Kežmarok na tri dni ovládli remeslá

Kežmarok EĽRO 2023 14 V Kežmarku začal festival Európske ľudové remeslo. Foto: Rastislav Ovšonka

KEŽMAROK – Dobýjaním mestských hradieb dnes začal trojdňový festival Európske ľudové remeslo v Kežmarku. Bránu nakoniec zbrojnoši nemuseli vylomiť, keďže primátor a najbližšie tri dni aj kežmarský richtár Ján Ferenčák pustil trhovníkov a účastníkov festivalu do mesta bez boja.

„Je to najvýznamnejšia udalosť mesta Kežmarok. Je to oslava práce a oslava našich predkov, oslava toho, čo všetko dokázali. Festival chce tiež ukázať novým generáciám, ako sa kedysi žilo nielen na Spiši, ale na celom Slovensku,“ uviedol pre Štandard primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Podľa neho ide o dedičstvo, ktoré ku nám chodí obdivovať celý svet.

Remeselnícky festival EĽRO píše tohto roku už 31. kapitolu. Nebyť obmedzení počas pandémie Covid-19, mal by kežmarský festival už o dva roky viac. V rokoch 2020 a 2021 sa podujatie neuskutočnilo. Od jeho obnovenia vlani sa Kežmarok na tri dni, 7. až 9. júla, zmení na trhové mestečko. V uzavretom festivalovom areáli na Hradnom a Hlavnom námestí rozložilo svoje stánky viac ako sto remeselníckych majstrov. Medzi nimi je aj minuloročný kráľ remesla, obuvník Vladimír Makara, ktorý na záver trojdňového festivalu predá svoje žezlo novému kráľovi remesla. O tom rozhodnú svojím hlasovaním návštevníci festivalu. Každý ročník festivalu v Kežmarku je venovaný jednému z remesiel, ktoré má v Kežmarku svoju históriu a tradíciu. V 15. až 19. storočí fungovalo v Kežmarku 40 cechov. Počet remesiel bol však oveľa vyšší, avšak nie všetci remeselníci boli združení v cechoch, keďže na jeho založenie boli potrební aspoň traja remeselníci. Z tejto remeselníckej tradície vychádzajú aj organizátori festivalu v Kežmarku, ktorí každoročne vyzdvihnú jedno z remesiel.

Okrem slovenských remesiel, predvádzajú svoje umenie aj remeselníci z okolitých krajín. Podmienkou účasti na remeselníckom podujatí v Kežmarku je aj to, aby každý z remeselníkov svoje remeslo aj predvádzal priamo pred zrakmi návštevníkov.

Európske ľudové remeslo však nie je len o remeslách. Organizátori pripravili pre návštevníkov aj bohatý kultúrny program, ktorý si budú môcť pozrieť na viacerých javiskách priamo vo festivalovom areáli. Do celého diania je zapojené aj Múzeum v Kežmarku, ktoré prevádzkuje Kežmarský hrad. Okrem remeselných stánkov nájdu návštevníci hradu v jeho areáli ďalšie pódium, na ktorom je pripravená časť bohatého kultúrneho programu. Špecialitou hradu sú dramatizované príbehy z dejín Kežmarku v podaní hercov exTeatra z Ľubice pod názvom Krvavé dejiny.

Tohto roku sa predstavia už 19. krát s príbehom s názvom Rodostromy. Predstavenia budú na Kežmarskom hrade v piatok a sobotu od 18:00 až do polnoci. Okrem remesiel, kultúry a umenia si na svoje prídu aj milovníci dobrého jedla. Okrem tradičných stánkov s občerstvením tu návštevníci nájdu aj viaceré tradičné a možno i zabudnuté jedlá našich predkov. Niektorých obchodníkov s občerstvením možno označiť aj za remeselníkov, keďže svoje výrobky vytvárajú v dobových peciach, či tradičnými postupmi.


Vzhľadom na dovolenkové obdobie a viaceré rekonštrukcie ciest v regióne, je vhodné na presun do Kežmarku využiť verejnú dopravu. V tomto prípade odbudnú aj starosti s parkovaním. Zaujímavým spôsobom prepravy môže byť jazda vlakom ťahanom parným rušňom Papagáj. Ten pôjde z Popradu do Kežmarku v sobotu o 9:16 a 11:55. Základné vstupné na festival je 18 eur na celé tri dni. Jednodňové vstupné vo výške osem eur sa dá zakúpiť len na posledný deň festivalu.


Ďalšie články