Zamestnanci Bukózy sa vzbúrili. Výplaty nedostali, teraz protestujú 

Unknown-1 Takmer 570 zamestnancov Bukózy ostalo bez výplaty, upozornili na to protestom. Foto: tasr

VRANOV NAD TOPĽOU – Protestom pred sídlom spoločnosti v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) vo štvrtok (16. 5.) upozornili zamestnanci spoločnosti Bukóza Holding na situáciu, v ktorej sa ocitli v dôsledku nevyplácania miezd.

Protest organizoval odborový zväz, zúčastnili sa ho odhadom dve stovky zamestnancov. Predstavitelia holdingu uviedli, že sa snažia situáciu riešiť, aktuálne ale nemajú peniaze na prevádzku.

Predseda Základnej organizácie Odborového zväzu Drevo, Lesy, Voda (OZ DLV) Bukocel Pavol Halas označil situáciu za zlú. Zo 702 zamestnancov nedostalo podľa neho marcovú výplatu 567 ľudí.

Firma aktuálne nemá peniaze na prevádzku

„My, ako zamestnanci, nedostávame žiadnu mzdu. Nemáme z čoho žiť, účty a úvery platiť. Už ozaj aj tá posledná kvapka kvapla,“ uviedol na zhromaždení. Dodal, že viacerí zamestnanci avizujú podanie výpovedí. „Dnes je posledný deň na vyplatenie mzdy, od zajtra môže každý zamestnanec podávať žiadosť o predčasné skončenie pracovnej zmluvy bez výpovednej doby,“ upozornil.

Podľa predsedníčky OZ DLV Vlasty Szabovej v prípade výpovede sa pracovný pomer ihneď končí a vzniká nárok na vyplatenie náhrady mzdy za dvojmesačnú výpoveď.

„Rozprávame sa len o nároku, nie o peniazoch,“ upozornila s tým, že prvýkrát bola podniková kolektívna zmluva porušená pri mzde za mesiac február, ktorá bola zamestnancom vyplatená až 5. apríla. Garančný fond by podľa Szabovej zamestnancom pomohol len v prípade vyhlásenia konkurzu firmy. Ako dodala, ešte ich čakajú rokovania so zástupcami spoločnosti.

Podľa prezidenta spoločnosti Bukóza Holding Jána Ďuriana firma aktuálne nemá peniaze na prevádzku. Potrebuje prevádzkový úver, ktorý im ale banka zamietla. Rokovania však podľa neho stále prebiehajú. Zároveň rokujú o možnom odpredaji či prevzatí spoločnosti dvomi investormi, ktorým fabriku ponúkli za symbolické euro.

Zamestnanci pracovali na 60 percent

„Vyzerá to, že majú záujem, ale zatiaľ nebola podpísaná zmluva. Jasnejšie by to malo byť do dvoch týždňov,“ uviedol Ďurian. Problémy holdingu podľa neho spôsobilo vypovedanie zmluvy zo strany štátneho podniku Lesy SR ešte za čias predchádzajúcej vlády.

„Keď nám vypovedali zmluvu, chýbalo nám v tom momente 40 percent dreva. Ľudí sme síce brali do práce, ale robili v podstate len na 60 percent výkonu. Ďalší rok sme už robili na necelých 50 percent. Tento rok sme robili dva týždne,“ uviedol Ďurian.

Priznal, že aktuálne už problém s drevom nemajú, chýbali im však zhruba dva mesiace na to, aby dostali náklady na prevádzku nového papierenského stroja z mínusu na nulu. „Dnes máme dreva dosť. Teraz sme to už nepotrebovali, už sme nemali peniaze. Ale predchádzajúce vedenie nám tri roky nedalo a tam vznikol ten dlh,“ dodal Ďurian.

Lesy SR uviedli, že hlavným dôvodom na celoplošné odstúpenie od kúpnych zmlúv v júli 2020 bolo podozrenie z netransparentnosti pri ich uzatváraní v minulom období.

S Bukózou boli v ďalšom období podpísané nové zmluvy, no spoločnosť porušovala platobné podmienky tým, že meškala so zaplatením kúpnej ceny, a teda neuhrádzala svoje záväzky v lehote dohodnutej v kúpnej zmluve. Preto jej nemohli byť realizované dodávky v zmluvne dohodnutom objeme.

Tri splátkové kalendáre

Ako informovala vedúca odboru komunikácie a marketingu Katarína Palková, v lete minulého roka (2023) podpísali po vzájomnej dohode tri splátkové kalendáre, z ktorých však ani jeden nedodržali.

„Napriek nízkej likvidite spoločnosti, problémom s uhrádzaním záväzkov a permanentnou existenciou pohľadávok po lehote splatnosti, pokračovali LESY Slovenskej republiky š. p. v dodávkach dreva, avšak len do výšky platného zabezpečovacieho prostriedku. Nakoniec sme v marci 2024 boli nútení na základe rozhodnutia manažmentu pristúpiť k uplatneniu si bankovej garancie,“ vysvetlila Palková.

Dodala, že zmluva naďalej platí, ale nakoľko spoločnosť doteraz neobnovila zmluvne dohodnutú výšku zabezpečovacieho prostriedku, teda nepredložila bankovú záruku, prípadne iný garančný prostriedok ako zálohu pre ďalšie dodávky drevnej hmoty, dodávky dreva zo strany spoločnosti LESY SR, š. p. neboli obnovené.

Odbory odporučili zamestnancom Bukóza Holding dať výpoveď

Zamestnanci skupiny spoločností Bukóza Holding začali podávať výpovede z dôvodu nevyplatenia mzdy. Ako uviedol predseda Základnej organizácie Odborového zväzu Drevo, Lesy, Voda (OZ DLV) pri Bukocel Pavol Halas, niektorí ich podali hneď ráno, ďalší sa pripojili počas dňa a časť tak plánuje urobiť v nasledujúcich dňoch.

Tento krok odporučilo OZ DLV po stredajších (15. 5.) rokovaniach, pri ktorých odborárom zamestnávateľ potvrdil, že nemá finančné prostriedky na doplatenie miezd, nedokáže garantovať ich výplatu v nasledujúcom období a nepredložil odborom záruky, že finančné problémy dokáže vyriešiť.

Základná organizácia OZ DLV rozhodla, že nesúhlasí s uzavretím ďalšej Dohody o prekážkach v práci na strane zamestnávateľa, na základe ktorej by zamestnancom v dôsledku neprideľovania práce patrila náhrada mzdy v sume 60 % priemerného zárobku, ktorú by zamestnávateľ podľa nich nedokázal zaplatiť.

(sita, kol)


Ďalšie články