Obnova hradieb v Podolínci bude pokračovať aj v tomto roku. Mesto získalo dotáciu za tisíce

Podolínec hradby 1 Mestské opevnenie Podolínca. Foto: Rastislav Ovšonka

PODOLÍNEC – Podolínec bude tohto roku pokračovať v obnove mestských hradieb. Mesto získalo na obnovu opevnenia takmer 329-tisíc eur.

Peniaze mestu schválil Výbor pre otázky zamestnanosti pri Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni. S prácami sa začne už v máji a potrvajú do konca októbra budúceho roku.

Vďaka týmto peniazom mesto na najbližších 18 mesiacov zamestná 13 ľudí, ktorí budú pracovať na obnove hradieb. Približne 80 percent z nich budú Rómovia. „Ambíciou je do konca roka 2024 dokončiť obnovu hradby na Baštovej ulici. V budúcom roku plánujeme pokračovať nevyhnutnými opravami ostatných častí hradieb,“ uviedol primátor Podolínca Michal Marhefka.

Dotácia je súčasťou Národného projektu Ľudia a hrady – krok k sociálnej ekonomike. Takmer celú dotáciu zhltnú náklady na mzdy pracovníkov a ostatné paušálne výdavky s tým spojené. Samospráva prispeje na celý projekt približne desiatimi percentami. Tie budú slúžiť hlavne na nákup materiálu. „Najväčšiu položku celého projektu tvoria práve náklady na prácu. Ostatné výdavky už nie sú také vysoké,“ dodal primátor.

Práce v minulom roku pribrzdil aj archeologický a architektonicko-historický výskum. Podľa primátora výskumy nepriniesli závažnejšie objavy. Prekvapilo ich veľké množstvo kostí v okolí hradieb. „Tie v minulosti slúžili aj ako smetisko. Našla sa aj nejaká keramika zo 16. storočia, ale nejde o nič mimoriadne,“ uviedol Michal Marhefka.

S obnovou hradieb začalo mesto minulého roku a vlani od júna do októbra zamestnalo sedem Rómov, ktorí pracovali na obnove mestského opevnenia. V budúcnosti plánuje mesto vybudovať menší park pri hradbách, na mieste, kde ešte pred pár rokmi stáli staré domy.

Počas prác sa vlani podarilo objaviť základy bývalej mestskej brány, ktorou sa do Podolínca vchádzalo od juhu. Na obnovu opevnenia používa mesto kamene zo zbúraných domov, ktoré boli kedysi postavené práve zo zbúranej časti mestského opevnenia. Podľa primátora má opravená časť hradieb slúžiť ako turistická atrakcia. V budúcnosti by mal byť tento úsek hradieb osvetlený.

Opevnenie Podolínca sa spomína ako vôbec prvé na území dnešného Slovenska už v roku 1292 v listine krakovského a sandomierského kniežaťa Václava II. Pri jeho budovaní museli pomáhať aj ľudia z okolitých obcí a miest.

Mestské hradby mali pravdepodobne 18 bášt a tri strážne veže. Bašty a veže boli od seba vzdialené 21 až 24 metrov. Hradby boli dokončené v roku 1382. Vysoké boli 9,75 metra a po obvode sa tiahli v dĺžke 562 siah, čo je asi 1 068 metrov.

Do dnešných čias sa zachovala približne jedna tretina z pôvodnej dĺžky opevnenia. Všetky zachované časti hradieb sú vlastníctvom mesta a sú národnou kultúrnou pamiatkou.

Mesto stratilo charakter pevnosti v roku 1711. Odvtedy sa hradbám nevenovala pozornosť. Brány boli zbúrané v polovici 19. storočia. Pri bráne na južnej strane mesta stál kedysi hrad. Dnešný mestský úrad sídli v objekte, ktorý bol pôvodne hradným palácom.


Ďalšie články