Kreativitou sa otvárajú komunite. Handmade trhy na Trojke a kocka Spojení

original-A1E1496E-399E-4BC4-9070-345051F3A970 Handmade výrobky kreatívnych detí z Prešova. Foto: PKO

PREŠOV – Handmade trhy na „Trojke“ odštartujú v piatok (10. mája) prvý ročník podujatia, ktorým spestria život (nielen) obyvateľom sídliska III.

PKO KZ Centrum v Prešove organizuje rozličné podujatia počas celého roka. Tentokrát prichádza s pestrým programom pre obyvateľov Sídliska III. – 1. ročníkom projektu Handmade trhy, ktoré sú jednou z aktivít rozbiehajúceho sa konceptu strediska.

K interiérovým akciám postupne pridávajú aj exteriérové. „Chceme, aby nás ľudia začali vnímať, spoznávať, zaujímať sa o nás a aj tu tráviť svoj voľný čas. Ide nám aj o vytváranie sídliskovej komunity a nadväzovanie nových vzťahov medzi obyvateľmi,“ približuje akciu Mária Tomková Mulíková, manažérka kultúry PKO KZ Prostějovská.

V pobočke Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava – Sídlisko III. Centrum bude už od 10.00 hod. prebiehať swap (výmena), kde môžete podarovať knihy, ktoré ste už prečítali a zároveň ich vymeniť za iné.

V rámci Handmade trhu sa predstavia kreatívni predajcovia, od ktorých môžete získať pekné výrobky, ale aj inšpiráciu a motiváciu niečo sami vytvoriť. Nájdete tam oblečenie, hračky, prírodné tinktúry, mydielka, šperky, keramiku, obrazy, plstené zvieratká, drôtené a textilné výrobky, sviečky z včelieho vosku, tašky, koberčeky a ďalšie produkty.

Priamo na námestí bude počas trhov prebiehať tvorivá dielnička pod vedením Ivany Jesenkovej zo Súkromnej základnej umeleckej školy Miroslava Kobeláka. Bude s deťmi tvoriť zvieratká z odpadového materiálu a maľovať na textilné taštičky. Zároveň sa výrobky predstavia aj na trhoch.

Pre deti vo veku dvoch až štyroch rokov je pripravená pohybová aktivita „Hýbsanôžka“. Program obsahuje hlavne pohybové aktivity zamerané na rozvoj hrubej a jemnej motoriky pre deti, zároveň dáva dieťaťu možnosť hrať sa, kresliť si, skladať kocky.

„Túto aktivitu robíme jedenkrát do týždňa v našich priestoroch. Lektorka Janka Sabanošová deťom pozorne priraďuje činnosti s ohľadom na ich vek aj momentálnu náladu, od ktorej veľmi závisí, ako bude dieťa spolupracovať. Kedykoľvek sa dieťatko vráti na Hýbsanôžku, môže začať akoby odznova. Cvičenia sa opakujú a zároveň zaraďujú nové. Veríme tomuto konceptu a chceme, aby sa viac dostal do povedomia,“ vysvetľuje Prešovskému Štandardu M. Tomková Mulíková.

Zaujímavosťou celodenného podujatia bude inštalácia kocky Spojení. Prvotnou inšpiráciou realizátorov bolo vymyslieť niečo na máj, mesiac lásky. Postupne však vznikol nápad vyzdobiť a vyfarbiť námestie nielen odkazmi o láske, ale zahrnúť aj ďalšie ľudské hodnoty a pridať k slovnému vyjadreniu aj vizuálne.

„Hľadali sme rôzne tvary pre konštrukciu, ale nakoniec vyhrala kocka. Veľká vďaka patrí kolegovi Jankovi Mihňákovi, ktorý vymyslel veľmi šikovný spôsob zloženia a rozloženia konštrukcie. Pomedzi steny kocky je prevlečený špagát, na ktorý sa majú tieto odkazy a obrázky vešať,“ opisuje Tomková Mulíková svoj autorský návrh.

Pozvanie prijalo aj občianske združenie Podaj ďalej so svojimi výrobkami a aktivitami, ktoré za symbolickú cenu predávajú aj v obchode na Floriánovej ulici. OZ Podaj ďalej sa zameriava na pomoc sociálne slabším rodinám aj jednotlivcom, ľuďom bez domova, sociálne zameraným organizáciám ako sú nemocnice, detské domovy, domovy sociálnych služieb a všetkým tým, ktorý pomoc potrebujú, ale sami si pomôcť nemôžu, alebo nevedia.

„Ak talentovaní a šikovní ľudia vyrobia peknú vec a my si ju odnesieme domov, to je jedno z tých najhlbších prepojení, ktoré pozná každý človek, ktorý niekomu niečo vyrobil a daroval. Úprimná radosť a pocit naplnenia,“ dodáva Tomková Mulíková.

Celodenné podujatie Handmade trhy na Trojke bude prebiehať v priestoroch KZ Centrum a na námestí od 13.00 – 18.00 hod. Vstup je zdarma a vítaní sú aj obyvatelia z iných štvrtí mesta. 


Ďalšie články