Chystáte sa na kežmarský festival remesiel? Mesto už spustilo predpredaj lístkov

Kežmarok EĽRO 1 Európske ľudové remeslo. Foto: Rastislav Ovšonka

KEŽMAROK – Mesto Kežmarok spustilo predpredaj vstupeniek na 32. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Ten sa uskutoční už tradične druhý júĺový víkend, od 12. do 14. júla.

V prvých dňoch predpredaja bude stáť trojdňová vstupenka na podujatie 15 eur a cena sa bude postupne zvyšovať. Priamo v prvý deň podujatia si trojdňovú vstupenku návštevníci kúpia za 25 eur. Za jednodňové vstupné v deň podujatia zaplatí návštevník 15 eur, čiže toľko, ako v tomto čase za trojdňový lístok na festival Európske ľudové remeslo.

Za vyššie vstupné, v porovnaní s minulým rokom, však organizátori sľubujú aj viac zábavy. „Festival bude väčší, pretože rozširujeme areál. Po Kysuciach sa tohto roku predstaví región Liptov a pribudne aj prvý región z Českej republiky. V tomto roku to bude Liberecký kraj. Pripravujeme viac pódií, kde budú vystupovať menšie súbory a skupiny,“ informoval na dnešnej tlačovej besede primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Festivalový areál organizátori tohto roku rozšíria. Hlavnú vstupnú bránu do areálu na Ulici Dr. Alexandra posunú asi o 150 metrov. Spred Reduty sa brána posunie až ku Club hotelu. Vo zväčšenom priestore dostanú viac priestoru najmä remeselníci. Kým vlani ich bolo 120, tohto roku by ich mohlo byť až do 170. Hneď pri hlavnom vstupe sa predstavia aj regióny Liptov a Liberec, ktoré tu budú mať aj samostatné pódium.

Mestské Múzeum Janka Kráľa z Liptovského Mikuláša bude na festivale EĽRO prezentovať Liptov najtypickejším remeslom tohto regiónu, ktorým je garbiarstvo. „Liptovský Mikuláš si práve tento rok pripomína 600. výročie udelenia jarmočných privilégií a rok 2024 bol v meste vyhlásený ako Rok remesiel,“ uviedla riaditeľka Múzea Katarína Verešová. Garbiarstvo, ktoré je zamerané na remenárske remeslo, je úzko späté s tohtoročným kežmarským festivalom.

Špecifikom kežmarského festivalu je, že nejde iba o klasicky predajný jarmok. Jednou z hlavných podmienok účasti remeselníkov je predvádzanie svojho remesla priamo pred návštevníkmi. Samotní návštevníci si mnohé z remesiel môžu aj na mieste vyskúšať.

Súčasťou festivalu remesiel bude aj bohatý kultúrny program. Ten si budú môcť návštevníci pozrieť na niekoľkých hlavných a viacerých menších pódiách. Do festivalového diania bude zapojené aj Múzeum v Kežmarku, keďže časť podujatí sa uskutoční priamo na nádvorí Kežmarského hradu.

V Kežmarku sa počas troch festivalových dní predstaví viac ako 800 účinkujúcich zo šiestich krajín. Kým denný program bude zameraný hlavne na folklór, večerný program na hlavnom pódiu bude už tradične patriť modernej hudbe. V programe vystúpia aj Kandráčovci, Gladiátor, Folklórny súbor Zemplín, Ifjú Szivek, Duchoňovci či Separ.

Parkovanie osobných automobilov bude zabezpečené na parkoviskách aj v uliciach mesta. V cene vstupného na festival nie je parkovné zahrnuté. Vzhľadom na očakávané množstvo návštevníkov bude potrebné vyhradiť si primeraný čas na presun od zaparkovaného auta do festivalového areálu v centre mesta. Organizátori očakávajú, že do Kežmarku počas troch dní zavíta viac ako 50-tisíc návštevníkov.


Ďalšie články