Šikovný vynálezca z Kapušian. Pravý včelí med si od neho môžete kúpiť nepretržite

titulka med Prvý Medomat na Slovensku skonštruoval včelár Michal Imrich z Kapušian. Foto: Redakcia

KAPUŠANY – Takýto vynález tu ešte nebol. Michal Imrich z Kapušian pri Prešove vytvoril Medomat, prístroj na nepretržitý výdaj pravého včelieho medu.

Michal je aktívny včelár tri roky, no remeslo mu odovzdali jeho otec a ujo. Je chovateľom dvadsiatich včelích rodín, vlastní tiež kočovný stojan a kočovný voz. Tie mu umožňujú ísť so včelami tam, kde je momentálne znáška.

Mladý muž z Kapušian je však tiež vyštudovaný konštruktér a ako sám o sebe tvrdí, keďže je pohodlný, potrebuje mať okolo seba techniku. Aj preto vymyslel Medomat, ktorý mu umožňuje predávať pravý včelí med z dvora jednoduchšie.

Medomat je osadený do oplotenia domu, kde zároveň býva. Ide o stroj, do ktorého človek vhodí mince a vykotúľa sa mu sklo zdravého a kvalitného včelieho produktu.

„Inšpirovalo ma video spred šiestich rokov, na ktorom bolo prezentované niečo podobné. Išlo o prístroj v Čechách, ktorý som najprv chcel kúpiť, aby som to využíval, no nevedel som ho nikde pozháňať. Tak som si stroj vymyslel sám,“ povedal s úsmevom šikovný vynálezca.

Prvotná myšlienka teda bola mať klasický výdajný automat, z ktorého si človek môže vybrať med, kedy chce a má možnosť. „Všimol som si, že najčastejšie chodia ľudia po med večer po práci, niektorí aj v noci. V týchto hodinách by sa k medu asi nikto inak nedostal,“ konštatuje mladý včelár, ktorého Medomat sa teší obrovskému záujmu.

Prístroj sa skladá z troch častí – mincovník, zásobník a podávač. Medy sú uložené v podávači na šikmo. „Keď človek vhodí päť eur, mincovník dá signál, podávač sa otočí o pätinu a vykotúľa sa jedno sklo medu. Vnútri sú ešte klimatizácia a termostat, aby mi udržiavali teplotu, ktorú med potrebuje. Je tam tiež kamera, ktorá mi deteguje každý pohyb. Keď človek zaplatí a ubudne med, viem, že je potrebné doplniť,“ prezrádza konštruktér.

Prístroj, ktorý u neho funguje od 16. marca tohto roka, je vhodný pre malých a stredných včelárov. „Tých, ktorí majú med do jednej tony. Podporuje predaj z dvora, zárukou je, že med, ktorý si ľudia kúpia v Medomate, je zaručene slovenský, pravý, zdravý, od ozajstného včelára,“ dodáva Michal.

V súčasnosti je možné v Medomate kúpiť med kvetový s objemom 670 g za cenu päť eur. Ak si ho chcete vyzdvihnúť, pripravte si mince a zamierte na Kováčsku ulicu 748/32 v Kapušanoch. Je tu pre nás nonstop.


Ďalšie články