Zomrel prešovský poslanec a známy lekár

uprimnu sustrast_presovsky Foto: Štandard

PREŠOV – V nedeľu zomrel mestský poslanec a lekár Peter Bandura. Smutnú správu na sociálnej sieti zverejnil jeho kolega, tiež poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove Juraj Hudáč. 

„Peter, ešte v utorok som Ti blahoželal k narodeninám. Dnes plačem. Dozvedel som sa o smutnej správe, že si nás náhle navždy opustil,” napísal poslanec Juraj Hudáč. Vo svojom statuse tiež vyjadril úprimnú sústrasť rodine. 

Status komentoval aj primátor mesta Prešov František Oľha a ďalší poslanci. „Smutné a šokujúce…tento týždeň sme spolu debatovali…nechce sa tomu veriť…úprimnú sústrasť celej rodine,” dodal poslanec Ľuboš Micheľ.

„Peter, budeš chýbať. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine,” pridala sa poslankyňa Jaroslava Kutajová.

Peter Bandura bol poslancom za volebný obvod č. 2 (Sídlisko II, Kalvária, Kamenná baňa, Wilec hôrka, Borkút, Kyslá Voda, Cemjata, Vydumanec). Bol členom poslaneckého klubu Hlas, Smer a nezávislí poslanci. 

Vyštudoval medicínu na lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vyše tridsať rokov pôsobil ako chirurg v nemocnici v Prešove a Tunise a neskôr v súkromnej chirurgickej ambulancii, absolvoval viaceré stáže vo Francúzsku. Bol zakladateľom Slovenskej laparoskopickej spoločnosti. 

V posledných rokoch sa venoval okrem ambulantnej chirurgie otázkam bezpečnosti pacientov a možnostiam integratívnej medicíny v našich podmienkach. 

Absolvoval doktorandské štúdium na Univerzite sv. Alžbety v Bratislave so zameraním svojej vedeckej práce na bezpečnosť pacientov. 

Študoval tiež tradičnú orientálnu medicínu a vietnamskú medicínu na francúzskom inštitúte École de médecines traditionnelles orientales. V roku 2017 na lekárskej fakulte Univerzity Komenského získal v poradí tretiu atestáciu, a to z akupunktúry.

(akuchir, konferenciamedius)

Doktor Peter Bandura Zdroj: FB Juraj Hudáč

Ďalšie články