Možno záchod, možno dvojzáchod. Chata pod Rysmi nebude v lete bez toaliet

Rysy WC Jeden z návrhov na nové záchody pri Chate pod Rysmi. Foto: FB Hikemates

VYSOKÉ TATRY – Ikonická „kadibúdka“ pri Chate pod Rysmi s výhľadom na Vysoké Tatry bude do začiatku turistickej sezóny opäť stáť. Chata totiž podľa chatára Viktora Beránka nemôže počas letnej sezóny ostať bez záchoda.

Chata pod Rysmi prišla o záchod v závere októbra minulého roku, keď ho do doliny strhol silný vietor. Našťastie sa tak udialo tesne pred začiatkom sezónnej uzávery, takže to výrazne neovplyvnilo návštevníkov. Písali sme o tom tu.

„Počas sezóny sa tu denne premelú stovky turistov, chata nemôže ostať bez záchoda. Do 1. júna, kedy bude chata opäť otvorená pre turistov, postavíme na mieste pôvodnej ‚kadibúdky‘ novú,“ povedal pre Prešovský Štandard chatár Viktor Beránek.

Všetok potrebný materiál vynesú na chrbtoch nosiči. Na stavbu použijú aj niektoré časti z pôvodného záchoda, ktoré za roky existencie skrášlili kresbami návštevníci. „Ešte uvidíme, či to bude len jeden záchod alebo dvojzáchod,“ dodal Viktor Beránek.

Chatár z Chaty pod Rysmi víta aj iniciatívu turistického klubu Hikemates, ktorý chce v spolupráci s majiteľmi chaty a Správou Tatranského národného parku postaviť pri chate nové ekologické toalety.

Vzhľadom na náročnosť celého procesu prípravy ich výstavby si Viktor Beránek nemôže dovoliť čakať na tieto toalety, preto ešte pred začiatkom sezóny plánuje znovu postaviť záchod na pôvodnom mieste vo vlastnej réžii.

„Všímame si problémy, ktoré sú okolo nás a jedným z nich je aj čoraz väčšie množstvo odpadu v okolí turistických chodníkov, ako sú odhodené servítky, exkrementy a iný hygienický odpad, ktorý sa rapídne zvyšuje úmerne s čoraz vyššou návštevnosťou našich národných parkov,“ zdôvodnila iniciatívu klubu Hikemates na vybudovanie toaliet pri Chate pod Rysmi členka klubu Martina Kalmanová.

Pôjde o pilotný projekt verejných kompostovacích toaliet. Tie fungujú na podobnom princípe ako kompostéry.

Hikemates vytvorí projektovú dokumentáciu pre generický dizajn. Tú chce potom zadarmo odovzdať správam národných parkov, mestám a obciam v podhorských oblastiach a ďalším organizáciám, ktoré budú mať záujem budovať verejné toalety v horách.

Pilotný projekt kompostovacích toaliet chce Hikemates postaviť práve pri Chate pod Rysmi.

„Toalety budú osadené na trase na jeden z najnavštevovanejších vrcholov v Tatrách, na Rysoch. V sezóne Chatu pod Rysmi navštívia denne stovky, občas aj tisícky turistov. Posledné WC na tejto trase sa nachádza pri Popradskom plese, odkiaľ sú to k spomínanej chate bezmála tri hodiny chôdze,“ uviedla Martina Kalmanová.

Celý projekt by chceli uskutočniť už tento rok. „Momentálne sme vo fáze, kde vyberáme najvhodnejší variant z uzavretej architektonickej súťaže, do ktorej sme oslovili niekoľko ateliérov,“ dodala Martina Kalmanová. Až po výbere finálneho projektu a dodaní kompletnej projektovej dokumentácie bude možné celý projekt naceniť.

„Momentálne nevieme odhadnúť, ako dlho bude trvať povoľovací proces a garantovať, že toalety budú postavené už tento rok, no robíme všetko, čo je v našich silách, aby to tak bolo,“ uviedla Martina Kalmanová. „Celý projekt bude financovaný z členských príspevkov našich členov, darcov dvoch percent a partnerov, ktorí sa rozhodnú projekt podporiť,“ dodala.

Do projektu sú zapojení Správa TANAP-u a majitelia Chaty pod Rysmi, ktorými sú Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES.


Ďalšie články