Bardejov má atrakciu, akou sa môže pochváliť len máloktoré mesto

Ulička Lennona Bardejov sa pýši originálnou uličkou. Foto: shutterstock/fcb Ulička J. L. Bardejov

BARDEJOV – Metropola horného Šariša láka turistov i náhodných návštevníkov mesta nielen prekrásnym historickým centrom, ktorému dominujú Bazilika sv. Egídia a Mestská radnica, ale aj neobyčajným unikátom. Hoci to znie možno neuveriteľne, ale v Bardejove majú Uličku Johna Lennona.

Po zakladajúcom členovi britskej skupiny The Beatles, skladateľovi a spevákovi pomenovali najkratšiu ulicu v meste. Ikonické miesto sa teší obrovskej obľube nielen miestnych, ale vyhľadávajú ho a fotia sa v nej návštevníci z domova i zo sveta.

Ulicu tvorí jeden rodinný dom. Ten je neprehliadnuteľný. Sú na ňom okrem umeleckých plastík inštalované aj notový zápis dvoch piesní legendárnej skupiny (Hey Jude, All You Need Is Love, pozn. red.) a reliéfny portrét Johna a Yoko Ono.

Rovnakou atmosférou dýcha interiér budovy. V jej suteréne sa nachádza galéria, ktorá je venovaná oslave života a diela Lennona a The Beatles.

Súčasťou uličky je i parčík s rovnomenným názvom. Zaujímavé prvky v ňom sú pamätné kamene s menami členov skupiny i názvami najznámejších albumov.

S myšlienkou zasvätiť svoj dom pamiatke nenapodobiteľného umelca prišiel Bardejovčan Pavol Zajac, pôvodným povolaním inštalatér. Práve on prispel k tomu, že nehnuteľnosť v jeho vlastníctve, priľahlý park i ulička, sú v istom slova zmysle svätyňou speváka a skupiny, akú nikde inde nenájdete.

Ojedinelé miesto sa dostalo do povedomia verejnosti najmä vďaka spomienkovým koncertom, ktoré sa tu bez ohľadu na počasie konajú každý rok, a to 8. decembra. V deň, keď v roku 1980 speváka pri návrate zo štúdia zastrelil pred jeho domom v New Yorku fanatický fanúšik Mark Chapman.

Ak teda budete mať cestu do Bardejova, určite si nenechajte ujsť príležitosť navštíviť uličku, parčík a Múzeum Johna Lennona.


Ďalšie články