Pred zlým počasím sa v sade skrývajú pod prístrešok, no vraj ani ten by nepotrebovali. Raz do roka ich majiteľ strihá. „Nerobím to ja, ale voláme si profesionálneho strihača,” vysvetlil. Vlna tvorí približne do 10 percent z celkovej hmotnosti zvierat. Pri baranoch po ostrihaní je to 1,2 až 2 kg vlny a pri ovciach 1 až 1,5 kg.

Vlna z miniovečiek je vzácna, tak ako aj mäso. „My sme si ich však kupovali len na kosenie. Sú to naši domáci miláčikovia. Aj keď sú dosť plaché, radi ich s deťmi pozorujeme,” spresnil Jaroslav.

Najmenšie ovečky na svete dosahujú v kohútiku maximálne 40 až 45 cm a vážia 12 až 16 kg. Pri baránkoch sa výška pohybuje od 42 do 49 cm a hmotnosť okolo od 15 do 22 kg. Pre barančekov sú typické rohy muflónieho tvaru. Ovečky sú bezrohé alebo majú len výstupky – gombičky. 

Ouessantské ovečky sú vynikajúce „kosačky“ do sadov a na neudržiavané pozemky. Trávu nezničia, práve naopak, krásne zarovnávajú a zároveň pohnoja. Ak majú dostatok potravy a soľného lizu, nemali by sa „pustiť” ani do stromčekov. „Zatiaľ sa nám nestalo, aby nám ohrýzli stromčeky,” dodal majiteľ.

Jedna ovečka spasie 300 až 400 m2 trávy. Miniovečky sa nesmú chovať osamote, musia byť minimálne dve, keďže ide o stádové zvieratá. Dožívajú sa 12 až 15 rokov. „Pre nich je typická čierna, biela a hnedá farba,” vysvetlil chovateľ.

Ak je v stáde samec, je potrebné mu zabezpečiť minimálne 3 ovečky, aby sa tak zabránilo nežiaducemu správaniu. Väčšinou na jar ovečky privádzajú na svet jedno mláďa s hmotnosťou 1 kg, ktoré pije materské mlieko asi 6 mesiacov. 

„Zatiaľ chováme len ovečky. V budúcnosti plánujeme rozšíriť stádo aj o ďalšie „Ouessanty”, nakoľko pozemok je dosť veľký,” ukončil Jaroslav.

Zdroj: Wikipedia
Pasenie oviec rád pozoruje aj pes majiteľa. Foto: redakcia
Takto vyzerajú „živé kosačky“ v akcii. Video: redakcia

Ďalšie články