Jedinečná výstava v priestoroch župy: Diela Jozefa Feča na tému rómskeho holokaustu

PREŠOV – Sídlo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) hostí novú výstavu Jozefa Feča. Výtvarník v jej priestoroch počas celého augusta vystavuje 11 diel na tému rómskeho holokaustu.

Od septembra bude výstava putovať po kultúrnych organizáciách prešovskej župy.

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, výtvarník Jozef Fečo vystavuje v priestoroch úradu prešovskej župy po vyše dvoch rokoch. V roku 2021 tu predstavil svetové osobnosti s rómskym pôvodom. Tentoraz sa vo svojich výtvarných dielach zameral na tému holokaustu Rómov. „Pri ich tvorbe sa inšpiroval literárnym dielom Mŕtvi sa nevracajú od spisovateľky Eleny Lackovej, ktorá bola aj jednou z osobností predošlej výstavy,“ poznamenala Jeleňová.

Jedenásť veľkoformátových obrazov je vyobrazením nemorálnosti a neľudskosti režimu v časoch slovenského vojnového štátu (1939 až 1945), osobitne k Rómom. „V nadväznosti na poviedky Eleny Lackovej, ktorá v danom období žila, podobne ako jej literárne dielo, i Fečove obrazy prinášajú výpovede o tom, čomu Rómovia pred 80 rokmi čelili. Vyobrazujú napríklad ich obmedzovanie slobody, prenasledovanie, nútené práce v pracovných táboroch aj koncentračné tábory,“ vysvetlila hovorkyňa.

Cieľom výstavy je podľa nej poukázať na udalosti vojnových rokov a rómsku genocídu a perzekvovanie Rómov v čase slovenského štátu na základe ich etnicity, čo bolo dlhý čas tabuizovanou témou. „Taktiež varovať ďalšie generácie pred hrozbou fašizmu a rasizmu,“ dodala k cieľu výstavy Jeleňová.

Prešovská krajská samospráva pripravila výstavu v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou v Prešove. Fečove maľby vznikli vďaka podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR a v sídle PSK na Námestí mieru v Prešove budú inštalované do 31. augusta. Od septembra budú postupne vystavované v priestoroch 11 organizácií PSK – v múzeách, knižniciach a osvetových strediskách.

Jozef Fečo pochádza z Kračúnoviec a vyštudoval dizajn a tvarovanie dreva na Strednej umeleckej škole v Prešove. Aktívne tvorí od roku 2011, pričom sa venuje maľbe a kresbe, konkrétne portrétov tvárí, zátiší a krajiniek. Využíva techniku maľby čierno-šedo-bieleho spektra a štýlu pop-art.

(sita)


Ďalšie články