Prešov sa mení pred očami. Novostavby vyrastú najmä v širšom centre mesta

byty-duo-1 Ilustračné foto: www.bytyduo.sk

PREŠOV – Prešova sa dlhšie obdobie výstavba nových bytových domov netýkala. Po rokoch stagnácie a covidu prišla vlna rastu novostavieb a terajší aj budúci Prešovčania si z moderných projektov bývania budú môcť vyberať.

Novostavby by mali vyrásť v širšom centre mesta, ale aj na sídliskách. Niektoré sú v štádiu predaja, iné už začali s realizáciou.

Azda najvýraznejšou zmenou v prípade úspešného predaja prejde lokalita pri ulici Jána Pavla II, kde by mali vyrásť dva projekty. Rezidencia Pražská by mala byť nadštandardný projekt, ktorý bude prihliadať na ekologickú stránku stavby s použitím kvalitných a udržateľných materiálov.

„Technológia tepelných čerpadiel využíva obnoviteľné zdroje na báze podzemných vrtov a zabezpečuje ekologické a ekonomické kúrenie a chladenie po celý rok,“ uvádzajú detaily na webovej stránke projektu.

Prednosťou má byť lokalita projektu, ktorá umožní bezprostredné napojenie na hlavné cestné prúdy vrátane diaľnice, a taktiež pešiu dostupnosť centra mesta. Výhodou je tiež blízkosť športovísk, univerzity a cyklochodníka.

V tesnej blízkosti rezidencie Pražská vyrastie druhý polyfunkčný súbor, a to Rezidencia Jána Pavla II. Investorom je Michal Verešpej, ktorý začínal pred trinástimi rokmi podnikať s jedným kamiónom kúpeným za peniaze požičané od strýka. V súčasnosti podniká v oblasti dopravy a vlastní viaceré betonárky. Svoju obchodnú činnosť teraz rozšíril aj na realitný biznis.

Lokalita plánovaného polyfunkčného súboru sa nachádza v širšom centre mesta v blízkosti križovatky ulíc Jána Pavla II. a Pražská cesta a neďaleko rieky Torysa.

Výstavba v juhozápadnej časti intravilánu Prešova je navrhnutá v dvoch etapách, v prvej má byť postavených 124 a v druhej 136 obytných jednotiek.

Polyfunkčný súbor obsahuje bývanie a občiansku vybavenosť. Izbovosť má širokú škálu od 1-izbových až po 4-izbové obytné jednotky. Predpokladané náklady na výstavbu sú 50 mil. eur.

Pri príchode do obchodného centra Solivaria na Solivarskej ulici môžeme zbadať čulý pracovný ruch na susednom území. Z niekdajších elektrotechnických závodov ZPA Křižik sa stanú jedno- a dvojizbové byty.

Po zbúraní bývalej jedálne a búracích prácach na samotnej budove Křižíka už stavbári vedľa budúceho bytového domu postavili skelet obchodných priestorov. Ten bude pokračovaním obchodno-zábavného projektu Solivaria.

História budovy siaha až do roku 1847, keď sa narodil vynálezca a priekopník v oblasti elektrotechniky František Křižík. Približne sto rokov po jeho narodení bol položený základný kameň tohto slávneho závodu.

Podľa investorov sú benefity projektu jeho lokalita, dopravné napojenie na centrum mesta a blízkosť nákupného centra či MHD.

Veľké stavebné stroje sa už pohybujú aj vedľa miesta bývalého trhoviska v centre mesta. Pri ňom by mala vyrásť druhá etapa projektu Prešov, Jarková II.

V prvej etape išlo o nízkopodlažné bytové domy v historickom jadre mesta. Na prízemí dokonca s občianskou vybavenosťou a v suteréne s garážami. Kým v prvej etape pribudlo 110 bytov, počet bytov druhej etapy ešte známy nie je. Webová stránka projektu avizuje bližšie informácie už čoskoro.

Už v pokročilej výstavbe je projekt Rezidencia Masarykova na Masarykovej ulici v centre Prešova. Vyrásť by tam mali celkovo štyri bloky, v ktorých si budete môcť vyberať z jedno- až štvorizbových bytov. Unikátom tejto stavby by mali byť strešné záhrady, jediné svojho druhu v Prešove.

Nová obytná štvrť vznikla, a ešte stále sa buduje, na Solivarskej ulici. Komorné bývanie pre mestský typ ľudí, ktorí chcú mať všetko na dosah, sľubuje projekt Byty Solivarská. V súčasnosti stojí a je obývaných už niekoľko bytových domov.

Aj v blízkosti najväčšieho prešovského sídliska Sekčov majú pribudnúť novostavby bytov. Projekt BYTY DUO 2 má byť pokračovaním projektu BYTY DUO, ktorý sa nachádza na Sídlisku Sekčov. Celý projekt má tvoriť 10 obytných domov s vnútornými a vonkajšími parkovacími miestami.

V prvej etape sú v predaji 4 bytové domy. Vybrať si môžete z 1- až 4-izbových bytov. Umiestnenie projektu BYTY DUO 2 vďaka polohe na Sídlisku Sekčov poskytuje plnohodnotné bývanie pre život. Nachádzať sa bude nad Hapákovou ulicou, odkiaľ budete mať všade blízko.

Takto by mala Rezidencia Pražská zmeniť kolorit mesta Prešov. Zdroj: www.prazska.sk

Ďalšie články