Stovky rastlín, ale aj stavebníckych noviniek. Pozrite, čo ponúkne výstava ABC stavebníctva

návštevníci výstavy záhradníctva Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

PREŠOV – Najväčšia stavebnícko-záhradnícka výstava na východnom Slovensku otvorí svoje brány 17. apríla 2024 v Tatran Handball aréne v Prešove. Počas troch dní čakajú návštevníkov slovenskí aj zahraniční vystavovatelia, tradičný šarišský závin, atrakcie pre deti či výstava vojenskej techniky.

Jubilejný 30. ročník bude plný noviniek aj symboliky. V interiéri aj exteriéri haly sa bude o pozornosť návštevníkov uchádzať približne 140 vystavovateľov stavebnín a záhradníctva najmä zo Slovenska, ale aj z Čiech, Maďarska, Poľska či Ukrajiny.

Festival stavebníctva a záhradníctva sa bude konať od stredy 17. do piatka 19. apríla 2024. Už tradične sa priestory mestskej haly zmenia na jednu veľkú záhradu plnú kvetov, ovocných a okrasných stromčekov, ihličnanov, azaliek, rododendrónov aj levandulí.

„V záhradníckej časti výstavy sa budú predávať okrasné kvetiny, ovocné stromčeky, sadbové zemiaky, priesady zeleniny a jahôd. Jahody budeme predávať aj ako ovocie. Ďalej u nás nájdu ľudia záhradné náradie, pergoly, altánky, záhradný nábytok aj štvorkolky,“ menuje Róbert Šalata, riaditeľ agentúry Bocatius, ktorá zastrešuje toto podujatie organizačne.

Zo stavebnín budú k dispozícii fotovoltika, tepelné čerpadlá, solárne panely, ale aj okná, dvere, podlahy, strešné krytiny či ploty. „Dôležité je, že výstava nie je zameraná len na objednávky a nákup, ale aj na odborné poradenstvo. Keď chcete investovať tisíce napríklad do fotovoltiky, nie je to také jednoduché. Na výstave nájdete skutočne odborné poradenstvo priamo z firmy, ktorá sa tomu venuje. Odborné poradenstvo bude poskytnuté pri každom predajnom stánku,“ dodal Šalata.  

Oproti minulému roku bude podľa jeho informácií 20 nových vystavovateľov a budú aj novinky. „Zaujímavosťou budú napríklad exteriérové elastické obklady, ktoré sa môžu ohýbať a sú veľmi ľahké.  Ďalej nové murovacie materiály, ktoré ak použijete, nepotrebujete zatepľovať fasádu a zodpovedajú najprísnejším normám. Novinkou budú aj murovacie materiály do oblúka, ktoré ľudia môžu využiť pri stavbe oblého rohu,“ dodal organizátor.

Zaujímavá je aj ponuka stavebnej techniky a mechanizmov. Predstavia sa bagre, rýpadlá, dumpre, hydraulické kladivá najlepších svetových značiek. Nezaostáva ani záhradná a poľnohospodárska technika, malotraktory, kosačky.

Sprievodný program sa začne 18. apríla od 15.00 hod., a to predstavením tradičného šarišského závinu. „Koláč bude 15-metrový, bude v ňom 30 cien. Návštevník si kúpi závin a kto v svojom kúsku nájde žetón, má cenu. Ceny sú atraktívne, napríklad vysávač v hodnote 500 eur, finančné odmeny, vstupenky do akvaparku a podobne,“ láka R. Šalata.

Deti môžu prilákať nielen sladký koláč, ale aj ukážky vojenskej techniky ozbrojených síl SR, 30-metrová Sparťan dráha a nafukovacie atrakcie. Vstup na celú výstavu je zdarma, ako aj parkovanie.

ABC stavebníctva-Záhrada v Prešove je najväčšou výstavou na Východnom Slovensku a každoročne sa na ňu príde pozrieť takmer 30-tisíc návštevníkov.


Ďalšie články